بارندگی های امسال موجب بهبودی وضعیت نی ها و بالا رفتن تناژ ، و در نتیجه رونق کارشان شده .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، بیش از بیست سال است که نی میبرد . آقا موسی ، لابلای حرفهایش از شکری میگوید که در این سالها برکت سفره اش بوده . هر چند به دلیل فصلی بودن این شغل ، او و دیگر همکارانش شش ماه از سال بیکارند.اما بارندگی های امسال موجب بهبودی وضعیت نی ها و بالا رفتن تناژ ، و در نتیجه رونق کارشان شده .
شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان با هفت واحد مجزا شامل دعبل خزاعی ، امیرکبیر ، حکیم فارابی ، سلمان فارسی ، دهخدا ، امام خمینی و میرزا کوچک خان ، 84 هزار هکتار زمین زیر پوشش دارد که این طرحهای هفت گانه ، به همراه واحدهای نیشکر هفت تپه و کارون در شمال خوزستان ، به تنهایی حدود 40 درصد نیاز کشور به شکر را برطرف میکنند.
حالا برداشت نیشکر از 48 هزار هکتار از زمین های زیر کشت طرح های هفتگانه شرکت توسعه نیشکر در شمال و جنوب اهواز آغاز شده و مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی ، پیش بینی کرده که امسال حدود 4 میلیون تن نیشکر از این مزارع برداشت شود .
عبدالعلی ناصری میگوید: از این سطح زیر کشت ، بین 350 تا 400 هزار تن شکر استحصال خواهد شد.
هر چند سیل فروردین امسال ، 40 هزار هکتار از زمین های کشت و صنعت نیشکر را به زیر آب برد ، اما مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر ، از ثبت رکوردی جدید و بی سابقه پس از بازسازی زمین های آسیب دیده خبر میدهد و میگوید : امسال در فصل کشت ، 22 هزار و 600 هکتار نیشکر کشت شد و سایر زمین ها برای کشت محصولاتی نظیر گندم ،چغندر قند و کلزا ، در حال آماده سازیست .
آقا مرتضی ، در حالی که نی های بریده شده را در گوشه ای می انباشت ، گفت : فروردین ، من و بقیه همکارانم سخت ترین روزها را در نا امیدی پشت سر گذاشتیم . زمین هایی که منبع درآمد و تنها نقطه امیدمان بود، اسیر سیل شده و از بین رفته بود و این برای ما که بجز نی بری نه حرفه دیگری داریم و نه درآمدی ، خیلی غم انگیز بود .
اما حالا به لطف خدا و همت و تلاش نیروهای خدوم این شرکت ، خبرهای خوشی از هفت تپه به گوش میرسد . افزایش 12 هزار تنی تولید شکرنسبت به سالهای قبل ، و این برای شرکتی که حجم قابل توجهی از زمین های زراعی خود را در جریان سیل اخیر از دست داد ، کمتر از معجزه نیست .
معاون صنعت نیشکر هفت تپه ریت نیشکر خرد شده این شرکت را 6000 تن اعلام میکند و میگوید : از این مقدار 600 تن شکر زرد تولید میشود .
بهادری میگوید : حجم یاد شده ، در یک 24 ساعت کاری تولید میشود که در نوع خود کم نظیر است .
معاون صنعت نیشکر هفت تپه ،با اشاره به حجم بالای نیشکردر این کارخانه ،میگوید : حالا باید منتظر رکوردهای جدیدی در تولید شکر سفید این کارخانه باشیم .
او وضعیت دستگاههای هفت تپه را کاملا به روز اعلام میکند و میگوید: ما در حال تولید شکر استاندارد از نیشکر هستیم .
حمل 6هزار تن نیشکر به کارخانه توسط کارگران ، در یک روز کاری ، یکی دیگر از رکوردهای بی سابقه این شرکت در سالهای اخیر بوده است .
نی هایی که توسط نی برها بریده و به آسیاب فرستاده میشود ، به همراه شربتی موسوم به شربت آسیاب ، در آزمایشگاه مجهز این شرکت مورد آزمایش قرار گرفته و پس از آنالیز ، برای تولید شکر مورد استفاده قرار میگیرد.
شرکتی که در جریان سیل فروردین مقادیر قابل توجهی از زمین های زراعی خود را از دست داد و در مدت کوتاهی پس از آن در پی مشکلات مالی به تعطیلی کشیده شد ، حالا با تکیه بر توان داخلی و نیروهای متخصص ، رکوردهایی کم نظیر رقم زده .
برداشت نیشکر امسال ، با دو روش دستی توسط دو هزار کارگر نی بر و روش ماشینی با شش دستگاه دروگر نیشکر انجام میشود.
*خزلی