وقتی ویروس کرونا بلای همه گیر می شود و آستین همت مردم برای مقابله با آن بالا می رود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، انگار همین دیروز بود، جوانهایی که با سربندهای "یاحسین" و "یازهرا" گروه، گروه عازم جبهههای نبرد بودند و شیرزنانی که درپشت جبههها با دوخت لباس و تهیه کنسرو و کمپوت و ... پشتیبان رزمندگان بودند.
جانهایی که فدا شد و ایثاری که در تاریخ به یادگار ماند تا یک وجب از خاک میهن به دست بیگانگان نیفتد.
دوران دفاع مقدس تمام شد، اما جهاد مردم همچنان ادامه داشت. جهادی که به مناطق محروم آمد و گروههایی که بسیج وار خدمت گذار مردم محروم در آبادی روستاها شدند.
جهادی که نسل به نسل منتقل میشود، زمانی مدافع حرم و گاهی مدافع مظلوم برای رهایی از رنج و مصیبت.
اما روزگار امروزمان حکایت همان روزهاست. روزهای سخت نه چندان دور که در تاریخ چهل ساله انقلاب پرفروغ است و مردان و زنان غیوری که همواره در صحنههای مختلف در خط مقدم خدمت، جهاد کرده اند.
گروههای مختلف مردم این روزها کمر همت بسته اند تا دردهای مردم را التیام بخشند، دردی که اینبار ویروسی به نام کرونا به جان مردم انداخته است.
ویروس کرونا که پیش از این در چین جولان میداد، با سرعت در سراسر ایران هم منتشر شد و روز به روز بر آمار مبتلایان و قربانیان آن افزوده میشود. اما این بحران یک روی دیگری نیز دارد؛ روی زیبایی که یادآور خدمات جهادگونه مردم است.
مردم ایران این بار نیز وارد صحنه شده اند. پیر و جوان، طلبه و دانشجو، بسیجی و کاسب، همه دست در دست داده اند تا بازهم جلوههای زیبایی از جانفشانی و فداکاری را در تاریخ به یادگار بگذارند.
ساماندهی ۹ هزار بسیجی برای مقابله با شیوع کرونا در یزد
بسیجیان که همواره در صف اول جهاد بوده اند، اینبار نیز پیشتاز خدمت رسانی به مردم شده اند. فرمانده سپاه الغدیر استان یزد میگوید: بیش از ۹ هزار نیروی بسیجی برای مقابله با شیوع کرونا در استان یزد ساماندهی شده و مشغول به فعالیت هستند.
سرهنگ رضا پورشمسی میافزاید: بسیجیان هم اکنون در زمینه تولید ماسک، پاکسازی مستمر معابر و اماکن عمومی و خدمت رسانی جامعه پزشکی بسیجیان فعال بوده اند و کارگروه رفع آلودگی، پایش، ایمنی و اقدامات تأمینی (ویژه نیروهای مسلح)، آماد و پشتیبانی و بسیج نیز تشکیل شده است.
فرمانده سپاه الغدیریزد میگوید: بر پایی ۱۸ ایستگاه سلامت در سطح استان با همت بسیج جامعه پزشکی برای آموزش چهره به چهره، محلول پاشی و ضد عفونی معابر و محلات به کمک پایگاههای بسیج، نظارت بر ضد عفونی مراکز نظامی، توزیع هزاران بروشور، پوستر و بنر برای نصب در اماکن عمومی نمونهای از اقدامات میدانی سپاه در مبارزه با بیماری کرونا است.
وی از فعال شدن قرارگاه پدافندی زیستی سپاه خبر و ادامه میدهد: همه حوزههای مقاومت و پایگاههای بسیج آمادگی کامل دارند جهت کمک به مراکز فعال در عرصه مقابله با کرونا در زمینههای آگاهی بخشی، آموزش، تشخیص، درمان، و مدیریت فضای روانی جامعه ایفای نقش نمایند.
