در حاشیه رونمایی از سامانه راهنمای تجارت مطرح شد
محدودیتهای صادراتی برای اولویت دهی به تنظیم بازار داخل
رئیس سازمان توسعه تجارت: تنظیم بازار داخلی به ویژه برای کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم در اولویت است
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، رئیس سازمان توسعه تجارت در حاشیه رونمایی از سامانه راهنمای تجارت در جمع خبرنگاران گفت: تنظیم بازار داخلی به ویژه برای کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم در اولویت است و محدودیتهای حمید زادبوم افزود: درباره صادرات محصولات صنایع غذایی و کالاهای اساسی که مورد نیاز مردم است، ممکن است در مقاطعی، محدودیتهایی وضع شود به طور نمونه برای محصول خرما که در ماه مبارک رمضان مصرف آن در کشور بالا میرود اعلام کردیم که از یک و ماه نیم قبل از ماه مبارک تا اواسط این ماه، عوارض صادراتی وضع شود که آن هم فقط برای یک نوع خرما یعنی خرمای مضافتی و برای کنترل بازار بوده و برای صادرات بقیه انواع خرما هیچ عوارضی در نظر گرفته نشده است.
وی اضافه کرد: البته درباره صادرات خرمای مضافتی شاید روشهای دیگری در پیش گیریم، یعنی اگر مطمئن شویم بازار خرما در قبل و حین ماه مبارک رمضان تنظیم است، ممکن است در توافق با معاونت بازرگانی داخلی و سازمان حمایت، عوارض صادراتی بر صادرات این محصول وضع نکنیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت، کاهش ۳۰ درصدی قیمت پایه صادراتی را علت کاهش ارزش صادرات در ۱۰ ماهه امسال بیان کرد و گفت: اگر چه صادرات ۱۰ ماهه امسال از نظر وزنی حدود ۲۱ درصد رشد داشت، اما این کاهش قیمت پایه صادراتی موجب شد ارزش صادرات خیلی بیشتر نشان داده نشود البته کاهش قیمت پایه صادراتی هم به درخواست صادرکنندگان و پس از بررسی در کارگروه تخصصی صورت گرفت.
زادبوم افزود: صادرکنندگان معتقد بودند برخی از کالاهایی که صادر میکنند در دو سال گذشته کاهش قیمت داشته است، اما آنها با قیمت بالاتری رفع تعهد ارزی کرده اند به طور نمونه هر تن گوجه فرنگی دو سال قبل ۹۰۰ دلار قیمت داشت، اما قیمت کنونی آن به کمتر از ۵۰۰ دلار رسیده است بنابراین کارگروه تخصصی نه به صرف ادعای صادرکنندگان که با بررسی اسناد و مدارک و تطبیق آن با واقعیتها تصمیم گیری کرد و براساس آن از ابتدای امسال تاکنون قیمت پایه صادراتی به طور متوسط ۳۰ درصد کاهش یافت.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا با کاهش قیمت پایه کالاهای صادراتی، بازگشت ارز حاصل از صادرات سرعت میگیرد یا خیر؟ گفت: این تصمیم گیری به بازگشت ارز حاصل از صادرات، خیلی ارتباط ندارد، زیرا براساس آمار بانک مرکزی، صادرکنندگان ۷۰ درصد ارز حاصل از صادرات را برگرداندند ضمن این که ما هم نمیخواهیم به صادرکنندگان اجحاف شود یعنی نه بیشتر از قیمت واقعی کالا و نه کمتر از آن رفع تعهد ارزی کنند.
رئیس سازمان توسعه تجارت درباره آخرین تصمیم گیری برای ترخیص خودروهای دپو شده در گمرک افزود: واردات این گونه خودروها در دستور کار سازمان توسعه تجارت نیست.
زادبوم درباره آزادسازی واردات خودرو هم گفت: هم اکنون براساس گروه چهار کالایی برای هزار و ۵۰۰ قلم کالا و براساس ساخت داخل برای بیش از ۱۰۰ قلم کالا محدودیت وارداتی داریم بنابراین تصمیمی برای کاهش این محدودیتها و ممنوعیتهای وارداتی وجود ندارد.
وی افزود: معتقدم با وجود محدودیتهای بیشماری که برای صنعت و اقتصاد کشور در سال ۹۸ وجود داشته و دارد، اما صادرات غیرنفتی تا پایان سال در مقایسه با سال گذشته کاهش نخواهد داشت.
رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان این که اولویت ما صادرات به کشورهای همسایه است گفت: کشورهای همسایه ایران هزار و ۱۶۰ میلیارد دلار واردات دارند که با ارزیابیهای انجام شده، مشخص شد امکان صادرات ۱۰۰ میلیارد دلار از این میزان را داریم.
زادبوم افزود: سال گذشته ۲۴ میلیارد دلار صادرات به کشورهای همسایه داشتیم که با ارزیابی ظرفیتهای تولید و صادرات کشور اعلام کردیم تولیدکنندگان و صادرکنندگان ما میتوانند این میزان را در بلند مدت به ۱۲۴ میلیارد دلار افزایش دهند.
وی گفت: سال گذشته ۵۴ درصد از صادرات ما به کشورهای همسایه انجام شد که این میزان امسال به ۶۰ درصد میرسد.
زادبوم، ۱۵ کشور همسایه، هند، چین، اندونزی، ویتنام و تایلند را مهمترین بازارهای هدف صادراتی ایران بیان کرد و افزود: البته برای صادرات به بازار آفریقا هم برنامه بلندمدت داریم، اما اگر فعالان اقتصادی و صادرکنندگان، بازاری در اروپا پیدا کنند کسی مانع صادرات به اروپا نمیشود.