میوه های گرمسیری دیگر مانند زیتون محلی( گواوا)، خربزه درختی( پاپایا)، چیکو، پالسا، جکفروت و سیتاپُل در مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان تولید می شود که نه تنها مردم استان مزه آن را تجربه نکرده اند، برای خیلی هم ناشناخته مانده است.
شکوفه های انبوه و زیبای درختان انبه هم اکنون در باغهای مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان هم اکنون خودنمایی می کند و هر ساله پیش از بهار بر لطافت هوای این مناطق می افزاید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، درختان انبه زمانی شکوفه می دهد که بسیاری از نقاط کشور را برف و سرما فرا گرفته است.
سیستان و بلوچستان 1300 هکتار باغ انبه دارد که بیشترین سطح باغات انبه استان در شهرستان سرباز با 600 هکتار است که از این سطح، 530 هکتار آن بارور است.
انبه به سلطان میوه ها شهرت دارد، میوه ای پر طرفدار و اقتصادی .
• انبه تولید داخل استان چه می شود؟!
مدیرجهاد کشاورزی سرباز می گوید: حدود 97 درصد از محصول انبه این شهرستان به صورت نارس برداشت و به استان هرمزگان ارسال می شود تا در این استان به ترشی تبدیل شود.
سعید نارویی، میزان انبه تولید شده در شهرستان سرباز را14 تن در هر هکتار بیان کرد و گفت: کشاورزان فقط میزان مصرفی خود را تا زمان رسیدن کامل میوه، بر روی درخت حفظ می کنند.
• سهم کشاورزان سیستان و بلوچستان از فرآوری محصول انبه
ترشی انبه از عمده ترین محصولات فرآوری شده انبه در سیستان و بلوچستان است، اما ترشی تولید شده در این استان به صورت سنتی است و هنوز برند خاصی ندارد در حالی که انبه این استان در هرمزگان به برند خاصی تبدیل و به بازارهای داخل و خارج از کشور صادر می شود و باز هم کشاورزان استان از این صنعت بی نصیب می مانند.
مدیر جهادکشاورزی سرباز گفت: با وجود این که زمینه را برای سرمایه گذاری در عرصه فرآوری محصول انبه فراهم کرده ایم، اما مردم محلی حاضر به خطر پذیری برای سرمایه گذاری در این منطقه نیستند.
وی افزود: کشاورزان سرباز هم که محصول انبه شان مشتریان فراوانی در استان هرمزگان دارند و از فروش محصول خود راضی هستند، کمتر به سرمایه گذاری در فرآوری محصول انبه فکر می کنند و تاکنون هم گله ای جدی از نبود امکانات فرآوری انبه نداشته اند.
• سهم بازارهای سیستان و بلوچستان از انبه تولیدی داخل استان
درسیستان و بلوچستان سالانه 13 هزار تن میوه انبه تولید می شود، اما انبه های موجود در بازارهای این استان، از پاکستان وارد می شود و مردم این استان از میوه تولیدی داخل بی بهره هستند و حتی یک بار هم طعم و مزه آن را نچشیده اند.
انبه وارداتی هم هر سال زودتر از سال قبل به بازارهای داخل استان عرضه می شود؛ چندین سال قبل این میوه حدود تیرماه از مرزهای استان وارد میشد ، اما اکنون اواخر اردیبهشت ماه وارد می شود.
سودجویان، میوه انبه را پیش از موعد و با هدف سود اقتصادی از نوبرانه میوه، آن را وارد بازار مصرف می کنند ، اما چگونه؟! این میوه از باغات پاکستان به صورت نارس برداشت و با استفاده از ماده شیمیایی کاربیت ، رنگ آوری میشود تا مشتری پسند شود.
با وجود این که نوبرانه انبه هیچ طعم و ظاهر مطلوبی ندارد، اما سودجویان را به مطامع اقتصادی خود می رساند.
مدیرجهاد کشاورزی سرباز گفت: انبه تولید شده در باغات سرباز به صورت ارگانیک است و طعم و مزه ای بسیار متفاوت با نوع وارداتی آن دارد به طوری که انگار انبه وارداتی و انبه تولید داخل دو میوه کاملا متفاوت هستند.
نارویی تشویق سرمایه گذاران بومی را از طریق سرمایه گذاری مشترک با دولت ، راهکاری برای ایجاد صنایع فرآوری محصول انبه در منطقه و همچنین بهره مندی بازارهای داخل از این میوه پرطرفدار می داند.
میوه های گرمسیری دیگر مانند زیتون محلی( گواوا)، خربزه درختی( پاپایا)، چیکو، پالسا، جکفروت و سیتاپُل در مناطق جنوبی سیستان و بلوچستان تولید می شود که نه تنها مردم استان مزه آن را تجربه نکرده اند، برای خیلی هم ناشناخته مانده است.
نویسنده : صدیقه مظاهری