دستگاه دیپلماسی و میلیتاریستی بی تجربه دولت آمریکا بهتر است از متحدان اروپایی خود در ناتو برای ورود به مناقشهای نظامی در منطقه مشورت بگیرد.
این روزها شاهد تحرکات رسانهای و نظامی آمریکا در خلیج فارس و منطقه بر ضد جمهوری اسلامی ایران هستیم.
واشنگتن پست، جزئیات مصاحبه با بیش از 20 ملوان سه ناو جنگی نیروی دریایی آمریکا -که تاکنون گزارش نشده بود- منتشر و ادعا کرد این مصاحبه ها تصویری از ارتش آمریکا ترسیم کرد که پس از کشته شدن قاسم سلیمانی در بغداد در تاریخ سوم ژانویه، خود را برای جنگ آماده می کرد.
این روزنامه در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: کاپیتان ناو جنگی ”یو اس اس نورماندی“ - که مجهز به موشک های تاماهاوک بود-در دریای عرب، در عرشه کشتی این خبر را به خدمه خود اعلام کرد: ساعاتی پیش، آمریکا قدرتمندترین فرمانده نظامی ایران را در حمله ای پهپادی کشت. کاپیتان کریستوفر دی.استون گفت معلوم نیست ایران به کشته شدن قاسم سلیمانی چه پاسخی بدهد. اما ناو نورماندی، که ناو هواپیمابر ”یو اس اس هری اس. ترومن“ را نزدیک خلیج فارس همراهی می کند، باید آماده هر چیزی باشد. وی به خدمه اش گفت: ”ما باید برای اقدام نظامی مستقیم آماده باشیم.“ با توجه به این هشدار و افزایش سطح تهدید، ملوانان برای درگیری احتمالی آماده شدند. اقدامات احتیاطی بیشتر در ناو جنگی نورماندی، ایجاب می کرد علاوه بر یونیفرم ضدحریق، از کلاهها و دستکش های ضد حریق هم استفاده کنند. همچنین اینترنت که خدمه از طریق آن با اعضای خانواده شان صحبت می کردند، به طور موقت قطع شد.
همزمان با اعزام کشتی ها به دریا برای اینکه در موضع بهتری قرار گیرند، مقامات نظامی آمریکا تغییرات دیگری را در سراسر منطقه ایجاد کردند. برنامه نیروی دریایی برای عزیمت کشتی ها به بندر هم تغییر کرد.
مهمتر اینکه به گزارش امروز پایگاه اینترنتی استرایپس، ناو جنگی آبی – خاکی یو اس اس باتان دیروز چهارشنبه با عبور از تنگه هرمز وارد خلیج فارس شد. این کشتی اولین کشتی "عرشه بزرگ" نیروی دریایی آمریکا است که در سال 2020 وارد آبهای استراتژیک خلیج فارس می شود. سروان لنس لشر ، فرمانده این کشتی در بیانیه ای اعلام کرد: عبور ما از این تنگه مهم و حضور مداوم در منطقه نقشی حیاتی در حفظ آزادی کشتیرانی به عنوان عنصری کلیدی در امنیت و ثبات منطقه ایفا می کند. اما ممکن است این تحرکات رسانهای -نظامی اقداماتی تکمیلی اما نسنجیده در جهت فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی ایران باشد. به این معنا که آمریکا پس از تشدید تحریمهای اقتصادی گام های جدید رسانهای و نظامی را در جهت فشار حداکثری بر تهران برداشته است.
نشریه دو هفته نامه نشنال ریویو National Review در مقالهای با عنوان "دیپلماسی به تنهایی به تهدید ایران پایان نمی دهد" نوشت: حامیان توافق هسته ای ایران همواره تمایل داشته اند بگویند ”دیپلماسی“ تنها پاسخ به تهدیدها از سوی ایران است. نامزدهای دموکرات ریاست جمهوری آمریکا همگی در پاسخ به سؤالات درباره سیاست ها در برابر ایران، بر لزوم ورود دوباره به توافق (هسته ای ایران) یا تمرکز دوباره بر دیپلماسی تاکید می کنند...
با این حال این نشریه در ادامه با اشاره به اینکه "در برخورد با متحدان، دیپلماسی عامل کلیدی در تقویت روابط است" افزود: "در برخورد با دشمنان، دیپلماسی باید بخشی از رویکردی جامع باشد و سران ایران در به کارگیری چنین راهبردی در برابر دشمنانشان بسیار موفق بوده اند، دقیقاً به این دلیل که آنها می دانند غرب از جنگ بیم دارد و ایده توسل به نیرو به عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف راهبردی خود را به طور عمده کنار گذاشته است.
نشنال ریویو در ادامه پیشنهاد میکنند در واکنش به اقدامات نظامی ایران غرب باید ترکیبی از دیپلماسی و توسل به نیروی نظامی را در دستور کار خود قرار دهد.
حال پرسش این است آیا تحرکات رسانهای - نظامی این روزهای آمریکا در منطقه و بر ضد جمهوری اسلامی ایران ناشی از تقویت چنین دیدگاه نسنجیده است؟ باید صبر کرد و دید. اما آنچه مسلم است نه افکار عمومی آمریکا و نه اقتصاد بحران زده این کشور تحمل ورود این کشور در یک مناقشه نظامی آن هم با کشور قدرتمندی چون جمهوری اسلامی ایران را ندارد.
خوب است دستگاه دیپلماسی و میلیتاریستی بی تجربه دولت آمریکا از متحدان اروپایی خود در ناتو ( پیمان آتلانتیک شمالی) برای ورود به چنین مناقشهای مشورت بگیرد و متوجه شوند چرا آنها تاکنون علاقه و تمایل چندانی برای همراهی با آمریکا در خصوص تقابل با ایران از خود نشان نداده اند.
به گزارش امروز شبکه تلویزیونی الحدث، ولید فارس کارشناس مسائل سیاست خارجی آمریکا و مشاور انتخاباتی سابق دونالد ترامپ در پاسخ به این پرسش که پیمان ناتو مأموریت خود را در منطقه، مبارزه با داعش عنوان می کند ولی آیا نشانه هایی از تلاش آمریکا برای شریک ساختن ناتو در مقابله با ایران مشاهده می شود، گفت: این یک ذهنیت قدیمی است که از زمان آغاز دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ وجود داشته است ولی تاکنون پیمان ناتو و شرکای اروپایی علاقه چندانی به همراهی با آمریکا در خصوص پرونده ایران نشان نداده اند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا مدت زمانی طولانی به راهبرد خود برای وضع تحریم ها و اعمال سیاست فشار حداکثری بدون تقابل مستقیم با ایران ادامه می دهد، گفت: هر شخص کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا به خوبی می داند نمی تواند وارد تقابل مستقیمی با ایران شود که نحوه آغاز آن، معلوم ولی نحوه پایان آن نامعلوم باشد. تصور کنید اگر در تابستان سال جاری قصدی برای تقابل فراگیر با ایران وجود داشته باشد، مخالفان سیاسی در آمریکا علیه ترامپ از آن در انتخابات استفاده می کنند.
-----------------------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی