امکان تکرار تظاهرات ضد امریکایی بغداد در بیروت
دور جدید تحولات لبنان و عراق از چند ماه پیش تقریبا به طور همزمان آغاز و ادامه یافته است . در این مدت نقاط اشتراک زیادی را می توان در روند تحولات هر دو کشور پیدا کرد که در عین به حق بودن برخی از مطالبات معترضان, رد پای عناصر خارجی و در راس آن امریکا نیز در بسیاری از موارد آشکار بود.
ا
ما به تازگی هر یک از این کشورها شاهد تحولی بوده که در دیگری غایب بوده است. برای مثال در لبنان بعد از مدت ها درباره تشکیل دولت جدید به نخست وزیری حسام دیاب توافق شد که در آستانه رایزنی برای کسب رای اعتماد از پارلمان است و یا اینکه در عراق نیز میلیون ها عراقی روز جمعه به خیابان آمدند و با برگزاری تظاهرات خواستار خروج نظامیان امریکایی از این کشور و بازگشت سیادت و حاکمیت ملی به دولت عراق شدند.
حال سوالی که پیش می آید این است که آیا می تواند هریک از این رویدادها در کشور دیگر تاثیرداشته باشد و برای مثال در عراق نیز روی تشکیل دولت جدید توافق شود و یا در لبنان تظاهراتی میلیونی همانند بغداد در اعتراض به مداخلات امریکا برگزار شود؟
در پاسخ می توان گفت که درعراق دو عامل احتمال توافق بر سر نخست وزیری( چه با حضور عادل عبد المهدی و چه بدون حضور وی)را تقویت کرده است: نخست اینکه خوشبختانه اختلافات داخلی در عراق بخصوص در میان گروه های شیعه که مسئولیت معرفی نخست وزیر را برعهده دارند در خلال هفته های اخیر در فضای بعد از حمله تروریستی امریکا علیه حاج قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس بسیار فروکش کرده است و همچنانکه در جریان تظاهرات میلیونی روز جمعه هم دیده شد احزاب و گروه های شیعی در فضای جدید متحدتر شده اند.
دوم اینکه قدرت مانور مداخلات افسارگسیخته امریکا در عراق در فضای جدید کاهش یافته و آنها بعد از حمله تروریستی اخیر در موقعیت تدافعی قرار گرفته اند و دیگر کسی جرات و جسارت حمایت از امریکا را به خود نمی دهد.
اما در خصوص امکان تسری تظاهرات میلیونی ضد امریکایی از بغداد به بیروت باید گفت که اگر چه در لبنان برخلاف عراق امریکا حضور نظامی ندارد اما به طور گسترده به شیوه های مختلف در عرصه های سیاسی و اقتصادی لبنان دخالت می کند و در مواردی همانند عراق به فتنه افکنی دست می زند.
در مقابل سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان ضمن حمایت از مطالبات معترضان بخصوص در زمینه مبارزه با فساد اقتصادی و تشکیل دولت کارآمد از حضور هواداران خود درکنار تجمعات اعتراضی جلوگیری کرده است تا جلوی هرگونه فتنه انگیزی و درگیری داخلی گرفته شود. اتخاذ سیاست صبوری در کنارحمایت از مطالبات معترضان واقعی ارائه رهنمودهای سازنده باعث شده است که در نهایت زمینه برای تشکیل دولت جدید به نخست وزیری حسام دیاب و خروج از خلاء سیاسی فراهم شود.
از این رو برگزاری تظاهرات ضد امریکایی در بیروت در وهله اول به عملکرد امریکا بستگی دارد که آیا با دولت جدید همراهی و یا اینکه با استفاده از عوامل داخلی یا ابزارهای سلطه خود همچون تحریم ها بر سر راه آن مانع تراشی کند و در وهله دوم به ارزیابی شخص سید حسن نصرالله از اوضاع و شرایط جدید بستگی دارد و چه بسا امکان دارد بیروت نیز همانند بغداد به تجمع ضد امریکایی و ضد اسرائیلی تبدیل شود.
-----------------------------------
احمد کاظم زاده