معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سالانه حدود ۱۲۰هزار مورد جدید ابتلا به سرطان در کشور تشخیص داده میشود که نیمی از آنها درمان شدنی است.
وی گفت::پیش بینی میشود سالانه پنج هزار مورد جدید به مبتلایان سرطان افزوده شود بطوریکه در سال ۲۰۲۵ آمار سالانه از ۱۲۰ هزار به حدود ۱۵۰هزار در سال برسد.
ملک زاده خاطر نشان کرد: هر سال ۵۵ هزار نفر به علت سرطان فوت میکنند، اما باید گفت: نیمی از سرطانها قابل معالجه هستند و نیمی از سرطانها قابل پیشگیری اند.
وی افزود: طبق آخرین آمار در سال ۹۴، سیصد و هشتاد و یک هزار مرگ در ایران اتفاق افتاده است که ۲۵هزار مورد بیماری عفونی مادران و کودکان، ۳۱۳ هزار نفر به علت بیماریهای مزمن غیرواگیر و ۴۳ هزار مورد هم به علت آسیب و سوانح بوده است.
نوشیدنیهای داغ از عوامل خطر ابتلا به سرطان
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: همانطور که آژانس بین المللی تحقیقات سرطان، سرطان زا بودن نوشیدنی داغ را بعنوان عامل خطر سرطان ثبت کرد انتظار میرود در سال ۲۰۲۰ نیز تریاک را همانند سیگار بعنوان عامل خطر سرطان اعلام کند.
آقای دکتر رضا ملک زاده امروز د رنشست خبری برنامه کنترل سرطان در ایران گفت: در سال ۲۰۱۸ حدود ۱۸ میلیون مورد سرطان در دنیا داشتهایم که پیشبینی میشود این رقم در سال ۲۰۴۰ به ۳۰ میلیون نفر برسد.
وی با اشاره به اینکه در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۲۵ هزار مورد سرطان در کشور داشتیم که این رقم در سال ۲۰۲۵ به ۱۵۰ هزار مورد خواهد رسید افزود: در ده سال آینده سالانه ۵ هزار مورد سرطان جدید اضافه خواهد شد.
آقای دکتر ملک زاده گفت: اکنون ۲۵۰ هزار بیمار سرطانی در کشور داریم و هرسال ۵۵ هزار نفر به دلیل بیماری سرطان میمیرند، در حالی که ۵۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه سالانه ۱۲۰ هزار مورد جدید مبتلا به سرطان در کشور تشخیص داده میشوند افزود: نیمی از سرطانها قابل تشخیص و پیشگیری هستند.
وی درباره تعداد مرگ و میر به علت سرطان گفت: در سال ۹۴ در هر دو جنس زن و مرد ۳۸۰ هزار نفر فوت شده اند که از این تعداد ۵۱ هزار نفر به دلیل ابتلا به سرطان در گذشته اند، از ۱۲۲ هزار مرگ زودرس زیر ۷۰ سال در کشور، ۳۴ هزار نفر به دلیل ابتلا به سرطان میمیرند و همچنین آمار مرگ و میر خیلی زودرس ناشی از سرطان ۱۱ هزار مورد گزارش شده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به راه اندازی برنامه ملی ثبت سرطان در کشور به طور دقیق و نظاممند اشاره کرد و گفت: ما میتوانیم از این طریق تعداد مبتلایان را شناسایی کنیم به طوری که در سال ۲۰۱۶ برای ۱۰۰ درصد جمعیت ایران پایش و از لحاظ بیماری سرطان کنترل شده است ما میتوانیم اعلام کنیم که یکی از نظامهای ثبت سرطان قوی در جهان را در اختیار داریم.
وی عنوان کرد: تا دسامبر سال ۲۰۱۹ دادههای مبتنی بر جمعیت در سال ۲۰۱۶ توسط مرکز ثبت سرطان از ۳۱ استان ایران به دبیرخانه ثبت ملی سرطان مبتنی بر جمعیت ارسال شده است. همچنین در سال ۲۰۱۶ میلادی معادل ۷۹ میلیون و ۹۲۶ هزار نفر پایش شدهاند به طوری که در آن سال ۱۲۵ هزار و ۴۲۵ مورد سرطان جدید در کشور ثبت شد که از این تعداد ۵۲ درصد مرد و ۴۷ درصد زن بودهاند.
