به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز از باکو ؛ حزب حاکم جمهوری آذربایجان در انتخابات پارلمانی زودهنگام این کشور، پیشتاز است.
مظاهر پاناخوف رئیس کمیسیون مرکزی انتخابات جمهوری آذربایجان بامداد روز دوشنبه پس از شمارش آراءِ حدود ۱۱۰ حوزه انتخابیه گفت: نامزدهای حزب حاکم ینی آذربایجان (آذربایجان نو) موفق به کسب ۶۵ کرسی از مجموع ۱۲۵ کرسی پارلمان تک مجلسی این کشور شدند.
گروهی از احزاب کوچک و مستقل وابسته به دولت تقریبا بقیه کرسیها را در پارلمان جمهوری آذربایجان کسب کردند.
پارلمان تک مجلسی جمهوری آذربایجان هر پنج سال از طریق رای به نامزدها در حوزههای انتخاباتی تعیین میشود.
الهام علیاف رئیسجمهور آذربایجان که برای ۱۷ سال بر سر قدرت بوده است دسامبر گذشته، نه ماه پیش از موعد مقرر خواستار برگزاری انتخابات شد.
مقامات حزب حاکم وی گفتند این اقدام "برای حمایت از سیاست اصلاحات و تغییرات کارکنان رئیسجمهور است. "
الهام علی اف اکتبر گذشته رامیز مهدیف، رئیس دفتر قدرتمند خود، را برکنار و تغییراتی دیگری را نیز از جمله انتصاب علی اسداف اقتصاددان ۶۲ ساله به عنوان نخست وزیر این کشور، اجرا کرد.
رئیسجمهور آذربایجان که از سرعت اجرای اصلاحات اقتصادی انتقاد دارد، میگوید خواستار پاکسازی مقامات دولتی است که به سن بازنشستگی رسیده اند؛ اقدامی که به منزله بیرون کردن افرادی به نظر میرسد که در دوره حیدر علی اف پدرش فعالیت میکردند.
در انتخابات روز یکشنبه جمهوری آذربایجان- در حالی که یک رقابت کاملا دموکراتیک به نظر نمیرسید- قانونگذاران کهنه کار این کشور مقابل نامزدهای تحصیل کرده در غرب از همان حزب حاکم رقابت کردند.
توماس دِ وال، از کارشناس امور قفقاز در مؤسسه کارنگی برای صلح بین الملل، این انتخابات را یک طرح نوسازی خودکامه نامید و گفت: دیوان سالاران قدیمی به سبک اتحاد جماهیر شوروی سابق، به بیرون رانده میشوند و به چهرههای جوانتر و حرفه ایتر مشاغل برتر داده میشود.
جمهوری آذربایجان به رغم منابع سرشار انرژی خود، با مشکل بیکاری دست به گریبان است و بسیاری از جمعیت ده میلیون نفری آن شاهد مزایای اندکی از نفت و گاز تولیدی این کشور هستند.
مخالفان جمهوری آذربایجان، حزب حاکم این کشور را که برای سه دهه قدرت را در دست دارد، به برگزاری انتخابات در شرایط ناعادلانه متهم کرده اند.
عیسی قنبر رئیس حزب مساوات جمهوری آذربایجان در گفتگو با خبرنگاران گفت: «ما شاهد برخی تخلفات در حوزههای انتخاباتی هستیم که در آنها ناظر داریم.»
انتظار نمیرود تغییر نخبگان حاکم تغییری را در عرصه سیاست خارجی این کشور ایجاد کند. جمهوری آذربایجان با هیچ گروه منطقهای بزرگی نظیر اتحادیه اروپا یا اتحادیه اقتصادی اوراسیا متحد و همسو نیست و سیاست خارجی آن بین روسیه، غرب و ایران متعادل است.
الهام علی اف از زمانش انتخابش در اکتبر سال ۲۰۰۳ تاکنون بر سر قدرت است. وی در انتخابات سالهای ۲۰۰۸، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۸ میلادی به پیروزی رسید و با برگزاری دو همه پرسی جداگانه، محدودیت دو دورهای ریاست جمهوری را برداشت و دوره ریاست جمهوری این کشور را از پنج سال به هفت سال افزایش داد.
وی همچنین مهربان علی اف همسرش را در سال ۲۰۱۷ به عنوان معاون اول رئیس جمهور که دومین سمت قدرتمند پس از رئیس جمهور است، منصوب کرد.