بانوانی که وارد گود شده اند
تاریخ انقلاب مقدس بر جانفشانی و فداکاری بانوان این مرز و بوم دلالت دارد. بانوانی که همواره پیشتیان صحنههای مختلف جهاد بوده و هستند.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج مرکزی یزد میگوید: بسیج خواهران یزد با همکاری جمعی از خیران نسبت به تغییر کاربری یک سری کارگاههای تولید اقدام و تاکنون چهار کارگاه تولید ماسک در یزد راهاندازی کردند.
سرهنگ جوکار با بیان اینکه روزانه ۳۵۰۰ ماسک در این کارگاهها تولید میشود، میافزاید: ماسکهای تولیدی بعد از اتمام فرآیند تهیه و ضدعفونی، برای مصرف به دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان شهید صدوقی یزد تحویل میشود.
تعدادی از بانوان گروه جهادی شهدای آزاده حوزه خاتم الانبیاء شهرستان هم به صورت جهادی اقدام به تولید ماسکهای بهداشتی کرده اند.
بانوان روستایی هم این روزها آستین همت را بالا زدنده اند، ۳۰ تن از بانوان بسیجی روستای دهنو نیز بصورت جهادی دراین کارگاه تولیدی به تولید روزانه چهار هزار ماسک میپردازند.
بانوان جهادی زارچ هم روزانه ۲۰۰۰ عدد ماسک و لباس ایزوله تولید میکنند که علاوه بر توزیع بین مراکز بهداشتی و درمانی، مردم مناطق حاشیه و کم برخوردار سطح شهر نیز توزیع خواهد شد.
جهاد دانشجویان یزدی در نبرد با کرونا
هم جوان هستند و هم جویای علم، کسانی که با فراگیری علم، کشور را به سوی پیشرفت و آبادانی سوق میدهند. دانشجویانی که در مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی نقش آفرینی میکنند و بسیاری از سیاستهای کشور بر این قشر استوار شده است.
آنان چند دهه پس از جنگ تحمیلی نیز در قالب اردوهای جهادی به خدمت رسانی به مردم مشغول بوده و هم اکنون که کشور وارد دوران کرونا شده است، از پا ننشسته و به مصاف ویروس رفته اند.
مدیر امور فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به راه اندازی پویش دانشجویی مبارزه با کرونا با عنوان "زندگی، دست یاریگر توست" میگوید: این پویش با همکاری انجمن علمی پزشکی، بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی مستقل و کانون جهادی شهید محمدخانی، دانشگاه حایری میبد، کانون جهادی دانشگاه علوم پزشکی و انجمن علمی روانشناسی دانشگاه یزد راهاندازی شده است.
روح الله عسکری میافزاید: بیش از ۱۵۰ دانشجوی یزدی بصورت نیمه وقت و تمام وقت با حداکثر توان به بخشهای مختلف درمان کمک نموده و تا ریشهکن شدن کامل کرونا دست از تلاش برنخواهند داشت.
دانشجویان در بخشهای تولید محتوا، پوستر سازی، کلیپ سازی و فعالیتهای میدانی به کارگروههای مختلفی تقسیم شده اند که مشغول آماده سازی اقدامات مبارزه با کرونا هستند.
دانشجویان یزدی همچنین ستاد دانشجویی مبارزه با کرونا را راه اندازی کرده اند، ستادی که اکنون با ظرفیت تولید روزانه دو هزار محلول ضدعفونی مشغول به فعالیت است.
تولید محلول ضدعفونی در سه شیفت از سوی دانشجویان استان در حال انجام است. بانوان در دانشگاه آزاد یزد هم در دو شیفت مشغول به کار بوده و روزانه هزار ماسک تولید میکنند تا بخشی از کمبودهای موجود را برطرف سازند.
طلاب یزدی در خط مقدم خدمت به مردم
طلاب و روحانیان یزد هم این روزها خدمت در جبهه شکست کرونا را وظیفه خود میدانند. ستاد بحران نهادهای حوزوی یزد که در مراحل مختلف تشکیل شده بود این بار علیه کرونا شکل گرفت.
توزیع پنج هزار جفت دستکش و تعداد زیادی ماسک بین مردم محلههای متفاوت، حضور طلاب در ۳۵۰ نانوایی، آموزش رعایت امور بهداشتی به نانوایان، توزیع مواد ضدعفونی کننده و ماسک و همچنین نصب بنرهای آموزشی چگونگی تهیه و نگهداری نان توسط مشتریان از جمله فعالیتهای طلاب یزدی در این ایام است.
