زمستان است و ساز گردشگری زمستانی در بام ایران، فریدونشهر کوک شده تا شاه راهی برای رونق اقتصادی این منطقه بکر، اما کم برخوردار باشد.
پیست اسکی فریدونشهر، مرتفعترین پیست اسکی ایران
به ما گفته اند پیست در ارتفاعات موسوم به گردنه روستای چغیورت واقع است، از فریدونشهر که عبور می کنیم جاده روستایی می شود و باریک، آخر هفته است و مسیر شلوغ؛ چندکیلومتری تا پیست باقی مانده، خودرو ها را سر جاده می گذاریم و پیاده راهی می شویم، زمین لغزنده است اما صدای فشردهشدن برف و شکستن یخ زیر قدمها بسیار لذتبخش !
مبهوت زمستانِ سفید فریدونشهر می شویم و تازه می فهمیم اصلا این ته تغاری سال، مایه ی دلتنگی و خانه نشینی نیست. بعد از نیم ساعت پیاده روی در دمای سه درجه زیر صفر به پیست فریدونشهر می رسیم که در سمت چپِ بالاترین قسمت گردنه روستای چغیورت قرار دارد.
جوانی 35ساله که از اصفهان به پیست آمده، از اقلیم زمستانی و آب و هوای برفی این منطقه به وجد آمده و گردشگر دیگر ِ کاشانی اقلیم زمستانه پیست را بی نظیر توصیف می کند.
راهنمای یک تور گردشگری هم که 45 مسافر را به اینجا آورده ،سرمای زمستانه فریدونشهر را لذت بخش می داند و با اشاره به استقبال خوب مسافران از گردشگری زمستانی و پیست اسکی فریدونشهر می گوید: هر ماه چندین گروه گردشگری را برای تفریح و ورزش به این منطقه می آورد.
در حالی که برخی در حال اسکی بازی هستند و عده ای مشغول تیوب سواری و چند نفری هم بساطِ پخت سیب زمینی در آتش را به راه انداخته اند عکاسی درگیر سوژه های نابِ برفی است و در حالی که ترکیب بی نظیر پرچم ایران و سپیدی برف را در قاب عکس
به گفته مدیر پیست اسکی فریدونشهر هر هفته هزاران گردشگر و اسکی باز به این منطقه می آیند و پیست روزهای یکشنبه و سه شنبه بعداز ظهرها و چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه و روزهای تعطیل صبح و بعداز ظهر آماده خدمت رسانی به مسافران زمستانی است.
عبدالرضا اصلانی امکانات رفاهی، خدماتی و درمانی پیست را برای ما تشریح می کند؛ پیست دارای پارکینگ خودروی به ظرفیت ۱۰۰دستگاه اتوبوس و ۱۵۰۰سواری، سالن بزرگ مجهز به سیستم گرمایشی، رستوران به ظرفیت ۲۰۰نفر، کافی شاپ، پنج سوئیت به ظرفیت ۴۰نفر، اقامتگاه ویژه اسکی بازان حرفه ای و همچنین اورژانس است.
پیست دارای پارکینگ خودروی به ظرفیت ۱۰۰ دستگاه اتوبوس و۱۵۰۰ سواری، سالن بزرگ مجهز به سیستم گرمایشی،کافی شاپ، پنج سوئیت ، اقامتگاه و همچنین اورژانس است.
محمود یسلیانی رییس هیات اسکی اصفهان هم با اشاره به استقبال اسکی بازان منطقه و استانهای همجوار از این پیست می گوید: ورزشکاران اصفهان، چهارمحال و بختیاری و لرستان بیش از سایر استانها از این مجموعه استفاده می کنند.
پیست اسکی فریدونشهر چشم انتظار تجهیزات و زیر ساختهای مناسب
خانم خودسیانی از علاقه مندان ورزش اسکی مهمترین مشکل پیست را راه دسترسی آن می داند و می گوید: ما هر هفته که با خانواده یا دوستان به پیست می رویم به دلیل حجم بالای مسافران درگیر ترافیک مسیر منتهی به پیست می شویم.
