معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: اعتقاد داریم اگر بتوانیم بودجه ستادی را تقویت کنیم، در برگزاری جشنوارههای خود که تأثیر زیادی در ایجاد نشاط دانشجویی به مدت یک سال در دانشگاهها دارد، موفقتر خواهیم بود.
خانم لاری با بیان این که به رغم جوی که در کشور به دلیل مشکلات اقتصادی وجود دارد، حال ما در معاونت فرهنگی و دانشجویی خوب است گفت: این موفقیت حاصل تیم خوب و نگاه ویژه وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی به حوزه فرهنگی است. مساعدت همه دوستان، لطف خدا و همتی که همه مسؤولان و معاونان فرهنگی در دانشگاهها دارند موجب شد از جایی که فکر نمیکردیم منابع مالی بسیار خوبی به دست آوردیم و همان منابع مالی موجب ایجاد شور و شوق در فضای دانشجویی شده است و خدا را شکر در مجموع وضعیت خوبی داریم.
وی با بیان این که در بحث رفاهی و خوابگاهی بودجههایی برای ساخت وجود ندارد، گفت: ما تعدادی طرح در دست ساخت داریم که به کمک رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، مدیرکل دانشجویی، معاونت توسعه و دیگر دوستان قراردادی با دو بانک ملت و رفاه جهت حمایت از ساخت و تکمیل این خوابگاههای دانشجویی بسته شده است؛ که بر این اساس بنا شد بانک رفاه مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان و بانک ملت مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان با دو سال تنفس و سود یک تا ۱۸ درصد با مشارکت صندوق رفاه را در اختیار دانشگاهها جهت ساخت خوابگاه قرار دهند. این مسیر مشکل تکمیل خوابگاههای استاندارد نیمهکار دانشگاههای علوم پزشکی را برطرف کرده و حتی بحث خرید را برای آن دسته از دانشگاهها و دانشکدههایی که مشکل ساخت دارند نیز گنجاندهایم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت به مشکلات بخش تغذیه اشاره و خاطر نشان کرد: در چند ماه گذشته موفق شدیم ۱۵۰ میلیارد تومان به دانشگاهها برای تغذیه کمک کنیم که منجر به کاهش بدهیهای دانشگاهها در بخش تغذیه شده و کیفیت غذا را نیز در دانشگاهها بالاتر برده است. بحث صنعتی کردن غذاخوریها را نیز به شدت دنبال میکنیم و باید با افتخار بیان کنیم که ما در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی دانشگاهی نداریم که غذاخوری آن به طور کامل سنتی باشد و تمامی دانشگاههای علوم پزشکی بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد پخت غذا را صنعتی کردهاند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع ورزش و تحرک بدنی دانشجویان اشاره کرد و گفت: در بحث ورزش نیز رشد چشمگیری داشتهایم که شاهد این مدعا برگزاری المپیاد همگانی دختران و پسران در اسفند است و مسابقات فوتسال پسران نیز در حال برگزاری است که رشد ۵۰ درصدی مشارکت تیمها در این مسابقات را شاهد هستیم به نحوی که تعداد تیمهای شرکت کننده در این مسابقات از ۴۳ تیم به ۶۱ تیم رسیده است.
خانم لاری افزود: این موفقیت در حالی است که بسیاری از مجموعهها ورزشی به صورت انقباضی وارد شدهاند، اما ما فضای ورزش را در دانشگاههای خود تقویت و شادی را به دانشجویان تزریق میکنیم.
وی با اشاره به بازدید مستمر خود از وضعیت فرهنگی، ورزشی و رفاهی دانشجویان علوم پزشکی کشور، گفت: من از ماه تیر که مسؤولیت معاونت فرهنگی و دانشجویی را پذیرفتم، از ۱۴ دانشگاه علوم پزشکی با تیم خود بازدید کردهام. در این بازدیدها به طور معمول ۲ تا ۳ ساعت با فعالان دانشجویی دانشگاه دیدار دارم در ادامه از خوابگاهها، غذاخوری و فضای ورزشی دانشگاه دیدن کرده و در نهایت مشکلات را جمع بندی و با هیأت رییسه دانشگاه مشکلات را درمیان میگذارم و برای رفع آن به جمعبندی میرسیم. بعد از گذشت ۲ تا ۳ هفته، گزارشی مفصل از مشاهدات خود در سفر را برای دانشگاه مربوطه میفرستم و سه ماه بعد برای رصد اهدافی که مشخص شده است اقدام میکنم و در هر سفر با توجه به شرایط هر دانشگاه اعتباراتی تخصیص داده میشود.
خانم لاری در خصوص اعطای وامهای دانشجویی، گفت تغییراتی در حوزه وامها نداشتیم. ۱۲۰ میلیارد تومان مبلغ کل وامهایی بوده است که به دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی در سال تحصیلی جدید تاکنون پرداخت شده است. در بحث بودجه تلاش بسیاری کردیم، کل رقمی که برای تغذیه به دانشگاههای علوم پزشکی تعلق گرفته ۴۵۰ میلیارد تومان در سال ۹۸ بوده است و آن را افزایش دادیم که با تزریق ۱۵۰ میلیارد تومان، یک سوم این رقم به دانشگاهها تزریق شد. در گفتگو با کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، موفق شدیم رشد اعتبارات ۷۵ و ۲ دهم درصدی در بخش تغذیه دانشجویی داشته باشیم در حالی که کل بودجه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در سال آینده ۱۵ درصد رشد داشته است.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در بودجه ستادی نیز رشد خوبی داشتهایم، گفت: ما اعتقاد داریم اگر بتوانیم بودجه ستادی را تقویت کنیم، در برگزاری جشنوارههای خود که تأثیر زیادی در ایجاد نشاط دانشجویی به مدت یک سال در دانشگاهها دارد، موفقتر خواهیم بود. در این مسیر با کمک آقای دکتر سعید نمکی و دیگر عزیزان و همراهی کمیسیون تلفیق این امر پذیرفته شد و رشد خوبی در بودجه ستادی داشتیم. در تبصره ۹ بند «د» بودجه اشارهای به بحث فضاهای آموزشی ورزشی برای وزارت خانههای علوم تحقیقات و فناوری و آموزش و پرورش شده است که برای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی دیده نشده بود که این را نیز گنجاندیم و این پول به عنوان مبلغ غذا به وزارت علوم تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی داده شد که در مجموع ۴۰۰ میلیارد تومان بود. این مبلغ اکنون در داخل بودجه قرار گرفته است و سال دیگر نیز به ما داده خواهد شد.
وی افزود: ما تلاش کردیم ردیف بودجه فرهنگی را از ذیل آموزش بیرون آورده و مستقل کنیم که متأسفانه موفق نشدیم، اما در تلاشیم کاهش اعتبارات فرهنگی در دانشگاهها را ممنوع کنیم. در اجلاس روسای دانشگاهها این قول را از وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی گرفتیم که به شکل دستورالعمل این موضوع به دانشگاهها ابلاغ شود که کاهش اعتبارات فرهنگی را نداشته باشیم.
این مقام مسؤول در بخش دیگری از سخنان خود گریزی به فعالیتهای فرهنگی دانشگاههای علوم پزشکی کشور زد، و گفت: در زمینه فرهنگی ۱۰ نشست منطقهای نشریات دانشجویی برگزار شده است و برخی کانونهای فرهنگی مطالبه ایجاد مجمع تخصصی را داشتند که با رایزنیهای انجام شده مجوز ایجاد پنج مجمع تخصصی کانونهای جهادی، ادبی، هلال احمر، اخلاق حرفهای و کانونهای مذهبی گرفته شد و مدیر فرهنگی ما در بوشهر در حال برگزاری انتخابات مجمع هلال احمر هستند که این موارد نیز دستاوردهای بزرگی است.
وی افزود: دیروز نخستین جلسه سیاستگذاری جشنواره تیتر ۱۲ را داشتیم که بخش ویژه «سرزمین مادری» به این جشنواره اضافه شده است تا دانشجویان ایرانی خارج از کشور هم بتوانند نشریات الکترونیک و چاپی خود را در جشنواره تیتر ۱۲ مشارکت دهند. در جشنواره تیتر ۱۱ نارضایتی دانشجویان در خصوص فقدان رتبه بندی و کارنامه هر نشریه بود که در جشنواره تیتر ۱۲ این مهم را به رغم هزینه بر بودن اعمال کردیم و به شکلی برنامهریزی شده است تا کمترین بیعدالتی در جشنواره تیتر ۱۲ صورت بگیرد و مرحلهای برای اعتراض فعالان نشریات دانشجویی گذاشتیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به پایگاه خبری مفدا اشاره کرد و افزود: من در این خصوص از آقای معماری مدیر روابط عمومی فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی که موفق شدند در تمامی دانشگاهها روابط عمومی معاونت فرهنگی و دانشجویی را با عنوان مفدا شکل و سامان دهند، تشکر ویژه دارم. به طور مشخص ما در دانشگاههای علوم پزشکی افراد رسانهای نداریم، اما مدیر روابط عمومی معاونت فرهنگی و دانشجویی با پیگیری و کنکاش موفق شد افراد باصلاحیت را جذب کند. در دانشگاههای علوم پزشکی این موفقیت چشمگیری است و ما نیز تلاش خواهیم کرد تا آنجا که منابع ما اجازه دهد، عزیزان علاقهمند در حوزه رسانه مفدا را تقویت کنیم. انتقادهایی البته به این رسانه است که به دلیل حرکت داشتن آن است، زیرا اگر رسانه ساکن باشد، انتقادی به او وارد نمیشود.
در ادامه این نشست آقای مهندس خدابندهلو مدیرکل دانشجویی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه در اواخر بهمن و اسفند برنامهریزیهای انجام شده است تا مسابقات متعدد ورزشی برای دانشجویان برگزار شود، از جمله مسابقات فوتسال جام فجر که امسال تحت عنوان بزرگداشت سردار شهید سلیمانی با حضور ۶۱ تیم در استان مازندران برگزار خواهد شد. در این دوره مسابقات رشد مشارکت ۵۰ درصدی دانشجویان را داشتهایم. در ادامه المپیاد ورزشهای همگانی در دو بخش دختران و پسران را جداگانه خواهیم داشت و مسابقات انتخابی المپیاد سال آینده در رشته فوتبال و بسکتبال در بوشهر برگزار خواهد شد.
وی درباره تعداد خوابگاههای دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، گفت: تأکید ما حرکت از سمت خوابگاههای خودگردان به سمت خوابگاههای مشارکتی و حرکت خوابگاههای مشارکتی به سمت خوابگاههای ملکی است. به یقین خدماتی که میتوانیم به دانشجویان در خوابگاههای ملکی و مشارکتی بدهیم مناسبتر از خوابگاههای خودگردان است. اکنون ما ۳۸ خوابگاه مشارکتی، ۷۴ خوابگاه خودگردان، ۳۰۴ ملکی، ۱۲ وقفی، ۴۶ خوابگاه استیجاری (که خوابگاه استیجاری را دانشگاه اجاره کرده، اما به عنوان خوابگاه ملکی به دانشجو واگذار میشود)، ۲۵ خوابگاه متأهلی که در مجموع ۴۹۹ خوابگاه دانشجویی در کل کشور داریم که ۸۱ هزار دانشجوی رشتههای علوم پزشکی را اسکان دادهاند.
وی در خصوص میزان پاسخ دانشگاههای علوم پزشکی به درخواست خوابگاه دانشجویان، گفت: دانشجویان دختر اولویت ما در واگذاری خوابگاه هستند و امسال همه دختران دانشجو متقاضی خوابگاه را اسکان دادهایم، البته اولویت بعدی دانشجویان پسر هستند و به اکثر پسران دانشجو متقاضی خوابگاه دانشجویی، خوابگاه تعلق گرفته است و تعداد کمی از دانشگاهها هستند که نتوانسته باشند به پسران متقاضی خوابگاه بدهند. البته ذکر این نکته نیز مهم است که با توجه به شرایط اقتصادی امروز کشور درخواست استفاده از خوابگاهی دانشجوی زیاد شده است به نحوی که نسبت به سال قبل ۲۱ درصد افزایش داشتهایم، همچنین حدود ۴۰ درصد درخواست استفاده از غذای دانشجویی نسبت به سال تحصیلی قبلی افزایش پیدا کرده است.
وی در خصوص خوابگاههای فرسوده نیز خاطر نشان کرد: دستورالعملی را در دست اقدام برای ایمنیسنجی خوابگاهها برای سال آینده خواهیم داشت تا کارشناسانی از بیرون و سازمانهای ذی ربط میآیند و رتبه بندی خوابگاهها از نظر ایمنی را انجام خواهند داد.
آقای خدابنده لو در مورد بودجه فرهنگی و دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، گفت: این که میگوییم با تحولات بودجهای که اتفاق افتاده وضعیت معاونت فرهنگی و دانشجویی خوب است به این معنی نیست که کمبود بودجه نداریم، بلکه با مبالغی که در چند ما گذشته تزریق شده است و در صحبتهای معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به آن اشاره شد، بخشی از کمبود منابع بخش تغذیه ترمیم شد، اما این نکته را فراموش نکنیم که ما سالانه ۵۷ میلیون پرس غذا به دانشجویان میدهیم که ۸۵۰ میلیارد تومان هزینه دارد اگر سرانه دانشجویی ما ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تأمین شود، بازهم ۱۶۰ میلیارد تومان کسری تنها در بخش غذا داریم، وقتی مبالغی مانند ۱۵۰ میلیارد تومان به دانشگاهها تزریق میشود راه تنفسی برای دانشگاهها در دیگر حوزههای فرهنگی باز میشود.
در این نشست خبری آقای دکتر سیدعابدین حسینی مشاور اجرایی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان این که امسال تلاش مضاعفی کردیم تا کمبود شدید منابع مالی را با استفاده از ظرفیتهای استفاده نشده ترمیم کنیم، گفت: افزایش اعتبارات مربوط به تغذیه، افزایش اعتبارات ستادی و همچنین جذب منابع مالی از مسیرهای مختلف مانند ردیف بودجه دانشجویان استنکافی، از جمله اقدامات تحولی ما در حوزه منابع مالی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت بوده است.
همچنین معاون وزیر بهداشت در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران که به چرایی و ضرورت برگزاری جشنوارههای فرهنگی در شرایط موجود کشور، سؤال کرد، گفت: در شرایط کنونی کشور که خانوادهها با مشکلات زیادی ناشی از تورم و تحریمهای ظالمانه اخیر مواجه هستند، ما باید در کنار تلاش سیاسی، اقتصادی و علمی که برای برون رفت از مشکلات انجام میشود، باید برنامهریزی فرهنگی داشته باشیم و در شرایطی که ناامیدی به جامعه و دانشگاه تزریق میشود، کار فرهنگی و هنری امید را به جامعه تزریق میکند و تابآوری ملت و جوانان را افزایش میدهد. بر این اساس برگزاری جشنوارهها در سطح وزارت را با جدیت دنبال میکنیم و به دنبال این هستیم که جشنوارهها چند بعدی و غنی شود. هزینهای که برای یک جشنواره فرهنگی نظیر سیمرغ میشود، به نسبت دستاوردهای آن بسیار ناچیز است، در عین حال امسال ما به نسبت سالهای گذشته در هزینهها صرفهجویی کردهایم.
خانم لاری افزود: در مدت ۶ روز برگزاری سیمرغ ۸۰ هزار اثر در این جشنواره رقابت کردند و و در مرحله نهایی بیش از ۱۹ هزار دانشجوی علوم پزشکی کشور مشارکت داشتند. من در زمانی که معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی همدان بودم از نزدیک اثرات برگزاری این جشنواره که دامنه آن در دانشگاهها شور و نشاط زیادی را ایجاد میکند شاهد بودهام. در اوج شلوغیهای مربوط به موضوع بنزین، هزار و ۶۰۰ دانشجو در فضایی پرنشاط امید بخش در جشنواره سیمرغ در حال فعالیت و رقابت بودند.
وی بیان داشت: در خصوص جشنواره رسانه و نشریات دانشجویی که به جشنواره تیتر معروف است، تیتر ۱۱ را وزارت علوم برگزار کرد و برگزاری جشنواره تیتر ۱۲ به وزارت بهداشت سپرده شده است. در شورای سیاستگذاری این جشنواره بنا بوده است میزان جوایز کاهش پیدا کند که همان جا تصویب شده و بر اساس همان مصوبه درصدی جوایز از تیتر ۱۰ کاهش داشته است و تأخیر در پرداخت به دلیل مراحل امور اداری بوده است و از این بابت پوزش میطلبیم و در جشنواره تیتر ۱۲ که ما متولی برگزاری آن هستیم تلاش خواهیم کرد مشکلات جشنواره تیتر۱۱ برطرف شود.
در ادامه نشست آقای دکتر وحید صرامی؛ دبیر شورای مرکزی انضباطی دانشجویان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در خصوص شیوه نامه انضباطی جدید، گفت: پس از اعتراضات انجام شده به تغییرات شیوهنامه جدید انضباطی داشجویان، دو وزارتخانه بهداشت درمان و آموزش پزشکی و علوم تحقیقات و فناوری جلساتی برگزار کردند و از معترضان خواسته ایم ایرادات وارده را به صورت مکتوب ارائه کنند. در ضمن به صورت مستمر بازخوردهای مختلفی از دانشگاههای علوم پزشکی میگیریم.
وی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران که به تغییر موضوعات مربوط به تخلفات فضای مجازی اشاره داشت، گفت: در شیوهنامه اجرایی جدید بر خلاف موضوعات ادعا شده از سوی برخی از افراد در رسانهها، در مورد «فضای مجازی» نسبت به مصوبه سال ۸۸ هیچ تغییری رخ نداده و تنها دستهبندی تخلفات فضای مجازی که در شیوه نامه قبلی مصوت سال ۱۳۸۸ در دسته تخلفات اخلاق بوده، به تخلفات عمومی انتقال پیدا کرده است تا سابقه اخلاقی برای دانشجویان به دنبال نداشته باشد. در مورد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی نیز ابلاغیهای قبل از این شیوهنامه به دانشگاهها داده ایم که در مورد تخلفات فضای مجازی مانند تخلفات رایانهای رفتار کنند و فراتر از این نیست و مطلبی نبوده که از شیوه نامه سال ۸۸ کم و یا زیاد شده باشد.