عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: آمار تأیید و رد صلاحیت شدگان گروههای سیاسی، نزدیک به هم است.
آقای سیامک ره پیک در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: بنابر آمارهای مراکز رسمی و دولتی، تفاوت و درصد قابل توجهی میان داوطلبان تأیید و رد صلاحیت شده گروههای سیاسی مختلف نیست و نسبتها تقریباً نزدیک است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به ادعای برخورد جناحی شورای نگهبان در بررسی صلاحیت داوطلبان اظهار داشت: طبق قانون در بررسی صلاحیت ها، ماده یا بندی درباره گرایش سیاسی داوطلبان نداریم، زیرا پس از بررسی صلاحیت ها، باید مستند قانونی برای رد یا احراز نشدن داوطلبان اعلام کنیم.
وی افزود: طبعاً آن مستندات مربوط به تخلفات و یا جرایمی است که برخی داوطلبان انجام داده اند و یا شرایطی که باید برای داوطلبان احراز شود.
آقای ره پیک اضافه کرد: در شرایط و موانع مرتبط با بررسی صلاحیت داوطلبان، شاخصی به عنوان گرایشی سیاسی وجود ندارد و طبعاً شورای نگهبان در بررسی هایش به این موضوع بی توجه است.
وی ادامه داد: طبق گزارشهای دریافتی از مراجع ذیربط نیز، گرایش سیاسی داوطلبان در بررسی صلاحیت داوطلبان، مدنظر قرار نمیگیرد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان بار دیگر تاکید کرد: همگان باید توجه کنند که اساساً این شورا در بررسی صلاحیت داوطلبان متغیری به نام گرایش سیاسی ندارد که آن را مدنظر قرار دهد.
آقای ره پیک افزود: شاهد مسئله این است که طبق نتایج بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات در دورههای گذشته و نیز در این دوره پس از طی شدن مراحل بررسی صلاحیتها میشود آمار را بررسی و مشاهده کرد که از گروهها و طیفهای مختلف سیاسی در مجموعه تأیید، رد و احراز صلاحیت نشدگان حضور دارند.
وی گفت:، چون گرایش سیاسی داوطلبان نقش و تأثیری در بررسی صلاحیت آنان ندارد ما در شورای نگهبان انگیزهای نداریم که آمار این موضوع را استخراج کنیم، اما دیگران این کار را انجام داده اند و اگر لازم باشد در آینده کارهای دقیق تری میشود کرد و این تفکیک را انجام داد.
آقای ره پیک افزود: برخی از مراکز این کار را کرده اند و طبق مقایسه آنان تفاوت بسیار کمی میان آمار تأیید و رد صلاحیت شدگان از گروههای مختلف سیاسی وجود دارد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به اینکه چه تعداد از تأیید صلاحیت شدگان مربوط به کدام یک از گروههای سیاسی هستند؟ گفت: ما تفکیک نمیکنیم که چه کسانی قرار است تأیید یا رد صلاحیت شوند و اساساً فیلتری به نام جناح بندی سیاسی نداریم.
وی افزود: ما برای بررسی صلاحیت داوطلبان فیلتر سابقه مجرمیت و کیفری داریم، مثلاً سابقه برخی اقدامات خلاف حاکمیت و امنیت وجود دارد که دستگاههای ذیربط باید در این باره پاسخگو باشند.
آقای ره پیک گفت: از بیش از ۱۵ هزار نفری که برای انتخابات مجلس نام نویسی کردند با این فیلتر مواجه میشوند بدون آن که داوطلبان را تفکیک کرده باشیم که وابسته به کدام جناح سیاسی هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد از رد صلاحیت شدگان مربوط به اصلاح طلبان و چه تعداد مربوط به اصولگرایان هستند تاکید کرد: ما بانی این موضوع نیستیم، اما مراکز دولتی این کار را کردند و خوب است افراد این آمار را ببینند و بعد اظهارنظر کنند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان همچنین درباره این که ترکیب ۹۲ نماینده رد صلاحیت شده مجلس از نظر وابستگی سیاسی چیست؟ گفت: ما در میان این نمایندگان، افرادی داریم که منتسب به گروه اصولگرایان بودند و رد صلاحیت شدند چنان که برخی از رد صلاحیت شدگان نیز وابسته به گروه دیگرند و تفاوت معناداری میان رد صلاحیت شدگان هر دو گروه سیاسی نیست.
