با توجه به در پیش رو بودن سرما، جهاد کشاورزی روشهای پیشگیری از خسارت سرما و یخبندان در باغهای استان به ویژه مرکبات را اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران گفت: باغداران از پخش کردن کودهای حیوانی (مرغی، گوسفندی، گاوی) در روی خاک باغ به ویژه پیرامون سایه انداز درختان مرکبات خودداری و برای جلوگیری از خسارت سرمازدگی و یا کاهش آن در باغهای مرکبات، حداقل 2تا3 روز قبل از کاهش دمای هوا، نسبت به انجام عملیات محلول پاشی درختان با کود تقویتی فسفیت پتاسیم به میزان 2 در هزار به همراه مویان اقدام کنند.
بهادری با اشاره به انجام عملیات هرس درختان پس از رفع خطر سرمای زمستانه افزود: باغداران برای کاهش سرمازدگی قسمت های مختلف اندام هوایی نهال های غرس شده را با کیسه های چتایی و یا تنه لخت درختان را با فوم های مناسب یا کیسه پوشاننده و پس از رفع سرمای زمستان آنها را بردارند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران بهترین روش برای مقابله با سرمازدگی در باغ های مرکبات را استفاده از پلار باغی اعلام کرد و تصریح کرد: بعد از سرما و یخبندان، در شب های صاف برای جلوگیری از تشکیل شبنم بر روی قسمت های مختلف اندام هوایی درختان، بین ساعت 17 تا 20 از وسایل گرمایشی در باغ ها استفاده شود.
بهادری با بیان اینکه تولیدکنندگان نهال مرکبات، برای کاهش سرمازدگی آنها، گلدانها را بر زمین خوابانده و با چتایی روی آن را بپوشانند گفت: باغدارانی که در باغ آب کافی در اختیار دارند می توانند، با هدف کاهش سرمازدگی ریشه ها و قسمت های هوایی درختان مرکبات، آبیاری غرقابی انجام دهند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر خودداری از شخم و شیار باغ ها تا رفع سرمای زمستانه به باغداران توصیه کرد: پس از برداشت محصول مرکبات برای بازتوانی درختان براساس توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی مازندران، عملیات محلولپاشی با عناصر غذایی از جمله پتاس ، فسفر ، اسیدهای آمینه و ... را اجرا کنند.
بهادری با اشاره به اینکه قبل از وقوع سرما، تنه درختان بارده مرکبات با محلول بردو ضد عفونی شود بر از بین بردن علف های هرز قبل از وقوع سرما و یخبندان (کاهش سرمازدگی)تاکید کرد و افزود: باغدارانی که اقدام به ذخیره سازی میوه مرکبات در انبار کرده اند نسبت به کنترل دما و رطوبت آن (دمای مناسب انبار در شب و روز 5تا7 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 85تا90 درصد) توجه کامل داشته باشند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران در باره تمهیدات لازم برای مقابله با سرمازدگی در واحدهای گلخانه ای و قارچ های خوراکی مواردی را به شرح ذیل عنوان کرد:
الف) واحدهای گلخانه ای در حال ساخت :به تعویق انداختن نصب پوشش سقف گلخانه، در صورت اجرای پوشش گلخانه، اقدام برای تعبیه و فعال سازی سیستم حرارتی (هیتر و ...) در زمان بارش برف، عایق بندی لوله های سوخت و آب و تخلیه لوله های آب رسانی.
ب) واحدهای گلخانه ای فعال و واحدهای پرورش قارچ :تعبیه و راه اندازی موتور برق اضطراری و اطمینان از کارکرد صحیح آن قبل از وقوع سرما و یخبندان، ذخیره سازی سوخت مایع جایگزین در واحدهای گازسوز (به ازای هر هزار مترمربع) حداقل هزار تا 2هزار لیتر گازوئیل، مجهز کردن سیستم گرمایشی (هیتر) به مشعل های دوگانه سوز، عایق بندی مخازن سوخت، لوله های سوخت و لوله های آب و نیز کنترل و بازرسی سیستم های حرارتی و تعمیر احتمالی و اطمینان از کارکرد صحیح آن.