مدیر اندیشکده حکمرانی شریف گفت: باید الگوی حکمرانی فعلی را اصلاح و به نسل جدید حکمرانی، گذار کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای علی مروی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه با فروش نفت بیشتر, اتفاق ویژهای نخواهد افتاد، افزود: فروش نفت مانند مسکن عمل میکند و تنها مشکلات فعلی را میپوشاند.
وی گفت: همانطور که در بیانیه گام دوم انقلاب اشاره شده است، به خودسازی در سطح الگوهای حکمرانی، جامعه پردازی و تحول سازی، نیاز داریم.
آقای مروی افزود: در الگوی حکمرانی فعلی ممکن است به صورت موقتی بهبودی در معیشت مردم اتفاق بیفتد.
وی با اشاره به اینکه از اشتباهات، درس نمیگیریم، گفت: الگوی حکمرانی که از دهههای گذشته داشتیم مبتنی بر کنترل درونی افراد بوده است، اما در سالهای اخیر، کنترل درونی افراد تصمیم گیرنده پاسخگو نیست و ما باید از حکمرانی مبتنی بر اعتماد فردی به سوی حکمرانی اعتمادساز حرکت کنیم.
آقای مروی اضافه کرد: با ظهور فناوریها و شبکههای اجتماعی جدید باید شیوه حکمرانی به نحوی باشد که اعتماد اجتماعی برای آن مهم و در گام بعد، حکمرانی باید اجتماعی باشد.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف با تاکید بر اینکه اعتمادسازی برای جامعه، مقوله مهمی است، گفت: بحران تصمیم گیری داریم یعنی تصمیمات کلیدی به اندازهای به تعویق میافتد و ملاحظات بازیگران مهم بدنه حاکمیت، عرصه را به جایی میبرد که معمولاً یکی از بدترین گزینههای روی میز انتخاب میشود مانند طرح بنزین.
وی ادامه داد: متأسفانه در الگوی حکمرانی فعلی، ساز و کار و نهادهایی طراحی نکردیم که خطر تصمیمات کلیدی را میان بازیگران مختلف توزیع کند و منافع حاصل از آن هم به بازیگران مختلف برسد.
آقای مروی گفت: امکان بروز تعارض منافع در سطوح مختلف حکمرانی فعلی وجود دارد که باید برای آن چاره اندیشی شود.
وی با انتقاد از نحوه قانونگذاری در مجلس شورای اسلامی افزود: ازدحام شدید قوانین را داریم که زمینه را برای تفسیر، امضاهای طلایی و فساد باز میکند.
آقای مروی گفت: دستگاههای متولی باید تصمیمات خود را بهینه سازی کنند و به گونهای عمل کنند تا مردم، همراه آنها شوند.
مدیر اندیشکده حکمرانی شریف تأکید کرد: باید متناسب با گام دوم انقلاب به نسل جدید حکمرانی، گذار کنیم و به نهادهای پایدار حاکمیتی مانند شورای نگهبان توصیه میکنم در این زمینه پیشقدم شوند تا این گذار به نهادهای انتخابی تسری پیدا کند.
آقای مجید شاکری کارشناس اقتصادی نیز با حضور در این برنامه با بیان اینکه فروش نفت بیشتر در دورههای گذشته نه تنها مشکلات را پوشش نداده بلکه بیشتر هم کرده است، گفت: دهشتناکترین آن مربوط به برنامه عمرانی پنجم تجدید نظر یافته از سالهای ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۶ است که بیشترین درآمد نفتی تاریخ ایران را داشتیم، اما میانگین سالانه رشد پایه پولی در آن زمان, ۴۰ درصد بوده است.
وی تاکید کرد: مشکل نخست کشورمان، فروش نفت نیست.
آقای شاکری درباره خلق ثروت توسط دولت گفت: دولت باید فضای عمومی کسب و کار را با تصمیمهای به موقع، ثابت نگه دارد تا افراد بتوانند تصمیم بگیرند و این موضوع از صرف دادن مجوزها، مهمتر است.