آقای دکتر ملک زاده با بیان اینکه شیوع سرطان در کشور ما به نسبت دنیا کمتر است و شایعترین سرطان در زنان و مردان، سرطان سینه گزارش شده است گفت: ۲۷ درصد سرطانها در کشور ما را سرطان دستگاه گوارش به خود اختصاص میدهد. سرطان معده نخستین سرطان شایع در مردان ایرانی است و ۱۱ درصدسرطانها را به خود اختصاص داده است، همچنین سرطان کولورکتال دومین سرطان شایع در بین سرطانهای گوارشی است و ۹ درصد سرطانهای ایران را به خود اختصاص داده است.
خانم دکتر ملکزاده افزود: با بررسیها و برنامههای پیشگیری انجام شده شیوع سرطان در استان گلستان از ۱۰۰ نفر در جمعیت ۱۰۰ هزار نفری به عدد ۲۰ کاهش یافته است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی از سرطان روده بزرگ به عنوان سرطان چاقی نام برد و گفت: از جمله علل افزایش آمار تشخیص سرطان در ایران میتوان به تغییر سبک زندگی، تشخیص بهتر بیماریها و ثبت کاملتر اطلاعات بیماران اشاره کرد همچنین با کنترل عفونتها و بیماریهای واگیر میتوان از بروز این بیماری پیشگیری به عمل آورد.
تریاک و مشتقات آن از مهمترین علل بروز سرطان در ایران و کشورهای آسیای میانه
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: تریاک و مشتقات آن از مهمترین علل بروز سرطان در ایران و کشورهای آسیای میانه است.
آقای دکتر رضا ملک زاده در نشست خبری برنامه کنترل سرطان در ایران درباره مهمترین عوامل خطر سرطان مری و معده در ایران گفت: مصرف تریاک باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان مری، معده، مثانه، پانکراس، حنجره و ریه خواهد شد.
وی درباره عوامل ابتلا به سرطان گفت: استعمال سیگار، قلیان، ناس، تریاک، مصرف آب غیربهداشتی و آب غیرلولهکشی، بهداشت پایین دهان، چاقی و عدم تحرک بدنی، فقر اقتصادی، آلودگی هوا، نوشیدن چای داغ، عفونت، سوابق ژنتیکی، مصرف زیاد گوشت قرمز کبابی و غذاهای سرخ شده از عوامل ابتلا به سرطان است.
وی افزود: ۳۰ تا ۵۰ درصد از همه موارد سرطان از طریق تغییر و یا اجتناب از عوامل خطر اصلی قابل پیشگیری هستند به طوری که با پیشگیری از مصرف دخانیات، داشتن رژیم غذایی مناسب و فعالیت فیزیکی خوب، مصرف نکردن الکل و کنترل انتقال عفونتهای جنسی و کاهش آلودگی هوا میتوان از بروز این بیماری پیشگیری کرد.
آقای دکتر ملک زاده گفت: مصرف تنباکو سالانه جان بیش از ۷ میلیون نفر را در دنیا میگیرد ضمن اینکه سالانه بیش از ۶۰۰ میلیون نفر در جهان در معرض دود سیگار قرار میگیرند و جان خود را از دست میدهند، سیگار عامل ۳۰ درصد همه مرگهای ناشی از سرطان به شمار میرود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با اشاره به تحقیقات و پژوهشهای متخصصان کشورمان در حوزه سرطان گفت: ۳۴ مرکز تحقیقات سرطان در ایران فعالیت میکنند، همچنین محققان ما توانستهاند بیش از ۱۰ هزار مقاله درخصوص انواع سرطان منتشر کنند و رتبه اول منطقه را به خود اختصاص دهند، همچنین ۱۰ دانشگاه برتر کشور دارای بیشترین مقالات انتشار شده در موضوع سرطان هستند.
وی با بیان اینکه واکسن HPV (واکسن پیشگیری از سرطان دهانه رحم) در کشور تولید شده است، گفت: این واکسن پس از طی کردن نتایج تحقیقاتی از سال آینده به واکسیناسیون کشوری افزوده میشود.
آقای دکترملک زاده افزود: ایران در زمینه تشخیص زودهنگام و دقیق سرطانها با آزمایشهای خون و ادرار، پژوهشهای بسیار موفقی را انجام داده است که نتایج آن با همکاری آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان به زودی منتشر خواهد شد.