معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: مردم برای پیشگیری از ابتلا به کرونا ضمن رعایت بهداشت شخصی نان و غذای تهیه شده از خارج منزل را باید در دمای ۷۰ تا ۷۵ درجه گرم کنند حتی اگر گرم باشد.
وی افزود: نانواییها به ویژه نانواییهای سنتی از قبل دستورالعملهای سادهای برای رعایت بهداشت فردی و بهداشت محیط داشتند که اکنون باید با حساسیت بیشتری به آن پایبند باشند و این دستورالعمل فقط برای نانواییها نیست بلکه رعایت آن برای تمام کسانی که با مواد غذایی سر و کار دارند الزامی است از جمله داشتن کارت بهداشت، شستشوی مکرر دست ها، استفاده از دستکش و مجزا بودن فردی که نان دست مردم میدهد و به پول دست نزند، توصیه ما استفاده از پُزهای بانکی است که خود مردم کارت بکشند و خیلی از نانواییها به همین ترتیب عمل میکنند.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر این که این ویروس در کنار قدرتی که در واگیر کردن دارد ضعفهایی هم دارد نظیر این که با گندزدایی، ضدعفونی و حرارت از بین میرود گفت: مردم موقعی که نان را از نانوایی تحویل میگیرند باید دستکش به دست داشته باشند، نان را دستمالی و دست به دست نکنند و قبل از مصرف روی اجاق گاز یا داخل ماکروفر دوباره گرمش کنند.
آقای مهندس فرهادی افزود: مردم توجه داشته باشند از نانواییهایی خرید کنند که از نظر سازه و رعایت موارد بهداشتی مشکلی نداشته باشند ضمن این که ما تولید صنعتی نانهای سنتی را هم اکنون داریم و نانهای لواش، سنگک، تافتون و بربری بسته بندی شده به فروش میرسد فقط دقت کنند که بسته بندیها پروانه وزارت بهداشت داشته باشد.
وی گفت: نانهای فانتزی، چون بسته بندی میشود، در کارخانه رعایتهای لازم صورت میگیرد، اما شاید در حمل و نقل آلوده شود که باید توجه داشت حتی این نانها را هم اول باید بسته بندی آن را پاک و سپس بسته نان را باز کرد.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر این که مردم از حضور در تجمعات نظیر غذاخوریها و تالارها بپرهیزند و مهمانی نگیرند گفت: باید برای سفارش غذا از روشهای اینترنتی استفاده کنند و صاحبان غذاخوریها باید غذای طبخ شده را با سلفون بسته بندی کنند و پیکها هم غذاها را بسته بندی شده تحویل مشتری دهند و سفارش دهنده نیز پس از تحویل ابتدا بسته بندی را تمیز کند و ظرف یک بار مصرف را خارج کرده و غذا را در دمای ۷۰ تا ۷۵ درجه دوباره گرم کند حتی اگر غذا گرم باشد.
وی با تأکید بر اینکه نظارتهای بهداشت محیط وزارت کار تشدید شده و به صورت ۲۴ ساعته انجام میشود گفت: ما در پایانههای اتوبوس رانی شهری، برون شهری و مترو که میتوانند مسیر انتقال ویروس باشند پیوسته با مشارکت سازمانهای مختلف در حال گندزدایی و ضدعفونی کردن هستیم و بر این روال نظارت میکنیم.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه هیچ نظارتی به اندازه خود مراقبتی موثر نیست گفت: اگر مراسمی داریم و میتوانیم آن را عقب بیندازیم فارغ از اینکه مراسم شادی یا عزاست باید این کار را بکنند، مراقبتهای شخصی را رعایت کنند و در ایام نوروز از سفر بپرهیزند، ضمن اینکه آرایشگاهها و خدمات این چنینی که تماس فرد با فرد دارند در انتقال ویروس بسیار تأثیر گذارند.
آقای مهندس فرهادی در پاسخ به این سؤال که کدام مواد ضدعفونی کننده مورد تأیید وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است؟ افزود: تمام مواد ضدعفونی کننده برپایه الکل یا کلر برای دفع این بیماری مناسب هستند و همه آنچه در داروخانهها فروخته میشود بر اساس دستورالعمل نوشته شده بر روی آنها به مردم توصیه میشود.
وی اضافه کرد: گروه الکل اتانول ۷۰ درصد بهترین و ایده آلترین ماده ضدعفونی کننده برای این ویروس است، اما ممکن است همه آن را در اختیار نداشته باشند ضمن اینکه نیازی هم نیست در منزل از آن استفاده کنیم این ماده در بخش ایزوله بیمارستانی مثل بخش آندوسکپی در بیمارستانها یا آمبولانسهایی که متوفی مشکوکی داشتند توصیه میشود، اما برای عموم مردم هر گونه مشتقات الکی اتانول خوب است.
معاون فنی بهداشت محیط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به توصیه استفاده از محلول وایتکس برای مصارف خانگی گفت: یک فنجان سفید کننده با ۹۹ فنجان آب رقیق شود و در این صورت برای استفاده سطوح مناسب است، اما باید دقت کنیم که این محلول برای کسانی که مشکل تنفسی دارند میتواند خطرناک باشد و در اتاق و آشپزخانه توصیه نمیشود بلکه موارد مصرف آن بیشتر برای سرویسهای بهداشتی، توالت و حمام است.
آقای مهندس فرهادی همچنین در خصوص توصیههای بهداشتی برای پوشش افراد نیز افزود: افراد عادی تنها کافی است بعد از برگشت به منزل لباس هایشان را تعویض کنند و در محل مشخصی قرار دهند و دست و صورت خود را با آب و صابون بشویند، اما برای افراد و مشاغل خاص مثل کادر بیمارستانی که بسیار در معرض آلودگی قرار دارند توصیه میشود در نخستین فرصت لباس هایشان را تعویض و استحمام کنند و تحت هیچ شرایطی با آن لباس به منزل نروند.
وی همچنین درباره استاندارد شستشوی لباس در شرایط فعلی گفت: شستشوی لباسها با همان شیوههای همیشگی کفایت میکند، زیرا بسیاری از مایعهای شستشوی ماشینی و حرارتی که هنگام شستشو تولید میشود گندزدایی میکند.