گزارش مکتوب ...
دانشگاه سمنان در مسیر پیشرفت های علمی
غلبه بر عقبماندگی علمی و فناوری، عبور از مرزهای دانش و دستیابی به پیشرفتهترین فناوریها با هدف ایجاد تمدن نوین اسلامی، از آرمانهای انقلاب اسلامی است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای استان سمنان ، در دوران قبل از انقلاب اسلامی، 154 هزار دانشجو در تعداد محدودی دانشگاه یا مراکز آموزش عالی و آن هم در چند کلانشهر کشور تحصیل میکردند اما اکنون حدود دو هزار و 600 دانشگاه در کشور وجود دارد .
بر اساس آمار موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، جمعیت دانشجویی كشور در سال تحصیلی 97-96 ، سه میلیون و 616 هزار و 114 نفر اعلام شده است.
در حالی که قبل از انقلاب اسلامی، نزدیک به 70 درصد بزرگسالان کشور بیسواد بودند و کمتر از 40 درصد کودکان می توانستند به مدرسه بروند، اکنون رقم باسوادی در کشور به عدد 100 درصدی در حال نزدیک شدن است.
سمنان ، استان اول کشور در تعداد دانشجو نسبت به جمعیت استان سمنان از نظر تعداد شرکتهای دانشبنیان رتبه دوازدهم کشور را به خود اختصاص داده است .
دانشگاه جامع و مادر این استان ، دانشگاه سمنان است.
از زمانی که نخستین مرکز آموزش عالی در شهر سمنان فعالیت خود را آغاز کرد، بیش از ۴۰ سال میگذرد، مدرسه عالی تکنولوژی سمنان به عنوان نخستین مرکز آموزش عالی در سال ۱۳۵۳ در سمنان ساخته شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۷۲ این مجتمع به دانشگاه سمنان ارتقاء یافت.
مسعود نصیری رئیس دانشگاه سمنان که متولی نظارت و ارزیابی آموزش عالی در استان سمنان هم هست می گوید : استان سمنان با دارا بودن بیش از ۶۰ دانشگاه و موسسه دولتی و غیر دولتی و بیش از 70 هزار دانشجو رتبه نخست را در کشور به لحاظ تعداد دانشجو به نسبت جمعیت دارد.
دانشجویان استان سمنان در طول این سالها دستاوردهای بسیاری در عرصههای مختلف علمی و پژوهشی داشته اند، چهل و یک سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و با وجود تحریمها، ایران در تمامی عرصهها بویژه حوزه فناوری و علم دانش پیشرفت رو به جلو داشته است، تحریمها نه تنها نتوانسته مانع پیشرفت فعالیتهای علمی در کشور شود بلکه در برخی عرصهها شاهد انحصار شکنی پژوهشگران و محققان ایرانی با ساخت محصولی در داخل کشور هستند .
شکست انحصار آمریکاسید وحید هاشمی فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته مهندسی برق- الکترونیک دانشگاه سمنان در سال ۸۶ است که توانسته ، اختراعی جدید ثبت کند.
کنترلر ویلچر برقی محصول الکترونیکی مورد نیاز در ویلچرهای برقی است که مورد استفاده افراد دارای معلولیت و تولیدکنندگان ویلچر برقی قرار دارد و به تازگی با همت این پژوهشگر ایرانی انحصار آن از آمریکا خارج شده است.
دستاوردهای پژوهشی به گفته مسئولان پایگاه استنادی علوم جهان اسلام) isc) ، دانشگاه سمنان جزء دانشگاه هایی است که جایگاه خوبی در نظام رتبه بندی آی اس سی دارد.
بر اساس این رتبه بندی دانشگاه سمنان در بین دانشگاه های جهانی رتبه 1600-1401 را داراست و هم ردیف دانشگاه های کاشان ، نوشیروانی بابل ، بوعلی سینا ، یزد و رازی کرمانشاه است.
