برای تأمین آب شرب فرادنبه چاهی به عمق 300 متر حفر شد و برای انتقال آب از لوله های فلزی دسته دوم استفاده شد اقدامی که به جای حل مشکل، مشکلات را دو چندان کرد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، اینجا فرادنبه یکی از شهرهای شهرستان بروجنِ استان چهارمحال و بختیاری در بخش مرکزی فلات ایران است، مردمانش شیر آب را که باز می کنند به جای مایه حیات آب رنگی (کدر) نصیبشان می شود،چاه آهکی آهویه با عمق 300 متر(با طعم شور و نیترات بالا) درفرادنبه حفرشد تا بحران آب را حل کنند، اما برای انتقال آب از چاه تا منبع 7 و نیم کیلومتر لوله کار شده استفاده شد راهکاری که موجب کدرشدن اب و عامل تهدید سلامت و مهاجرت 4هزارخانوارشهرفرادنبه شده است. بیش از یک دهه با سایه انداختن خشکسالی در چهارمحال و بختیاری، شهرستان بروجن به عنوان پیشانی خشک این استان معرفی شد، سال 91 اجرای طرح بن به بروجن آغاز شد تا در سال 96 آب نیمی از جمعیت چهارمحال و بختیاری را تأمین و معضل بحران آب را پایان دهد، وعده ای که زمزمه اش فقط در گوش ها می پیچد، از آن روز تاکنون بحران آب در فرادنبه با مشکلات متفاوتی جریان دارد.
انتشار عکس لوله های فرسوده آب در فضای مجازی
بعد از ظهر یک روز زمستانی ، سرما بیدادمی کند، ظرف های پرازآب را ازماشینش پایین آورد، غرمی زد،الام چلنگ اولمیش( دستهایم یخ زده) ماشینم بخاری ندارد،مشهدی کاظم یکی از 47 هزار نفر جمعیت شهر ترک نشین فرادنبه است، دویدن ازصبح تا شب به دنبال یه لقمه نان کم بود، حالابرای آب آشامیدنی باید آواره چشمه ها و شهرهای دیگر شویم ویا ازسوپرمارکت ها چقدر آب معدنی تهیه کنیم که آن نیزدارای مواد نگه دارنده است،
اخم هایش را در هم کشید، و ادامه داد: مسئولان آب و فاضلاب شهرستان و استان که زیر بار نمی رفتند، از آن روزی که با حفاری خیابان اصلی شهر برای اجرای شبکه آب و فاضلاب در فرادنبه لوله های فرسوده و زنگ زده آب نمایان و عکس آنها در فضای مجازی منتشر شد، موجب شدمسئولان آب و فاضلاب شهری شهرستان و استان اعتراض مردم و انتقاد امام جمعه فرادنبه از وضعیت اب شرب درخطبه های نماز جمعه را جدی بگیرند.
همسایه مشهدی کاظم با دیدن ظرف های اب عصا بدست با ظرفی کوچک جلو آمد،معلوم بود که دلی پر دارد، دست بر پیشانی نهاد و گفت: نگاه آن کوه را، زمین های کشاورزیم آنجا بودند خشکسالی کشاورزان را بیکار کرد، فرزندانم مهاجرت کردند ، حالا هم آب خوردن نداریم، جوان هایمان همه از شهر رفتند ما مانده ایم و کاری از دستمان ساخته نیست این بحران بیکاری و مهاجرت را هم در پی داشته است.
عبدالواحد رئیسی، رئیس شورای اسلامی شهر فرادنبه هم که پیگیر این موضوع است به ما گفت: سال گذشته به منظور تأمین آب شرب، یک حلقه چاه آهکی واقع درمنطقه آهویه با عمق بیش از 300 متر حفر و آب استحصال شده وارد مدار توزیع گردید، کیفیت آب در چاه مذکور به لحاظ شوری و املاح موجود در وضعیت مطلوبی قرار نداشت ، که با ترکیب آب این چاه با یک حلقه چاه آبرفتی (دارای نیترات بالا) آب مورد نیازدر شهر فرادنبه تأمین می شود.
وی ادامه داد: اگرچه ترکیب چاه های آهکی و آبرفتی نیترات موجود در آب را به حد مجاز رسانده، اما متأسفانه تأثیری در کاهش شوری آب نداشته و این مهم زمینه گلایه مندی مردم فرادنبه را در پی داشته است، تعویض 7 و نیم کیلومتر لوله اصلی از چاه آهکی تا منبع مشکل عمده است که با کوچکترین شوک به خط همانند قطع و وصل شدن اب به دلیل قطعی برق و یا دلائل مشابه مجددا زنگ آهن داخل شبکه آب شرب می شود.
4 هزار خانوار فرادنبه گلایه مندند، و مشکلاتشان را اینگونه بیان می کردند: ما زندگانی می خواهیم، سیسستم گوارشی همه اهالی به هم ریخته، دختر سه ساله ام مدتی است که از دل درد رنج می برد، پزشک معالج به او گفته از آب لوله استفاده نکنید.
تعویض لوله های انتقال آب و شبکه داخلی
رئیس شبکه بهداشت و درمان بروجن به ما گفت: در خصوص کدورت آب استانداری وجود ندارد ، دکترای بیولوژی اب چیزی تعریف نکردند واز لحاظ بیماری های میکروبی و شیمیایی اب شرب فرادنبه آلودگی ندارد، آقای کرمی افزود: زنگ زدگی لوله های فلزی در شبکه آبرسانی، باعث ایجاد تغییر در طعم و ظاهر آب آشامیدنی می شود و مسئولان بایدبه منظور رفع کدورت آب، نسبت به تعویض و اصلاح شبکه موجود اقدام نمایند.
