وزیر کشور گفت:میزان مشارکت مردم در انتخابات دوره یازدهم مجلس ۴۲/۵۷ درصد بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور با اشاره به اینکه میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی ۴۲/۵۷ درصد بود، گفت: این میزان مشارکت از حضور تعداد ۲۴ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۴۰۴ نفر که ۴۸ درصد را بانوان و ۵۲ درصد آقایان هستند به دست آمده که این امر به تایید شورای نگهبان رسیده است.
هر نوع اعلام مشارکت باید فرآیند قانونی را طی کند
وزیر کشور گفت: هر نوع اعلام مشارکت را باید طبق قانون و فرآیند قانونی آن را طی میکردیم.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در ادامه گفتگو با خبرنگاران در خصوص جمع بندی انتخابات مجلس شورای اسلامی و میاندورهای خبرگان رهبری به دلایل دیر اعلام شدن درصد مشارکت مردم در این انتخابات پرداخت و افزود: ما هر نوع اعلام مشارکت را باید طبق قانون فرآیند قانونی آن را طی میکردیم و فرآیند قانونی این موضوع این است که حتما باید مبتنی بر تنظیم صورتجلسه بین هیئتهای اجرایی و هیئت نظارت و تایید شورای نگهبان و تایید وزارت کشور باشد.
وزیر کشور گفت: همه این اعداد از تعداد ۵۵ هزار حوزه اخذ رای و امضاء اعضای هیئتهای نظارت و اجرایی که گاهی امضای صورتجلسهها بخاطر تفاوت حتی یک نفر در میزان تعرفه یا هر دلیل دیگری وقت گیر بوده به دست آمده است، هیئتهای مستقیم، آمار مستقیم به شورای نگهبان ارسال میکنند و هیئتهای نظارت مستقیم برای ستاد انتخابات کشور از طریق سیستم آمار ارسال میکنند.
وی افزود: این موضوع نیاز به بررسیهای دقیقتر و مختلفی است و نهایتا اجرا میشود.
وزیر کشور همچنین گفت: پس ما در اینکه بتوانیم در لحظه و اعلام کنیم، محدودیت قانونی داشتیم، ضمن اینکه بیش از ۹۹ درصد سیستم ما متصل و فعال بود، ولی با توجه به شرایط اقلیمی و برفی که باریده بوده و جادههایی که بسته شده بود و برخی از جاها نیز مشکلات فنی که ایجاد میشد و همین زیر یک درصد سیستم وصل نبود و باید منتظر میشدیم اعداد میرسید.
وی افزود: بهر حال تمامی این اعداد رسید و جمع بندی شد و عدد نهایی امضا و تایید شده است و این میزان مشارکت مردم برای همه شعبههایی است که نهایتا از طریق شورای نگهبان تایید و به ما اعلام شد و ما ابلاغ کردیم.
میزان مشارکت مردم در انتخابات قابل قبول است
وزیر کشور با بیان اینکه با توجه به برخی شرایط کشور میزان مشارکت مردم در انتخابات قابل قبول است، گفت: معترضان به فرآیند رای گیری و مشارکت ۲ روز فرصت دارند، شکایت شان را به هیاتهای اجرایی اطلاع دهند.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در نشست خبری در ستاد انتخابات با اشاره به اینکه شرایط جوی و موضوع ویروس کرونا در مشارکت مردم در انتخابات اثر گذار بوده است، گفت: با توجه به حوادثی، چون سقوط هواپیما، مباحث آبان و دی، میزان مشارکت در انتخابات کاملاً قابل قبول است.
آقای رحمانی فضلی ادامه داد: این میزان مشارکت (۴۲/۵۷) نشان میدهد مردم ما در هر شرایطی آماده حضور و مشارکت هستند.
وی افزود: امیدواریم مجلس جدید در شرایطی که کشور نیاز به کار، تلاش، وحدت، انسجام و مقاومت برابر تهدید بیگانگان دارد، با تعهد و میثاقی که در قالب رای با آنها بسته شده، بتوانند به مردم خدمت کنند.
وزیر کشور با بیان اینکه امروز یا فردا فرمانداریها به صورت رسمی نتایج را اعلام میکنند، گفت: ۲ روز فرصت است تا کسانی که نسبت به امر رای گیری و مشارکت اعتراض دارند، میتوانند اعتراض شان را به هیاتهای اجرایی بفرستند؛ هیاتهای اجرایی هم به مدت ۷ روز فرصت رسیدگی به شکایت را دارند، همچنین هفت روز شورای نگهبان فرصت دارد به اعتراضات رسیدگی کندو نهایتاً شورای نگهبان باید صحت انتخابات را تایید کند.
آقای رحمانی فضلی در ادامه این نشست خبری از تمامی دستاندرکاران برگزاری انتخابات از جمله مقام معظم رهبری که با حمایت، تشویق و ارائه راهنمایی مسئولان و مردم را در انتخابات همراهی کردند، تشکر کرد.
