هرمزگان یکی از کانون های مبارزات انقلابی در بهمن 57 بود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس؛ کانون ها مبارزه بیشتر در بندرعباس و روستاهای میناب بوده است.
شهرستان میناب به علت وجود روحانیون مبارز و انقلابی به قم هرمزگان شهرت یافته است. اهل سنت نیز همگام با شیعه در پیروزی انقلاب اسلامی یاری رساندند.
مسجدها مرکز ساماندهی
دوری از کانون مبارزات انقلابی در تهران و قم و کمبود وسایل ارتباط جمعی هم باعث نشد تا مردم خطه جنوب از مبارزات انقلابی دور بمانند.
محمد رزم یکی از مبارزان انقلابی که در اسناد ساواک با نام شنبه شناخته می شد، می گوید: مردم هرمزگان از همان سال های آغازین نهضت اسلامی در دهه 40 شمسی نقش فعالی در روند گسترش اسلام و پیروزی انقلاب داشتند.
این فعال انقلابی که آن زمان دبیرستانی بوده است می افزاید: هرمزگانی ها از طریق نیروهای سیاسی و مذهبی مانند حاج علی مظفری(از بازاریان) و آیت ا... انواری و مرحوم حقانی(نماینده مجلس) خود را به حلقه مبارزات وصل کردند.
وی می گوید: جلسات سخنرانی ها و تبلیغات دینی از سال 1350 تا 1356 در مسجد صاحب الزمان(ع)، مسجد کوفه و مسجد فاطمیه بندرعباس منعقد می شد که این گونه جلسات تاثیر شگرفی بر آگاهی مردم بویژه قشر جوان داشت.
این مبارز از مراسم بزرگداشت چهلم شهدای تبریز که در مسجد کوفه بندرعباس برگزار شد و سخنرانی حجت الاسلام عباسی بعنوان یک نقطه عطف در مبارزات یاد می کند و می گوید : مرحوم حجت الاسلام عباسی با تحقیر کردن شاه ترس را در دل هرمزگانی ها از بین برد و شعله های مبارزه را گسترده کرد.
کانون های مخفی مبارزان
مسئول حوزه هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان که خود یکی از مبارزان بود هم می گوید:یکی دیگر از اقدامات مردم راه اندازی کتاب فروشی مذهبی از سوی حجت الاسلام عباس متین در بندرعباس بود.که در مدتی اندک با تهیه مجموعه کتاب های مذهبی و سیاسی از قم ، تهران و یزد به پایگاه مخفی برای ارتباط نیروهای انقلابی و رد و بدل کردن اخبار انقلاب تبدیل شد.
انوشیروان پیشدار می افزاید: پس از بازداشت بعضی از مبارزان ،شماری از جوانان انقلابی در بندرعباس نیز جنبش مبارزان جنوب را تشکیل دادند و اقدام به انتشار بیانیه و اعلامیه های اخطارآمیز به ساواک کردند.
آموزگاران و دبیران و دانش آموزان نیز ده روز در اعتراض به این بازداشت ها از رفتن به مدرسه خودداری کردند.
یکی دیگر از مبارزان انقلابی می گوید: تحصن در آموزش و پرورش نقطه عطفی در مبارزات انقلابی هرمزگان بشمار می رفت زیراکه روند مبارزات با سخنرانی های آنجا گسترش یافت.
محمد عبدلی زاده می افزاید: راهپیمایی روز عاشورای 57 به خشونت کشیده شد .بعد از عاشورا این گونه راهپیمایی ها هر روز در شهر بندرعباس برگزار می شد و بازارها تعطیل می شدند. گفتنی است تبعید روحانیون مبارز به نقاط بد آب و هوای هرمزگان بخصوص بندرلنگه موجب بیداری بیشتر مردم و فراگیر شدن انقلاب در شهرستان ها شد.
این مبارز ادامه می دهد: افرادی چون مظفری با در اختیار گذاشتن تمامی امکانات منزل خود برای خدمت به انقلاب ،نقش مهمی را به اثبات رسانده و سرلوحه فعالیت های انقلابی و مایه افتخار هرمزگان شده اند.
یکی دیگر از مبارزان انقلابی در استان می گوید: شهرهای رودان و میناب در کنار بندرعباس بدلیل حضور روحانیون زمینه مبارزه را داشته اند.
حجت الاسلام قنبر درویشی می افزاید: من به همراه حجت الاسلام غفوری و عباسی از چهره های شناسایی شده ساواک بودیم اگر علنی کار می کردیم سریع گرفتار می شدیم . ما در کلیات مبارزه حضور داشتیم کادرسازی می کردیم. رهبران انقلابی را از قم به بندرعباس می آوردیم.
چریک های فلسطینی
یکی دیگر از مبارزان هرمزگانی هم می گوید: شهید ذاکری همراه چند نفر دیگر شرکت چند منظوره پچوک راه انداخت. کار این شرکت در ظاهر تخلیه و بارگیری بود ولی در اصل محل فعالیت مبارزان بود.
محمد رضایی سردره می افزاید: این شرکت تبدیل به مرکز مبارزه و تخریب مراکز فساد و انبار اسلحه شد.
حسین رزم در مورد شهید ذاکری می گوید: وی به نیروها آموزش نظامی هم می داد و آن ها را به میدان تیر می برد تا آن جا که زمان انقلاب 40 نفر نیروی آموزش دیده بودیم که به ما می گفتند چریک های فلسطینی.
حسن مهرانپور به عنوان یکی از مبارزان سالهای قبل از انقلاب در بندرعباس نیز می گوید: باید فعالان و مبارزان انقلاب فعالیتهای خود را برای نسلهای امروزی تعریف و آنها را در جریان امور مبارزهای خود قرار دهند.
وی ادامه می دهد: اگر شرح مبارزهها با هدف شکسته نفسی به جوانان منتقل نشود، ممکن است نسل امروز فکر کند که مبارزان از مبارزات خود پشیمان شدهاند.
به گفته وی در گروهی که فعالیت داشته است امور مبارزه کامل به صورت محرمانه اداره و سازماندهی میشد.طوری که حتی اعضای گروه همدیگر را نمیشناختند و یا از نحوه فعالیت یکدیگر اطلاع نداشتند.
مهرانپور با بیان اینکه ساواک در بندرعباس بسیار ضعیف بود، می گوید: بعدها فهمیدیم که حتی نتوانسته بودند مبارزان را دستهبندی کنند.
وی با بیان اینکه فعالیتهای ضد رژیم شاهنشاهی در بندرعباس طی سال 57 در دی به اوج خود رسید، می افزاید: در این زمان سخنان امام خمینی بسیار مورد توجه بود و برخی از علما و روحانیون تبعیدی به بندرعباس نیز روشنگری میکردند.
به گفته مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران هرمزگان ، این استان 6 شهید را در جریان مبارزات انقلابی تقدیم انقلاب کرده است که شهید ناصر گرجی زاده 16 ساله نخستین شهید انقلاب در بندرعباس است.
حوزه هنری هرمزگان نیز بخشی از این مبارزات را بصورت مکتوب گرد اورده است تا کنون دو کتاب شرح بی نهایت و خورشید آفتابگر ها خاطرات انقلابی بیش از 50 مبارز مرد و زن هرمزگان تالیف کرده است.