هر چندتا کنون ده میلیارد تومان برای تجهیز پیست اسکی هزینه شده اما به گفته مدیر پیست اسکی فریدونشهر برای احداث رستوران، آسفالت و محوطه سازی و جدول گذاری پارکینگ، ایجاد آلاچیق و ویلا سازی بیش از ۲۰۰میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
اصلانی در خصوص انتقاد مسافران به ایمن نبودن تیوب ها هم می گوید: تیوب های پیست اسکی فریدونشهر با ظرفیت هزار نفر براساس میزان شیب، کنترل شده و ایمن است.
پیگیر دوبانده شدن جاده روستایی و باریک منتهی به پیست که حدود 11کیلومتر است شدیم و هادی توازهی رئیس اداره راه و شهرسازی فریدونشهر، مهمترین عامل اجرایی نشدن این طرح را وجود معارض(کشاورزان منطقه) می داند که حاضر نیستند زمینهای کشاورزی خود را برای اجرای طرح دوبانده اختصاص دهند.
وی می گوید: برای دوبانده شدن این مسیر به بیش از ۶۰میلیارد ریال اعتبار نیاز است که اداره راه و شهرسازی در صورت رفع معارض و تخصیص اعتبارات لازم آماده اجرای طرح است.
گردشگری زمستانی؛ ضرورتی فراموش شده
آقای طاهری هم که سالهاست در حوزه صنعت گردشگری صاحب نظر است برف - این نعمت خدادادی را - زمینه ساز رونق اقتصادی عنوان می کند و برنامه هایی مانند برپایی جشنواره های برفی و فعالیتهای نمایشگاهی، تورهای کوتاه مدت، فراخوانهای عکاسی و ساخت مستند، بازارچه فروش سوغات، راه اندازی اقامتگاه های بوم گردی و معرفی جاذبه های برفی در رسانه های مختلف را در رونق بخشی به صنعت گردشگری زمستانه موثر می داند.
گردشگری زمستانی، گنجِ ارزشمند مناطق سردسیر
اما در میان مناطق غرب استان اصفهان، فریدونشهر از گذشته، مقصدی جذاب برای گردشگران زمستانی بوده، این شهرستان با قرار گرفتن در اقلیم کوهستانی زاگرس، ارتفاع بیش از دو هزار و 500متری، متوسط بارندگی 600میلیمتر و متوسط 110روز یخ بندان در حوزه گردشگری بویژه تفریحات زمستانی بی نظیر است.
به گفته محسن محمدی رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فریدونشهر این شهرستان رتبه برتر جاذبه های طبیعی را در استان اصفهان دارد و با محصولاتی مانند عسل و گیاهان دارویی و صنایع دستی از قبیل چغا بافی، جاجیم،گلیم، خاتم کاری، سفال و سرامیک و سنگهای قیمتی و گوهرتراشی مستعدِ رونق اقتصادی است.
او مهمترین نیازمندیهای توسعه گردشگری فریدونشهر را ساخت هتل، سفره خانه سنتی، مجتمع های گردشگری و سرمایه گذاری در حوزه ورزشی گردشگری بیان می کند.
فریدون الله یاری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان هم بر توسعه گردشگری و تفریحات زمستانه متناسب با زیر ساخت های فرهنگی و معرفی میراث ناملوس و فرهنگ مناطق غرب استان تاکید می کند و قول حمایت از فعالان بخش خصوصی و سرمایه گذاران در این مناطق را می دهد و می گوید: به متقاضیان و علاقه مندان بخش گردشگری تسهیلات ارزان پرداخت می شود.
زمستان برفی گنجی نهفته در غرب استان اصفهان است که همه نقشه این گنج ارزشمند را می دانند اما برای رسیدن به آن نیاز به تلاش هدفمند،عزم جدی و برنامه ریزی دقیق مدیران دستگاههای اجرایی است البته تدوین این برنامه توجه به نظرات و ایده های کارشناسان خبره و نخبگان را می طلبد و اجرای صحیح و سریع آن هم با همت مسئولان، سرمایه گذاران و مردمان سخت کوش تحقق می یابد.
نگارنده: مرضیه قاسمی