وزیر کشور با بیان اینکه حدود یک میلیون نفر در روز انتخابات فعالیت داشته اند، گفت: فعالیت این تعداد از نیروها یک سازماندهی بسیار منسجمی میخواهد، هر لحظه از انتخابات برای ما بسیار اهمیت دارد بنابراین نمیتوانیم بگویم کدام یک از این یک میلیون نفر مهم بوده و کدام یک مهم نبوده است همه نقش بسیاری مهمی در انتخابات داشته اند.
مشارکت ۲۶ و دو دهم درصدی حائزان شرایط انتخابات در استان تهران
وزیر کشور میزان مشارکت حائزان شرایط رای دادن در استان تهران را در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و نخستین میاندورهای مجلس خبرگان رهبری ۲۶ و ۲ دهم درصد اعلام کرد.
آقای عبدالرضا رحمانی فضلی در ادامه نشست خبری در وزارت کشور، افزود: بر این اساس ۲ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۷۶۳ نفر در استان تهران در این دوره از انتخابات رای دادند.
وی همچنین میزان مشارکت حائزان شرایط رای دادن در حوزه انتخابیه شهر تهران، ری، شمیرانات و پردیس را ۲۵ و ۴ دهم درصد اعلام و اضافه کرد: این میزان از مشارکت معادل یک میلیون و ۸۴۱ هزار و ۸۹۱ نفر از رای دهندگان در این حوزه انتخابیه است.
آقای رحمانی فضلی همچنین با اشاره به فعالیتهای تخریبی معاندان برای اثرگذاشتن بر انتخابات، گفت: وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران، بسیج و نیروی انتظامی با رصد و کنترل موضوع توانستند این معاندان را شناسایی و برخورد و فضا را برای برگزاری انتخابات امن کنند.
وزیر کشور همچنین با قدردانی از نمایندگان مجلس دهم به ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: آقای لاریجانی هم در فرآیند ریاست مجلس و هم در فرآیند برگزاری انتخابات اسفند همکاری خوبی با ما داشت.
بیشترین مشارکت در کهکیلویه و بویراحمد و کمترین در استان تهران بود
وزیر کشور گفت: بیشترین مشارکت مردم در این دوره از انتخابات با ۷۱ درصد در استان کهکیلویه و بویراحمد بود و کمترین آن با ۲۶ و دو دهم درصد در استان تهران بود.
آقای رحمانی فضلی وزیر کشور در ادامه گفتگو با خبرنگاران در خصوص ارتباط ویروس کرونا و انتخابات، افزود: از روزی که وجود این ویروس مشخص شد به مردم اعلام شد، برخی توصیههایی شاید دلسوزانه از طریق برخی افراد غیررسمی به ما صورت گرفت که انتخابات برگزار نشود، ولی نظر دولت و شخص رئیس جمهور این بود که اگر وجود این ویروس در ایران تایید شود، آن به مردم اطلاع رسانی شود.
وزیر کشور همچنین با بیان اینکه علی رغم این مساله مردم شرکت خوبی در انتخابات داشتند، گفت: برخیها به ما توصیه داشتند که انتخابات را عقب بیندازیم و حتی درباره شهر قم نیز اصرار داشتند انتخابات برگزار نشود، ولی بنده به عنوان مسئول انتخابات هیچکدام از اینها را نپذیرفتم به دلیل اینکه تقویم انتخاباتی به گونهای است که در موعدی که برنامه ریزی صورت گرفته است باید انتخابات انجام شود وگرنه تشکیل مجلس بعدی عقب خواهد افتاد که خلاف قانون است، ضمن اینکه در چهل سال گذشته همیشه انتخابات به موقع انجام شده است.
رحمانی فضلی افزود: البته در خصوص حضور درصدی از حضور مردم در این انتخابات به دلیل کرونا وقفه و اشکال ایجاد شد.
تقدیر وزیر کشور از نقش صداوسیما در اطلاع رسانی و تهییج مردم در انتخابات
وزیر کشور گفت: صدا و سیما به عنوان اصلیترین رسانه، نقش بسیار خوبی در زمینه اطلاع رسانی و تشویق و تهیج مردم برای شرکت در انتخابات ایفا کرد که برای ما بسیار گرانقدر بود.
آقای رحمانی فضلی در ادامه نشست خبری در پایان شمارش آراء انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی و اولین میان دورهای مجلس خبرگان رهبری پنجم تصریح کرد: اگر هر کسی در جای خودش کارش را انجام نمیداد، ما امروز شاهد انتخابات آرام، امن، سالم و دقیق نبودیم.
وزیر کشور با تاکید بر سلامت انتخابات گفت: ما در این دوره توانستیم بیش از ۵۵ هزار دستگاه احراز هویت تهیه کنیم و میتوانم ادعا کنم که ما تقریبا و یا قطعاً رای تکراری و یا مرده و همچنین شناسنامه فوتی و یا تقلبی نداشتیم، چرا که همه اینها به راحتی و کمتر از یک دقیقه احراز میشد و همه این فعالیتها به وسیله یک میلیون کاربر ارزش بسیاری برای همه دارد.
