به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از وین ، یکصد و هفتاد و هشتمین اجلاس فوق العاده اوپک و هشتمین اجلاس بیست و سه کشور تولید کننده نفت خام موسوم به اوپک پلاس روزهای پنجشنبه و جمعه در محل دبیرخانه اوپک در وین بر گزار میشود.
فریدون برکشلی رییس دفتر مطالعات انرژی وین در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار صداوسیما با اشاره به اینکه بسیاری از کارشناسان نفتی؛ اجلاس این هفته اوپک را بسیار حساس ارزیابی میکنند؛ گفت: در حالیکه عربستان و اعضای اوپک خواهان قیمتهای بالاتری برای نفت هستند، روسیه بودجه سال ۲۰۲۰ خود را بر اساس قیمت ۴۰ دلار تنظیم کرده است و در نتیجه فشار کمتری را تحمل میکند.
به گفته برکشلی در حقیقت اجلاس پنجشنبه و جمعه، آزمونی برای ارزیابی دامنه تحمل کشورها و آینده همکاریهای اوپک و غیر اوپک است.
قابل ذکر است که همکاری کشورهای عضو اوپک و غیراوپک از سال ۲۰۱۷ و به دنبال کسادی بازار نفت شروع شد و به جلوگیری از سقوط قیمتها کمک قابل ملاحظهای کرد.
این کارشناس نفتی تصریح کرد: اینک بازار جهانی نفت با بحرانی روبروست که در دو دهه اخیر تجربه نکرده است. از یکسو عرضه جهانی نفت به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده و امریکا از یک وارد کننده عمده نفت خام و فراورده به یک صادر کننده خالص تبدیل شده و از سوی دیگر تقاضا به شدت کاهش یافته است.
برکشلی میگوید:صادرات نفت خام عربستان به چین تنها تا آخر فوریه امسال؛ ۲۹ در صد کاهش را نشان میدهد و چنین سطحی از لغو قراردادها و کاهش در ۲۰ سال اخیر دیده نشده است. در عین حال با فراگیر شدن ویروس کرونا، خریداران پر مصرفی مانند کره جنوبی و ژاپن هم، کاهش قابل ملاحظهای در رشد تولید ناخالص داخلی و در نتیجه کاهش مصرف نفت را در پیش رو دارند.
به گفته برکشلی؛ یکصد و هفتاد هشتمین اجلاس فوق العاده اوپک نیاز به عزم جدی کشورهای تولید کننده دارد و در غیاب یک توافق جدی و پایدار باید در انتظار روزهای دشواری برای بازار جهانی نفت بود.
برکشلی با اعلام اینکه اجلاس پیش رو با گزینههای محدودی روبروست؛ میگوید: حفظ قیمت نفت در سطح ۵۵ تا ۶۰ دلار، مستلزم بیش از ۱/۵ میلیون بشکه کاهش جدید از عرضه نفت خام اوپک پلاس است. البته تولید کنندگان اوپک و غیر اوپک لازم است در خصوص نحوه تخصیص این کاهش و سهم هریک از میزان کاهش و مکانیسم نظارت بر رعایت سهمیهها به توافق برسند.
این کارشناس نفت میگوید: بدیهی است که عربستان و روسیه بیشترین میزان مشارکت در این کاهش جمعی را عهده دار خواهند بود و با توجه به این واقعیت که ابعاد تاثیرات منفی ویروس کرونا بر اقتصاد جهانی و روند تقاضا هنوز قابل پیش بینی نیست، سازمان اوپک و دبیرخانه میبایستی به طور مستمر بر عملکرد کشورها و پایبندی اعضا نظارت کند و شرایط بازار جهانی را رصد کند. در غیاب مکانیسم سخت گیرانه نظارت و تخلف اعضا، بازار و سطح قیمت میتواند تا زیر ۳۰ دلار در هر بشکه کاهش یابد.
رییس دفتر مطالعات انرژی وین در پایان گفت: به طوریکه در ابتدا اشاره شد، این اجلاس آزمونی برای عزم کشورها در حفظ قیمت است و در صورت عدم دسترسی به یک توافق جمعی و جامع، یکصدو هفتادو هشتمین اجلاس اوپک میتوان سر آغاز یک جنگ قیمت دامنه دار باشد.