وی درباره موضوع خلق ثروت دولت از دارایی خودش و لزوم مدیریت درست آن گفت: بنا بر آمار سال ۱۳۹۵ , فقط دارایی غیر منقول در اختیار دولت و یا نهادهای در اختیار او، مبلغ ۱۸ هزار، هزار میلیارد تومان است، اما هنوز به سمت فهرست کردن، جمع کردن و مدیریت دارایی در قالب یک تصویر کلان نرفته ایم.
آقای شاکری با بیان اینکه سیستم اجازه نمیدهد از گذشته درس بگیریم، افزود: یکی از علتهایی که سیاستگذار بر روی اشتباهاتش پافشاری میکند این است که از اعتراف به اشتباهش میترسد.
این کارشناس اقتصادی گفت: باید موضوعات اجرایی سیاستهای کلی را به وقایع سنجش پذیر، زمان دار و دارای هدف تبدیل کنیم.
وی افزود: ساختار تصمیم سازی درگیر مسائل جزیی شده است و نکات مهم ملی را فراموش کرده است.
آقای شاکری تأکید کرد: میتوانیم بدون تغییر در شرایط حقوقی تحریمی فعلی، نه تنها بقا پیدا کنیم بلکه وارد دوره طولانی مدت از رشد پایدار شویم.
وی اضافه کرد: هیچ کشوری در منطقه ما وجود ندارد که ۹۵ درصد کالاهای مصرفی را خودش تولید کند و شبکه پرداختی به بزرگی شبکه پرداخت کشورمان داشته و به تنهایی بازیگر جغرافیای منطقه در حوزه انرژی باشد.
آقای سید جواد امینی کارشناس امور راهبردی هم در آن سوی استودیوی گفت و گوی ویژه با اشاره به اهمیت مردمی شدن اقتصاد، گفت: این موضوع نیازمند واگذاری کارهای اقتصادی به مردم است و باید سطح تصدی گری دولت در برخی از امور غیر ضروری را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه باید ذهنیتها و نگاهها را اصلاح و اعتماد را ایجاد کنیم، افزود: با توجه به ظرفیتهای جامعه و تجربیات ۴۰ ساله انقلاب، در هر جا که به مردم اعتماد کردیم، نتایج درخشان آن را در عرصههای مختلف دیده ایم.
آقای امینی اضافه کرد: بخشی از مشکلات اقتصادی فعلی ما ناشی از فضای بیرونی و تحریم و بخش دیگری از آن ناشی از مشکلات درونی، ساختاری و مدیریتی است که باید آنها را اصلاح کنیم.
این کارشناس امور راهبردی با اشاره به ظرفیتهای خوب و منحصر به فرد اسناد راهبردی اعم از اسناد سیاستی و تقنینی گفت: به ازای آن باید راهبردها، طرحها و برنامههای عملیاتی را داشته باشیم.
وی ادامه داد: خلأ و آسیب جدی وجود دارد که چرا برای اجرای درست این سیاست ها، تمهیدات مناسب اندیشیده نمیشود.
آقای امینی گفت: باید الزامات اجرایی و کنترلی را از باب حقوقی، ساختاری، مدیریتی، منابع انسانی و فرهنگ سازی ببینیم، زیرا اقتصاد، پدیده تک بعدی نیست.
وی با اشاره به اهمیت آموزش آموزههای مدیریت راهبردی اضافه کرد: فضای تفکری مدیران ما آمادگی درست و دقیقی را در اجرای سیاستها ندارد، زیرا فهم خط مشیها و سیاستها در اجرای آن نقش کلیدی دارد.
آقای امینی افزود: کلیدواژه سیاستهای کلی به ویژه در سالهای اخیر، توجه به مردم، تولید و ظرفیتهای داخل است.