آقای رحمانی فضلی افزود: از هیاتهای اجرایی، دادستان ها، روسای ادارات ثبت احوال، معتمدین، هیاتهای بازرسی انتخابات که ما برای هر دو شعبه یک بازرس داشتیم و این یعنی حدود ۲۵ هزار بازرس کار بازرسی را در این انتخابات انجام میدادند که کار بسیار سنگینی است، شورای نگهبان و هیاتهای نظارت، مراجع چهارگانه که در مراحل مختلف ما را یاری دادند، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، دستگاه قضایی، ثبت احوال، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح که ساخت دستگاههای احراز هویت را ظرف چهار ماه به عهده گرفت و برای ما انجام داد، سازمان برنامه بودجه برای تامین منابع مالی دستگاهها با توجه به وضعیت مالی کشور که با دستور رئیس جمهور انجام گرفت، تقدیر و تشکر میکنم.
وی گفت: قانون وظیفه برقراری امنیت و انتظامات در انتخابات را به نیروی انتظامی واگذار کرده است، اما در کنار آن نیروهای بسیج، سپاه پاسداران و ارتش نیروی انتظامی را در این مسیر یاری کردند که لازم است از برقراری امنیت که مدیون نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی تقدیر و تشکر کنیم.
وزیر کشور افزود: وزارت آموزش و پرورش در تمامی انتخابات نقش برجستهای دارد، چه مدارس و مکانهایی که در اختیار ما میگذارد و چه از نظر معلمان و مدیران محترم مدارس که واقعاً به ما کمک میکنند به ویژه در کلان شهرها که مجبورند یکی دو روزی را در داخل شعب اخذ رای و دور از خانواده بمانند.
آقای رحمانی فضلی گفت: درخصوص وجود همه کاستیها و کمبودها از همه عزیزان و هیاتهای اجرایی و کار نظارت و اجرا پوزش میطلبم.
وی با اشاره به بارش برف سنگین چند روز پیش از برگزاری انتخابات تصریح کرد: وزارت نیرو علی رغم مشکلات ناشی از قطعی برق و آب برخی مناطق در کشور به ما قول دادند و ما الحمدالله در روز انتخابات مشکل قطعی برق در هیچ کجای کشور نداشتیم.
وزیر کشور در خصوص زحمات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز گفت: وزارت ارتباطات یک مانور عظیم فنی در حوزه مخابراتی ارائه داد، ما سه خط ارتباطی - یک خط اصلی و دو خط رزرو - داشتیم که در هیچ موردی قطعی خط نداشتیم و این قدرت بسیار بالایی است که در سراسر کشور رای گیری انجام میگیرد، لذا از همه کارکنان وزارت ارتباطات تشکر میکنم.
آقای رحمانی فضلی ادامه داد: از وزارت راه و شهرسازی نیز اقدامات بسیار خوبی در بازگشایی راههای روستایی و همچنین راههایی که دچار برف گرفتگی بود انجام دادند تقدیر و تشکر میکنم.
وی همچنین گفت: ستاد کل نیروهای مسلح که مدیریت و فرماندهی نیروهای نظامی و انتظامی را بر عهده داشت همکاری بسیار خوبی با ما داشت، دبیر خانه شورای عالی امنیت ملی در حوزه تدوین دستور العملها و مقررات امنیتی جلسات متعددی داشتند که از همه اعضا و دستگاههای مرتبط تشکر میکنم.
وزیر کشور خاطر نشان کرد: از رسانههای مختلف اعم از صدا و سیما به عنوان اصلیترین رسانه که در این مدت زحمت بسیاری کشیدند که رادیو انتخابات را فعال کردند و کانالهای مختلف به ویژه سیماهای استانی نقش بسیار خوبی در زمینه اطلاع رسانی و تشویق و تهیج مردم داشتند که برای ما بسیار گرانقدر بود.
آقای رحمانی فضلی افزود: همچنین از روزنامه ها، سایت و همه کسانی که در فضای مجازی به ما درآمدن مردم به پای صندوقهای رای و همچنین اطلاع رسانی کمک کردند و از ائمه جمعه و جماعات برای ترغیب مردم تقدیر و تشکر میکنیم.
وزیر کشور با تشکر از نقش احزاب و گروههای سیاسی در انتخابات تصریح کرد: هر چند برخی از گروههای سیاسی به دلایلی که در تحلیلهای خودشان ارائه دادند دلگیریهایی از فرایند انتخابات در مقاطع مختلف داشتند، اما نهایتاً ترغیب و تشویق آنها و حضورشان خوب بوده و امیدواریم فعال تر، پررونقتر و موثرتر باشند، چرا که در لایحه جدیدی که به مجلس ارائه کردیم، برای احزاب و گروههای سیاسی نقش بسیار پررنگی دیده شده است و حتی رای گیریهای لیستی را در این لایحه پیشنهاد کرده ایم، لذا امیدواریم، احزاب بتوانند در فرایندهای مختلف انتخابات نقش پررنگ تری ایفا کنند.