گزارش مکتوب؛ قله بلند خود باوری
پالایشگاه ستاره خلیج فارس؛ رفع کامل وابستگی
پالایشگاه ستاره خلیج فارس؛ بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان؛ حدود نیمی از بنزین مصرفی کشور را تولید میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز خلیج فارس، شعار ما میتوانیم بار دیگر با توان مهندسان ایرانی بارور شد و تحریمها را شکست. پالایشگاه ستاره خلیج فارس را میگویم که بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان است و حدود نیمی از بنزین مصرفی کشور را تولید میکند.
مدیر عامل پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس میگوید: ساخت این پالایشگاه از سال ۸۶ در زمینی به وسعت ۷۰۰ هکتار شروع شد.
محمد علی دادور میافزاید: قطع وابستگی کشور به بنزین وارداتی، کاهش فروش خام فرآوردههای نفتی و ذخیره سازی استراتژیک بنزین از اهداف ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس است.
به گفته یکی از کارگران پالایشگاه: سالی که آمدیم بیابان بود و فکرش را هم نمیکردیم طرحی به این بزرگی اجرایی شود.
محمودی میافزاید: قرار بود تکنولوژی روز این پالایشگاه از کشورهای خارجی وارد شود، اما تحریمها کار را سخت کرد.
وی میگوید: با تکیه بر دانش و توان جوانان داخلی کار را شروع کردیم و امروز در بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان مشغول فعالیت هستیم.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس نماد خود باوری ایرانیمدیر عامل پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس میگوید: بیش از ۸۰ درصد تجهیزات راه اندازی شده در مراحل سه گانه این پالایشگاه با استفاده از توان و دانش بومی ساخته شده است.
محمدعلی دادور میافزاید: تولید محصولات استاندارد یورو ۵، ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از صادرات مواد خام و اشتغالزایی از اهداف اجرای این طرح بزرگ اقتصادی است.
این پالایشگاه دارای واحدهای تقطیر، تصفیه گاز مایع، تبدیل کاتالیستی، تصفیه نفتا، نفت سفید و نفت گاز است که با هدف تولید بنزین، گازوئیل، گاز مایع و سوخت جت ساخته شده است.
تمام مراحل این پالایشگاه به دست متخصصان ایرانی طراحی و ساخته شده است.
بنزین تولیدی پالایشگاه در حال حاضر برای کنترل آلایندگی در کلان شهرها استفاده میشود، اما به دلیل کیفیت بالا امکان صادرات نیز فراهم است.
استفاده از میعانات گازی پارس جنوبی
مدیر عامل پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس میگوید: پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه ظرفیت پالایش ۴۸۰ هزار بشکه میعانات گازی را دارد.
این پالایشگاه موجب نصف شدن صادرات خام میعانات گازی پارس جنوبی از کشور شده است.
دادور میافزاید: پالایشگاه ستاره خلیج فارس اکنون روزانه ۴۷ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ در کشور تولید میکند.
مدیر عامل پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس میگوید: میزان تولید بنزین در کشور با بهره برداری از فاز سوم این پالایشگاه به ۱۰۵ میلیون لیتر رسیده است.
میزان مصرف بنزین در کشور ۷۵ میلیون لیتر است.
دادور میافزاید: رسیدن به این ظرفیت در سه مرحله ۱۲۰ هزار بشکهای در نظر گرفته شده بود که مرحله اول اردیبهشت ۹۶، مرحله دوم تیر ۹۷ و مرحله سوم نیز ۲۹ بهمن ۹۷ محقق شد.
به گفته دادور با بهره برداری از فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس گام پایانی در خودکفایی بنزین در کشور تکمیل شد.
فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس ظرفیت تولید ۱۲ میلیون لیتر بنزین در روز دارد.
با بهره برداری از فاز چهارم ظرفیت تولید بنزین به بیش از ۵۴ میلیون لیتر خواهد رسید.
تولید بنزینی با بالاترین کیفیت
مدیر عملیات پالایشگاه ستاره خلیج فارس میگوید: استاندارد محصولات تولیدی این پالایشگاه در مرکز نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی وزارت نفت تایید شده و در برخی شاخصها بنزین تولیدی ستاره خلیج فارس، استاندارد بالاتر از یورو پنج نیز کسب کرده است.