مسئولان این پایگاه معتقدند با برنامه ریزی های انجام شده می توان شاهد ارتقای دانشگاه سمنان و قرار گرفتن آن در بین دانشگاه های زیر هزار در سطح جهان بود .
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با بیان اینکه دانشگاه سمنان در حوزه مهندسی فعالیتهای مطلوبی را داشته و توانسته افتخارات ملی و بین المللی خوبی را کسب کند گفت : تولید مقالات Q1 نسبت به مقالات Q4 در دانشگاه سمنان نشان دهنده حرکت علمی رو به پیشرفت دانشگاه سمنان است .
افتخارات علمی در سال 98برای نخستین بار ، دانشگاه سمنان درسال 1398 ، در جمع دانشگاه های منتخب نظام رتبه بندی لایدن قرار گرفت و توانست بر اساس آخرین رتبه بندیISC رتبه 1401 تا 1600 جهانی ، رتبه 13 در بین دانشگاه های جامع کشور و رتبه 11 را در پژوهش کسب کند.
قرار گرفتن نام دانشگاه سمنان در نظام رتبه بندی شانگهای ، در رشته مهندسی عمران با رتبه 247 ، در رشته مهندسی مکانیک با رتبه 251 ، در رشته علوم و مهندسی انرژی با رتبه 447 و در رشته مهندسی شیمی با رتبه 464 از دیگر دستاوردهای پژوهشی این دانشگاه است .
قرار گرفتن نام دانشگاه سمنان در رتبه بندهای معتبر بین المللی از جمله تایمز ، یو. اس. نیوز ، یو رپ و بو متریکس بخش دیگری از افتخارات سالها تلاش دانشگاه جامع و مادر استان سمنان است .
اساتید افتخار آفرین بر اساس آخرین اعلام پایگاههای ESI و WOS، نام سه پژوهشگر دانشگاه سمنان در لیست پژوهشگران یک درصد برتر جهان قرار گرفت .
دکتر نیما امجدی با سه هزار و 292 استناد ، دکتر سیف الله سعدالدین با یک هزار و 287 استناد و دکتر فرامز هرمزی با یکهزار و 179 استناد توانستند در حوزه مهندسی نام خود را در این لیست ثبت نمایند .
دکتر سیف الله سعدالدین و دکتر نیما امجدی بیش از سه سال متوالی و دکتر فرامرز هرمزی برای نخستین بار در این لیست جای گرفته اند .
همچنین مهندس هادی اسکندر دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک دانشگاه سمنان در سال 88 هم در لیست پژوهشگران یک درصد برتر قرار دارد .
چهار عضو هیات علمی و سه دانش آموخته دانشگاه سمنان در ادوار مختلف در جمع دانشمندان یک درصد برتر دنیا قرار داشتند.
ثبت بین المللی اختراعثبت اختراع بین المللی مراحل بسیار سختگیرانه و پیچیده تری نسبت به ثبت اختراع در داخل کشور دارد و افزایش قابلیت تجاری سازی اختراع و ارزآوری از مزایای ثبت اختراع در سطح بین المللی است که باتوجه به این شرایط ، تعداد اندکی از دانشگاه ها دارای ثبت اختراع بین المللی هستند و دریافت آن نشان دهنده توانمندی بالای علمی آن دانشگاه است .
بر این اساس اختراع دکتر نیما امجدی عضو هیات علمی دانشگاه سمنان توانست پس از تلاش های فراوان و پاسخگویی به سوالات و چالش های مطرح شده توسط داوران اداره ثبت اختراعات آمریکا در دو سال گذشته با عنوان Piezoelectric Energy Harvesting System From Vehicle’s Tires (سیستم استحصال انرژی پیزوالکتریک از چرخهای خودرو ) است که به شماره us10.243.136b2 در اداره ثبت اختراعات آمریکا (USPTO) به ثبت برسد .