آنان همچنین در پمپ بنزینها حضور یافته اند و به ضدعفونی این اماکن میپردازند، شناسایی خانوادههای ناتوان را در برنامههای خود قرار داده اند و مایحتاج روزانه آنان را خریداری میکنند.
بانوان طلبه نیز همگام با آقایان در صحنه حضور یافته و در ستادهای مردمی مبارزه با کرونا به نقش آفرینی میپردازند.
مدیر حوزه علمیه خواهران استان یزد میگوید: بانوان طلبه در ستادهای مردمی مبارزه با کرونا و کمک به مدافعان سلامت وارد عمل شدند و هماکنون مدارس علمیه خواهران برای کمک به مدافعان سلامت در تهیه و تولید ماسک بیمارستانی حرکت جهادی خود را آغاز کرده است.
به گفته حجتالاسلام کارگر، حضور در بیمارستان به عنوان همیار پرستار، جمع آوری کمکهای نقدی و نذورات برای تهیه لوازم بهداشتی از قبیل ماسک و مواد ضدعفونی برای نیازمندان، خرید مایحتاج سالمندان و افراد ناتوان و همچنین تشکیل گروههای مجازی اطلاع رسانی از اقدامات صورت گرفته بانوان است.
اوقاف یزد هم به میدان آمد
شیوع ویروس کرونا سبب شده تا همه پای کار آیند، اداره اوقاف و امور خیریه یزد با تولید روزانه ۶۰ هزار ماسک به میدان آمده تا این دوران نیز بگذرد.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه یزد میگوید: ۳۰۰ نفر از خیاطان آموزش دیده در پنج کارگاه تجمعی و ۴۰ کارگاه خانگی در حال فعالیت و تولید روزانه ۶۰ هزار ماسک با قیمتهای مناسب هستند.
محمدحسین کاظمی میافزاید: ماسکهای تولید شده در کارگاههای مشخص شده به صورت مستقیم وارد بازار نمیشود بلکه به نماینده علوم پزشکی یزد تحویل داده میشود تا استرلیزه و ضدعفونی و سپس وارد بازار شود.
وی با اشاره به اینکه قیمت فروش این ماسکها بسیار پایینتر از قیمتهای کنونی است، هدف از دریافت هزینه ماسک را امکان تولید مجدد عنوان میکند.
خادمیاران رضوی یزد هم از خدمت رسانی در این عرصه غافل نشده و روزانه ۳۰ هزار ماسک بهداشتی تولید میکنند.
هم اکنون بیش از ۲۰۰ نفر در پنج کارگاه تجمعی و ۴۰ گارگاه خانگی آموزش لازم را دیده اند و در حال تولید ماسک بهداشتی بسته بندی، توزیع آن هستند.
تجلی همدلی و یکپارچگی شهروندان یزدی
کرونا ویروس خطرناکی که این روزها نه تنها یزد و ایران بلکه بیش از ۱۰۰ کشور جهان را درگیر خود کرده است. این ویروس تاکنون دهها هزار تن از ایرانیان را مبتلا کرده و در یزد صدها تن مبتلا شده و دهها تن جان خود را از دست داده اند. موضوعی که باعث شد تا برخی از کارگاههای خیاطی پس از مشاهده کمبود ماسک در بازار، تغییر کاربری داده و به صورت شبانه روزی به تولید ماسک مشغول شوند.
ایران و یزد این روزها تداعی گر شعر «بنی آم اعضای یکدیگرند» است و صحنههایی در حال رقم خوردن است که مطمئنا در تاریخ ثبت شده و در سالهای آینده از این تلاش و فداکاریها سخن فراوان گفته خواهد شد.
ویروس کرونا مطمئنا توانایی شکست عزم و اراده ملت ایران را ندارد و در آیندهای نزدیک شکست خورده و به تاریخ میپیوندد، اما این صحنههای زیبای همدلی و یکپارچگی تا همیشه در تاریخ ایران ثبت خواهد شد.
نویسنده:محمدرضا جایروند