سروش ذیگلری میافزاید: بنزین تولیدی در این پالایشگاه با اکتان بالای ۹۸ و بنزین زیر یک درصد است که سازگاری زیادی با محیط زیست دارد.
بی شک راه اندازی و بهره برداری فازهای نفت ستاره خلیج فارس یکی پس از دیگری و آنهم در فاصله کمتر از شش ماه در فاز دو و سه پیروزی بزرگی در مقابله با تحریم هاست.
تولید کاتالیست در مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه
مهندسان ایرانی در کنار نصب و راه اندازی مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه به خودکفایی در تولید کاتالیستهای بنزین نیز رسیدند.
کاتالیستها در اختیار دو و سه کشور اروپایی و آمریکا بود و به بهانه تحریمها از ایران دریغ میکردند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و تأمین تجهیزات پتروشیمی ایران (اسپک) میگوید: اکنون ایران دومین کشور تولید کننده کاتالیستهای تولید بنزین در دنیاست.
تا سال نود ۱۰۰ درصد از کاتالیستهای مورد استفاده در پالایشگاه بنزین سازی ایران از خارج وارد میشد.
کاتالیست مهمترین بخش بنزین سازی در پالایشگاه است.
جلیل سبحانی میافزاید: امروز ۱۰۵ میلیون لیتر بنزین کشور با استفاده از کاتالیستهای ایرانی تولید میشود و در این بخش نهتنها نیازی به خارجیها نداریم و هیچ کسی نمیتواند مارا در زمینه تحریم بنزین تهدید کند.
همه کاتالیستهای نصب شده در سه فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس از نوع ایرانی و تولید داخل هستند.
تکمیل فاز چهارم پالایشگاه ستاره خلیج فارس
مدیر عامل پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس میگوید: فاز چهارم پالایشگاه ستاره خلیج فارس با تغییر ماهیت به افزایش ظرفیت و رفع گلوگاههای سه فاز قبلی تبدیل شده است.
محمدعلی دادور میافزاید: با تکمیل این فاز تا پایان سال ۱۸۰ هزار بشکه میعانات گازی به ظرفیت این پالایشگاه اضافه میشود.
ظرفیت دریافت میعانات گازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ۳۶۰ هزار بشکه میعانات گازی به ۵۴۰ هزار بشکه افزایش مییابد.
وی میگوید: با همت مهندسان جوان و توانمند با اتمام این فاز تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیج فارس از ۴۷ میلیون لیتر در روز به ۵۵ میلیون لیتر میرسد.
عرضه بنزین در رینگ بین المللی بورس:
مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس میگوید: با صادرات بنزین به کشورهای همسایه، افقهای صادراتی بیشتری گشوده میشود که ارزآوری گستردهای برای کشور در پی خواهد داشت.
محمدعلی دادور میافزاید: با این روند هم شرکتها از بازگشت سرمایهشان مطمئن میشوند و هم مشتریان تایید صلاحیت شده وزارت صنعت، معدن و تجارت میتوانند با سهولت خرید کنند که شفافیت داد و ستد را نیز بیشتر خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس میگوید: با اتمام فاز چهارم پالایشگاه این آمادگی را داریم تا در صورت موافقت سهام داران، سهام پالایشگاه ستاره خلیج فارس را در بورس اوراق بهادار نیز عرضه کنیم.
بنا بر اعلام بورس انرژی ایران حجم این محموله صادراتی بنزین ده هزار تن معادل سیزده میلیون و پانصد هزار لیتر و ارزش آن پنج میلیون و هشتصد و ده هزار دلار است.
نتیجه گیری
حال که با تکیه بر دانش داخلی و استفاده از فناوری جهانی چنین پالایشگاهی در این نقطه از کشور ایجاد شده تا خودکفایی در تولید بنزین محقق شود، باید با دیدی ملی به آن نگریست و برای توسعهی آن نگاهی ملی داشت.
نویسنده: رباب عامری