آقای ره پیک تصریح کرد: البته ممکن است در تشخیص اینکه چه کسانی از میان این افراد، اصولگرا یا اصلاح طلب هستند اختلاف باشد، اما نکته مهمتر آن است که واقعاً این تقسیم بندی اصولگرا و اصلاح طلب تحت عنوان گفتمان یا تقسیم بندی سیاسی سالهاست که دیگر کاربرد ندارد و حتی برای مردم نیز مهم نیست.
وی افزود: البته ممکن است میان خود جناحها اهمیت داشته باشد، اما آن چه که اکنون مردم انتظار دارند صرف نظر از وابستگی داوطلبان به این گروههای سیاسی مطالبه کارآمدی، تدین، پاک دستی، آشنایی به مسائل کشور و بین المللی، توانایی در رفع مشکلات و تدبیر در تصمیم گیری هاست که البته درست هم همین است.
آقای ره پیک گفت: طبق تقسیم بندی سیاسی که مقام معظم رهبری با عناوین انقلابی و غیر انقلابی مطرح فرمودند معنی داوطلبان انقلابی، افرادی است که دارای عقل و تدبیر، پاک دست و حافظ منافع ملی هستند مردم در پی این تقسیم بندی هستند و دیگران هم باید در پی این تقسیم بندی باشند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: این شورا طبق ضوابط قانونی در بررسی صلاحیتها این معیارها را مدنظر دارد که چه کسانی از نظر اقتصادی پاک دست هستند که تأییدشان کنند، اما افرادی که احیاناً مشکل مهمی از نظر اقتصادی دارند نمیتوانیم تأییدشان کنیم.
وی گفت: اگر میان داوطلبانی که تاکنون بررسی صلاحیت کردیم مرجع امنیتی اعلام کند که برخی مشکل امنیتی جدی دارند طبعاً مردم نمیپذیرند که این افراد تأیید شوند و فرقی نمیکند که به چه جناحی وابسته باشند و اساساً این برای مردم دغدغه نیست که از چه جناحی مشکل امنیتی و ارتباط با بیگانه وجود دارد بلکه مردم میخواهند که افرادی به مجلس وارد شوند که حافظ منافع شان باشند.
آقای ره پیک افزود: افرادی که جرم مهمی انجام داده اند، مردم نمیپذیرند که تأیید صلاحیت شوند فارغ از اینکه وابسته به چه جناحی باشند.
وی تاکید کرد: هم مردم و هم نظام جمهوری اسلامی تا حدی از این دسته بندیهای مطرح سیاسی عبور کرده اند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان، سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی را نمونه واقعی انقلابی گری دانست که همه عمرش را صرف خدمت خالصانه و کارآمد به مردم و تلاش صادقانه برای رفع مشکلات کشور کرد.
آقای ره پیک افزود: مردم آن شهید والامقام را متعلق به هیچ یک از جریانهای سیاسی نمیدانند و به علت همان خدمات خالصانه اش بود که میلیونها نفر به پیکر مطهر ایشان ادای احترام کردند.
وی بار دیگر تاکید کرد: هیچ معیار و جناح بندی سیاسی در بررسی صلاحیت داوطلبان دخالت نداشته است و تا کمتر از یک هفته آینده تقریباً مشخص میشود که داوطلبان تأیید صلاحیت شده دارای چه گرایش سیاسی هستند.
آقای ره پیک همچنین گفت: از میان تأیید صلاحیت شدگان تعداد زیادی مستقل هستند چرا برخی میگویند که حتماً باید داوطلبان وابسته به این گروه یا آن گروه باشند که البته همین تقسیم بندی سیاسی نیز اصالت ندارد مستقلها نیز حق دارند که کاندیدا شوند و در معرض انتخاب قرار گیرند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به وظیفه قانونی شورای نگهبان در بررسی صلاحیت داوطلبان و مطالبه مردم برای این کار تصریح کرد: وقتی با بررسی دستگاههای قضایی و امنیتی مشخص شده است که برخی داوطلبان مرتکب فساد شدند و اطلاعاتش را در اختیار نهاد نظارتی قرار داده اند این خیلی نگاه عامیانه و عوام فریبانهای است که برخی میگویند بررسی صلاحیت لازم نیست.
وی افزود: این روند در همه جای دنیا وجود دارد برخی از طریق ترکیبات حزبی و برخی از طریق قوه قضائیه و اساساً هیچ نظامی وجود ندارد که بدون ممیزی، مردم به هر کسی رأی بدهند و خود مردم نیز این را نمیخواهند.