کتاب جدید در آمریکا
ترامپ و تخریب ساختار ریاست جمهوری آمریکا
کتاب جدید منتشر شده در آمریکا، به طور مفصل به اقدامات ترامپ در تخریب جایگاه ریاست جمهوری این کشور میپردازد
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیمابه نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان. در آمریکا کتابی جدید منتشر شده است که به طور مفصل به اقدامات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در تخریب جایگاه ریاست جمهوری در این کشور می پردازد .این کتاب «تخریب ریاست جمهوری: جنگ دونالد ترامپ علیه قدرتمندترین منصب در جهان» (Unmaking The Presidency) نام دارد.
سی ان ان در ادامه با خانم سوزان هِنِسی (susan hennessey) یکی از دو نویسنده مشترک این کتاب گفتگو کرد.
مجری بااشاره به استدلالهای دموکراتها در جلسه استیضاح دونالد ترامپ - که از زبان آدام شیف رئیس گروه استیضاح کننده دموکراتها بیان میشد، گفت: انسان وقتی کتاب شما را میخواند این حس را پیدا میکند که آدام شیف در جلسه استیضاح ترامپ داشت از روی کتاب شما قرائت میکرد! کاری که آدام شیف داشت در جلسه استیضاح دونالد ترامپ انجام میداد این بود که میگفت: دونالد ترامپ دارد ریاست جمهوری را در آمریکا تخریب میکند. چرا چنین چیزی اهمیت دارد؟
سوزان هنسی در پاسخ گفت: استدلالی که ما تلاش میکنیم در این کتاب ارائه کنیم همان استدلالی است که مدیران استیضاح کننده (دموکراتهای مجلس نمایندگان) تلاش میکنند در جلسه محاکمه استیضاح ترامپ در صحن مجلس سنا مطرح کنند! آنها میگویند دونالد ترامپ اختیارات و قدرت ریاست جمهوری آمریکا را در اختیار گرفته و اساسا آن را دچار تغییر کرده است. منظور ما فقط این نیست که وی از قدرت سوء استفاده یا تلاش میکند دامنه اختیارات ریاست جمهوری را بیشتر کند بلکه وی (ترامپ) دارد از اصلِ قدرتی که در اختیار رئیس جمهور است استفاده میکند و این استفاده برای تامین منافع عمومی یا برای تامین خیر و آسایش کشور نیست بلکه برای دستیابی به منافع سیاسی است.
این نویسنده افزود: دولت اوباما هم در چهار مورد از اعطای کمک (مالی یا نظامی آمریکا به دیگران) خودداری کرده بود، اما هدف اوباما تامین منافع ملی و راهبردی آمریکا بود، ولی دونالد ترامپ در موارد متعدد از قدرت و اختیارات ریاست جمهوری برای تامین منافع کشور آمریکا استفاده نکرد بلکه به دنبال منافع سیاسی خود رفته است. وی برخلاف روسای جمهور سابق آمریکا هیچ درکی از جایگاه ریاست جمهوری ندارد و اصلا این درک را ندارد که این جایگاه مجزا و متمایز از شخص ترامپ است.
مجری سی ان ان گفت: شما در کتاب خود نوشتید که دونالد ترامپ به منصب ریاست جمهوری به عنوان جایگاهی نگاه میکند که باعث ترفیع منافع شخصی خود میشود. در دوره ریاست جمهوری ترامپ - جایگاه ریاست جمهوری آمریکا و شخصی که دارنده این منصب است - کاملا با هم تلفیق شده است و این تلفیق از جنبه منافع، واکنشها، تامین مالی و شخصیت عمومی این جایگاه است. برخی در آمریکا در طی این چند سال از ریاست جمهوری ترامپ میگویند روی کار آمدن ترامپ باعث شده است تا از خود بپرسیم که چه میزان از ریاست جمهوری آمریکا واقعا براساس قوانین و احکام اداره میشود و چه میزان از آن به وسیله هنجارها و سنتها اداره میشود؟ شما به این پرسش در کتاب خود مفصلا پاسخ دادید و نوشتید که نهاد ریاست جمهوری براساس هنجارها (و سنتها) اداره میشود، چون روسای جمهور آمریکا تصمیم گرفتند هرکدام به شیوه خاصی اقدام کنند. بنابر این اگر رئیس جمهوری به هر علتی بخواهد روشی متفاوت در پیش بگیرد، که به باور بسیاری از افراد عبور از برخی خطوط (قرمز) باشد - هیچ چیزی جلودار وی نخواهد بود.
سوزان هنسی در پاسخ گفت: این همان چیزی است که آمریکاییها دارند به وضوح و به صورت واقعی جلوی چشمان خود میبینند و متوجه میشوند. قوه مجریه آمریکا به شدت قوهای قدرتمند است و واقعا قدرتمندترین منصب در جهانِ دموکراتیک است. قدرتمندی منصب ریاست جمهوری در آمریکا ناشی از این مسئله نیست که ما «آمریکا» هستیم! بلکه علتش میزان اختیاراتی که در آمریکا به قوه مجریه داده شده است. ما این قوه مجریه را با ابزارهایی مثل قانون اساسی مهار میکنیم، اما این اختیارات واقعا گسترده هستند. بنابر این ما در آمریکا از روسای جمهور انتظار داریم که به سبک خاصی رفتار کنند و هنجارهای خاصی را رعایت کنند تا به آنها به دید یک فرد مشروع نگریسته شود و استیضاح نشوند. ما در دولت ترامپ بارها و بارها دیدیم که وی علاقهای ندارد وظایف رئیس جمهور را انجام دهد، وی کارهای معمول رئیس جمهور در اجرای سیاستها را انجام نمیدهد بلکه نگاهش به ریاست جمهوری بیان دیدگاههای شخصی خویش است و میخواهد همان چیزهایی را که مد نظر خود او است بیان کند. وی (ترامپ) اصلا برایش مهم نیست که از نهاد ریاست جمهوری چگونه استفاده میکند.
مجری سی ان ان گفت: شما در کتاب خود نوشتید که با گذر زمان کنگره و کشور آمریکا مسئولیتهای تحقیق و نظارت بر قوه مجریه را به خودِ قوه مجریه واگذار کرده است و از دولت میخواهد که تحقیق کند و زمانی که رئیس جمهور تمایلی به همکاری ندارد مجبور به همکاری نیست.
سوزان هنسی در پاسخ گفت: این مسئله خیلی جدی است و باید جدی گرفته شود. دونالد ترامپ نخستین رئیس جمهوری نیست که هنجارها را نقض کرده است و نخستین رئیس جمهوری هم نیست که این کارها را انجام میدهد. دونالد ترامپ نسخه تکمیل شدهی روندی است که مدتهای مدیدی در جریان بوده است. تحقیق از منصب ریاست جمهوری وظیفه کنگره است، ولی آنها دههها است که این اختیارات را به قوه مجریه واگذار کردند و سالها است که این روال دنبال میشود حتی در زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهور نبود. در این نگاه شما به رئیس جمهور اعتماد میکنید که از خودش تحقیق کند. این اعتماد کارساز نبود. به همین علت است بازرسان ویژه و دادستانهای ویژه فقط زمانی میتوانند کارشان را انجام دهند که روسای جمهور آمریکا تصمیم بگیرند چنین محدودیتهایی را بپذیرند. در ماجرای رسوایی اوکراین شاهد بودیم که کنگره آمریکا برای نخستین بار عملا کار خود را انجام داد و از رئیس جمهور تحقیق کرد.