محقق طرح درباره شرط لازم براي تحقق تجاريسازي اختراع خود در داخل كشور گفت: توجه و حمایت دولت خصوصا صنایع خودروسازی در تأمین هزینه های مورد نیاز برای تبدیل نمونه آزمایشگاهی به نمونه صنعتی شرط لازم براي تحقق تجاريسازي این اختراع در داخل كشور است .
مقالات کیفی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه سمنان می گوید : روند تولید مقالات برتر جمهوری اسلامی ایران در جهان (ESI) از 170 مقاله در سال 2014 به 462 مقاله در سال 2018 رسیده است .
سیف الله سعدالدین از چاپ 634 مقاله اعضای هیات علمی دانشگاه سمنان در مجلات مختلف ISI ، ISC ، علمی ، پژوهشی و ترویجی از ابتدای سال 98 تا کنون خبر داد و گفت : در این مدت 190 مقاله در کنفرانس های مختلف ملی و بین المللی ارائه شده است
وی از چاپ 18 مجله علمی پژوهشی با نمایه های ISI ، SCOPUS در این دانشگاه خبر داد و گفت : ایجاد چهار مجله معتبر علمی تخصصی جدید برای دانشکده های مهندسی برق ، مهندسی شیمی ، مهندسی مواد و فیزیک در برنامه قرار دارد ، ضمن اینکه به دنبال نمایه شدن مجلات دانشگاه در نمایه های معتبر بین المللی ISI ، SCOPUS به عنوان چشم اندازهای دانشگاه سمنان در بخش مجلات هستیم .
دکتر سعدالدین افزود : مجله journal of heat and mass transfer research تنها مجله دانشگاه سمنان است که با کیفیت Q1 منتشر می شود .
وی با بیان اینکه درصد استناد به مقالات علمی دانشگاه سمنان در پایگاه Web Of Science نسبت به متوسط کشوری بالاتر است افزود : استناد به مقالات علمی دانشگاه سمنان در این پایگاه 8.83 است که این شاخص در کشور 8.71 است و این میزان استناد بیانگر کیفیت بالای مقالات تولیدی محققان این دانشگاه است .
در افق 1404مسئولان دانشگاه سمنان در تلاشند این دانشگاه در افق 1404 در ردیف 10 دانشگاه برتر کشور قرار گیرد و بتواند جایگاه نخست علمی را در بین دانشگاه های منطقه مرکزی کشور و جایگاه شاخصی را در بین دانشگاه های جهان کسب کند.
همچنین تبدیل شدن دانشگاه سمنان به دانشگاهی بین المللی ، کارآفرین با هدف توسعه مهارت آموزی ، دانشگاه تاثیرگذار در صنعت و جامعه ، مسئله و تقاضا محور و دانشگاهی با مدیریت سبز از دیگر افق های دانشگاه سمنان در سال 1404 عنوان شده است .
آغاز دوران کیفی سازی علوم در ایرانسرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) می گوید : ایران پس از کسب رتبه های برتر جهانی در زمینه تولید کمی علوم ، نهضت کیفی سازی علم را آغاز کرده است .
محمد جواد دهقانی با بیان اینکه ایران در زمینه تولید کمی علم ، رتبه شانزدهم جهان ، رتبه اول خاور میانه بین 17 کشور و رتبه اول در جهان اسلام بین 57 کشور را در اختیار دارد افزود : برای تحقق هدف کیفی سازی علوم در ایران ، در تمام حوزه های کیفی نظیر چاپ طرح های علمی در نشریات معتبر ورود کرده ایم و هم اکنون در دنیا دو درصد کارهای علمی را تولید کرده و بیش از سه درصد مقالات پر استناد جهانی را در اختیار داریم .
به گفته دهقانی ، تولید 20 درصد علم جهان اسلام در اختیار ایران است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) اظهارامیدواری کرد : با سیاست های جدید ، توجه دانشگاه ها به کیفی سازی علوم ، توجه و حمایت از شرکت های دانش بنیان و شاخص های فناوری و نوآوری و تبدیل علم به ثروت برای کیفی سازی دانش تلاش بیشتری شود.