ادعای اروپا مبنی بر حفظ برجام بدون اقدام عملی چه سودی برای ایران دارد؟
نخست وزیر انگلیس و رئیس جمهوری فرانسه مدعی شدند به توافق هسته ای با ایران(برجام) متعهد هستند این موضع گیری بدون اقدام عملی, چیزی جز خریدن فرصت برای جلوگیری از اقدامات متقابل تهران نیست.
به گزارش رویترز، بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس و امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه روز یکشنبه در حاشیه نشست لیبی در برلین در باره برجام گفتگو و بر تعهد خود به توافق هسته ای تاکید و همچنین توافق کردند که برای پیشگیری ایران از دستیابی به سلاح هستهای نیاز به تعریف چارچوب کاری بلندمدت وجود دارد.
ادعای این دو مقام اروپایی در حالی است که تروئیکای اروپایی پس از خروج امریکا از این توافق هسته ای , به تعهدات 11 گانه خود در برجام عمل نکرده اند و در مقابل از ایران می خواهند یکطرفه در این توافق بماند.
تروئیکای اروپا پس از گام پنجم ایران در کاهش تعهدات هسته ای خود نیز تهدید کرد که مکانیسم ماشه را فعال خواهد کرد اما پس از اینکه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی هشدار داد درصورت فعال شدن این مکانیسم ایران در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی تجدید نظر خواهد کرد مقام های فرانسه وانگلیس دوباره بر حفظ برجام تاکید کردند.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان هم روز یکشنبه در حاشیه نشست برلین با اعتراف به اینکه فشار و تهدید نظامی علیه ایران موثر نبوده است گفت: ما نمیخواهیم شاهد بحرانی فراگیر در خاورمیانه و پیرامون آن باشیم.
وزیر امور خارجه آلمان با این ادعا که بدون شکل گیری برجام به طور مسلم ایران اکنون به تسلیحات هسته ای دست یافته بود و برای همین توافق هسته ای و قوانین کنترل بسیار مهم است اعتراف کرد هیچ کشور دیگری در جهان مانند ایران تا این اندازه بازرسی از طرف سازمان انرژی اتمی نداشته است.
تروئیکای اروپا از یکسو بر حفظ برجام اصرار دارد و از سوی دیگر نه تنها هیچ اقدام عملی در جهت حفظ آن انجام نمی دهد بلکه با برداشتن گام هایی همسو با امریکا نظیر اعلام توافق جدیدی که برنامه موشکی ونقش آفرینی ایران را شامل شود وتهدید به استفاده از مکانیسم ماشه عملا تلاش می کند موازنه را نیز بطور یکطرفه به نفع خود تغییر دهد.
بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس همین اوایل هفته جاری اعلام کرد که توافق ترامپ می تواند جایگزین برجام شود. توافقی که حق غنی سازی اورانیوم را برای ایران به رسمیت نمی شناسد و علاوه بر آن از بین بردن برنامه موشکی ایران و محصور شدن کشور در مرزهای خود را خواستار است.
این اقدامات در حالی است که به اعتراف هایکوماس برجام توافقی بود که نگرانی های غرب
از برنامه هسته ای ایران را مرتفع می کرد بنابر این در چنین شرایطی می توان در باره اقدامات اروپا گفت که غربی ها قصد دارند با حفظ اهرم های فشار وتشدید آن موازنه را به نفع خود تغییر دهند و از با دادن وعده های حفظ برجام از اقدامات متقابل ایران برای موازنه کردن وضعیت جلوگیری نمایند.
به نظر می رسد در چنین شرایطی ایران هم برای اینکه موازنه را به نفع خود تغییر دهد علاوه بر گام های پنجگانه کاهش تعهدات هسته ای باید به سرعت گام های دیگری در کاهش همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی بردارد و حتی اعلام نماید که برای تولید سوخت هسته ای برای پیشران های کشتی های تجاری وزیر دریایی خود قصد دارد سطح غنی سازی اورانیوم را تا میزان 90 درصد افزایش دهد.
غرب باید این پیام روشن را از ایران دریافت کند که فقط در صورتی به برجام وهمکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی وفادار خواهد ماند که همه تحریم ها ی اقتصادی علیه کشور لغو شود و در غیر این صورت دلیلی ندارد که هم تحریم برقرار باشد و هم برنامه هسته ای محدود باشد..