پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس برای نخستین بار در جهان، موفق به توسعه اوراق فشرده چوبی دوستدار محیط زیست با کمترین سطح مجاز انتشار فرمالدهید (به عنوان مادهای سرطان زا) شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه تربیت مدرس؛ آقای دکتر علی شالبافان، عضو هیأت علمی گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تربیت مدرس و مجری این طرح با اشاره به اینکه یکی از چالش مهم در حوزه صنایع اوراق فشرده چوبی در جهان، انتشار فرمالدهید (مادهای سرطان زا) از محصولات ساخته شده چوبی در هنگام استفاده است، گفت: بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط سازمان جهانی پژوهشهای سرطان در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۶ و همچنین تأیید این اطلاعات توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا در سال ۲۰۱۲، فرمالدئید حتی در غلظت¬های پایین، از عوامل سرطان زا شناخته شده است و قرار گرفتن در معرض فرمالدهید برای انسان بسیار مضر اعلام شده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه افزود: در این ارتباط، بازبینی مجدد استانداردهای اروپایی و بین المللی در ارتباط با حداقل سطح مجاز انتشار فرمالدهید از اوراق فشرده چوبی در سالهای اخیر انجام گرفته است.
وی در ادامه با بیان اینکه محدودیتهای سختگیرانهای در ارتباط با تجارت بین المللی فرآوردههای مرکب چوبی در آمریکا و اروپا از اوایل سال ۲۰۱۹ در حال اعمال است و تولیدکنندگان صنایع چوبی جهان در تلاش هستند تا محصولات با میزان انتشار فرمالدهید کمتر و یا حتی بدون فرمالدهید را تولیدکنند، گفت: در همین ارتباط، موضوع توسعه و استفاده از جاذبهای دوستدار محیط زیست فرمالدهید بر پایه کایتوزان و مشتقات آن از طرف ما پیشنهاد شده است.
طبق اظهارات آقای دکتر شالبافان، میزان انتشار فرمالدهید از اوراق فشرده چوبی ساخته شده با میزان یک درصد (نسبت به وزن خشک ماده چوبی) از جاذبهای بر پایه کایتوزان، به کمترین میزان سطح مجاز در جهان رسیده است.
طبیعی و دوستدار محیط زیست بودن، زیست تخریب پذیر بودن، فراوان و در دسترس بودن، کاهش نیافتن مقاومتهای فیزیکی و مکانیکی فرآوردههای چوبی تولید شده از جمله مزایای بارز دیگر جاذبهای توسعه داده شده است.
گفتنی است؛ این طرح تحقیقاتی در قالب فعالیت پژوهشی در دانشگاه تربیت مدرس انجام شده و نتایج تحقیق به صورت ثبت اختراع (پتنت) بین المللی در موسسه ثبت اختراعات آمریکا (USPTO: United States Patent and Trademark Office) ثبت شده و به تایید نهایی رسیده است. همچنین از خروجیهای تحقیق مقالات علمی متعددی در نشریات و همایشهای تخصصی معتبر صنایع چوب (Journal of Adhesion و International Journal of Adhesion and Adhesives) به چاپ رسیده است. علاوه بر آقای دکتر شالبافان، آقای هادی حسن نژاد (دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه) و آقای دکتر مهدی رحمانی نیا (عضو هیأت علمی گروه صنایع چوب و کاغذ دانشگاه) نیز از جمله همکاران این طرح تحقیقاتی در دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه میباشند.