رئیس دانشگاه تهران: مهم ترین وظیفه دانشگاهها تامین نیروی انسانی برای توسعه کشور است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما آقای محمود نیلی احمدآبادی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر ۱۹ بهمن افزود: در زمان قبل از انقلاب، رابطه دانشگاهها و توسعه کشور رابطه دقیق و تنظیم شدهای نبود و با توجه به ارتباطات تکنولوژیکی با دنیا اعتراض فارغ التحصیلان این بود که در توسعه تکنولوژی نقشی ندارند.
وی گفت: بعد از انقلاب به علت تحریمها، دانشگاهها نقش پیشروتری را برای رسیدن به استقلال به کار گرفتند به همین علت تمایل دانشگاهها در تامین نیروی انسانی برای نقش بیشتر در توسعه کشور بشتر شد تا نقش پررنگ تری در تحولات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی داشته باشند.
آقای نیلی احمدآبادی افزود: امروز دانشگاههای معتبر ما جز دانشگاههای صاحب نام دانشگاههای دنیا هستند و در رده بندیهای جهانی شاهد ارتقای دانشگاههای کشور هستیم از جمله دانشگاه تهران که جز رده ۱۶۷ جهانی است.
وی گفت: ما در مرزهای دانش حرکت میکنیم و وجود شرکتهای دانش بنیان و مراکز فناوری نشان دهنده حرکت بزرگ در بخش دانش و خلاقیت و مدیریت است که به شکل درونی نشان داده میشود بنابراین تفکری متفاوت در حال شکل گیری است که البته نیازمند منابع مالی و لجستیکی است.
رئیس دانشگاه تهران در ادامه افزود: دانشگاهها امروز در حال اجرای طرحهای بزرگ و مگاپروژه (کار تیمی) هستند که نیاز به هماهنگی در همه جنبهها دارد.
وی افزود: همچنین تحول دیجیتال به پیشنهاد وزارت ارتباطات به دانشگاه تهران داده شد بنابراین دانشگاهها باید به اقتصاد کشور وصل شوند و با توجه به تحول بزرگی که در دانشگاهها در حال انجام و شکل گیری است؛ نیاز است صدا و سیما نیز در اطلاع رسانی کمک کند همچنین باید به دیپلماسی علمی توجه بیشتری شود.
سید احمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز گفت: در ابتدای انقلاب ۱۷۰ هزار دانشجو بیشتر در مقطع کارشناسی نداشتیم و در مقطع دکتری هم، دانشجویی نداشتیم و همان موقع ۱۰۰ هزار دانشجو در خارج کشور داشتیم، اما اکنون ۴ و نیم میلیون دانشجو داریم که ۵۰ هزار دانشجو نیز در خارج کشور درس میخوانند.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر تصریح کرد: مقایسه دانشجویان داخل و خارج کشور بیانگر بالارفتن تولیدعلم در کشورست و هم اکنون بالاترین رشد تولید علم را در دنیا و ۱۱ برابر متوسط رشد تولید علم را در جهان داریم.
وی گفت: همچنین در تولید مقالات نیز رشد بالایی در جهان داشته ایم و در کیفیت و کمیت مقالات، شانزدهمین کشور دنیا هستیم که این نشان دهنده این است که علاوه بر کمیت به کیفیت نیز توجه داشته ایم.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: فراهم شدن زیر ساختها از نظر ازمایشگاههای تحقیقاتی مهم است و برای گذر از نسل دوم به نسل سوم دانشگاه یک ضرورت اجتناب ناپذیر است، اما با ایده آل مدنظر هنوز فاصله زیادی داریم و نیاز به تلاش بیشتر است.
سید احمد معتمدی افزود: فناوری و نوآوری در چند سال گذشته با ورود شرکتهای دانش بنیان پیشرفت داشته است. مهارت و کارافرینی در تربیت و ورود به بخش خصوصی بسیار مهم است که در این باره حرکت بسیارخوبی در کشور شروع شده و تاحدی نتیجه هم داده است.
رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: برای ورد به نسل سوم، افزایش قراردادهای صنعتی و طرحهای ملی، مهارت افزایی و کارآفرینی مهم است که مجموعه این اقدامات اگر با شتاب در حال حاضر پیش برود به اهداف مورد نظر در برنامه پیش بینی شده ۵ ساله خواهیم رسید.
وی افزود: به طور مثال ماهواره حاوی دهها فناوری در سطح بالاست همچنین ابررایانه که با کمک وزارت ارتباطات در حال پیشرفت است همچنین طرحهای بالادستی در بخش نفت علاوه بر برطرف شدن مشکلات اساسی کشور موجب ورود دانشجویان ما به عرصههای علمی بالاتر خواهد شد.
آقای جبارعلی ذاکری رئیس دانشگاه علم و صنعت نیز گفت: زیست بوم جدید در دانشگاهها در حال شکل گیری است و قابل مقایسه با ۴۰ سال قبل نیست. امروز دانشگاهها به سمت نوآوری و فناوری روی آورده اند و رویکرد خود را نسبت به چهل سال قبل تغییر داده اند و به حوزه فناوریها در دانشگاهها توجه بیشتر شده است.
وی افزود: قبل انقلاب ۱۰۰ هزار دانشجو در خارج کشور داشتیم، اما امروز به سطحی از نظر علمی رسیده ایم که دانشجویان خارجی و بین المللی در دانشگاهها داریم که نتیجه تغییر زیست بوم و ورود به نسل سوم دانشگاه هاست.
رئیس دانشگاه علم و صنعت گفت: زیست بوم شکل گرفته است، اما هنوز با شرایط آرمانی فاصله داریم و در مراحل اولیه هستیم به نوعی که برای تکمیل زیست بوم فقط دانشگاه کافی نیست بلکه با نقش آفرینی صنعت و تعامل صنعنت و دانشگاه میتوان بهتر و زودتر به اهداف رسید.
وی افزود: شاهد ارتقای دانشگاههای ایران در رده بندی جهانی هستیم و امروز به رده زیر ۳۰۰ رسیده ایم.
رئیس دانشگاه علم و صنعت گفت: تجربه علمی دانشگاههای ایران با دانشگاههای دیگر منجر به بدیهی شدن نام دانشگاههای ایران در بین دانشگاههای خارجی شده است، اما یافتهها و توانمندی دانشگاهها در یک فرایند بزرگ در تصمیم گیری وجود ندارد و هنوز به شکل جزیرهای فعالیت میکنیم.
آقای ذاکری گفت: با تشکیل صندوق خطر پذیر توانستیم در کوتاه مدت و با توجه به وسع دانشگاه به تجاری سازی داشگاهها کمک کنیم. همچنین موسسه کامپوزیت دانشگاه علم و صنعت برای ترمیم مخازن نفتی وارد کار شد که توانست به کاهش هزینهها کمک کند همچنین از صفر تا صد دستاوردهای ماهوارهای در دانشگاهها شکل گرفت و تکمیل شد همچنین نزدیک به ۱۵۰ شرکت خارج دانشگاهی بدون کمک گرفتن از خارج توانست به دستاوردهای علمی دست بیابد.