اما کارشناسان آب و خاک نظری متفاوت دارند، لوله های فلزی که آب شرب را منتقل می کنند در صورت پوسیدگی موجب الودگی و بالا رفتن فلزات اب می شوند.
امام جمعه فرادنبه در تماس تلفنی به ما گفت: شورای شهر و مسئولان آب و فاضلاب اعلام کردند که 7 و نیم کیلومتر لوله انتقال آب از چاه آهویه تا مخزن دست دوم است ولوله های شبکه داخلی نیازبه تعویض دارند، حجت الاسلام مالکی ادامه داد: بصورت ویدئو کنفرانس با معاون وزیر نیرو جلسه برقرار کردیم ، در این جلسه معاون وزیر قول تأمین اعتباربرای 7 و نیم کیلومترلوله اصلی را داد، و همچنین خطاب به بیگلری می گوید: قرار بود حدود 3 ماه پیش لیست برنامه ها در خصوص حل مشکل اب در این شهر را تحویل دهید.
مدیر آب و فاضلاب شهری استان گفت: اگراعتبار اختصاص یابد و وضعیت جوی مناسب باشد حداقل سه کیلومتر شبکه داخلی توزیع آب و خط انتقال آب از چاه تا مخزن تا پایان امسال تعویض می شود.
اقای بیگلری حفرچاه در شهرستان بروجن را ازراهکارهای موقت است و تنها راه حل مشکل آب شرب در فرادنبه اجرای طرح ملی بن به بروجن است، طرحی که آب آشامیدنی ۵۰ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری را تامین میکند
جذب نشدن اعتبارتخصیص یافته
فقط یه جستجو کوچک در فضای مجازی از وضعیت آب چهارمحال و بختیاری نشان می دهد که این استان سرچشمه سه رودخانه بزرگ کشور است، فرماندار شهرستان بروجن می گوید: باور اینکه در استانی که روزی ۱۰ درصد آب شیرین کشور را تامین میکرد، بحران آب وجود دارد سخت است و برای رفع این مشکل باید هرچه سریعتر اقدام کرد.
نماینده مردم بروجن در مجلس مطرح کرد: خشکسالی بخشهای مختلف این شهرستان به ویژه در حوزه شرب را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است و این مشکل بر سلامت مردم نیز تاثیرات منفی گذاشته است.
طرح بن به بروجن به طول 115 کیلومتر از مسیر زاینده رود در چهارمحال و بختیاری تا شرق استان در سال 91 با انتقال 71میلیون متر مکعب آب در سال به اجرا درآمد تا مصارف آشامیدنی جمعیتی بالغ بر 500 هزار نفر در 13 شهر و 11 روستا را پوشش می دهد و به لحاظ فنی حوضه آبگیر ان درمحدوده شهرستان چادگان استان اصفهان قرار دارد.
طرحی که مصوبه دو دولت دارد و قرار بود در سال 96 به بهره برداری برسد، مهرماه امسال به فاصله 15 روز حوزه آبگیرآن دو بار در چادگان به گفته اقبال عباسی استاندار چهارمحال و بختیاری توسط تعدادی از افراد به ظاهر کشاورز با لودر تخریب شد.شرکت آب منطقه ای چهارمحال و بختیاری مجری این طرح است و سده سامانی مدیر عامل آین شرکت، تخصیص نیافتن اعتباررا دلیل طولانی شدن در بهره برداری از این طرح می داند و می گوید: برای اجرای این طرح 400 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
موضوع را ازسازمان مدیریت و برنامه ریزی استان پیگیرشدم، آقای آذرکارشناس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان جواب می دهد: عمده ترین مشکل صادر نشدن مجوز احداث ابگیر بود ومسئله دیگر اینکه در سال 96 اعتبار 54 میلیارد تومانی برای اجرای این طرح تخصیص یافت اما جذب نشد : به گفته وی، پارسال 50 میلیارد تومان اختصاص یافت و امسال هم 50 میلیارد تومان مصوب شد که حدود 10 تخصیص یافته و و تا پایان امسال کل مبلغ اختصاص می یابد.
در سال 96 آقای نادری مدیریت آب منطقه ای استان را برعهده داشت، دلیل جذب نشدن این مبلغ را به خاطر پرداخت اعتبار در قالب اوراق های مدت دار و سنگین بودن بیان کرد.
سده سامانی مدیر عامل فعلی شرکت آب منطقه ای خبر می دهد: این طرح با بیش از 70درصد پیشرفت در حال اجراست البته مشکلاتی بین استانی بر سر اب و بحث تخریب زاینده رود موجود است ولی به شرط دادن اعتبار سال اینده به بهره برداری می رسد.
مدیر کل هواشناسی استان که برای گزارش هواشناسی به واحد خبر مرکز آمده بود، خبر داد در حال حاضر استان چهارمحال و بختیاری به لحاظ میزان بارش ها رتبه نخست کشور در خشکسالی را دارد.
مردم شهرستان بروجن هم سالهاست، با وعده بهره برداری ازاین طرح روزگار سپری می کنند و حالا معتقدند، آب درکوزه است وما با وعده های سر خرمن مسئولان تشنه لبان می گردیم.