سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به اظهارات یک جانبه در مورد وجود سم آفلاتوکسین در محصولات غذایی، گفت: متأسفانه این شیوه ورود به موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است.
آقای جهانپور افزود: آفلاتوکسین موضوعی است که سالهاست محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی و فائو و بالتبع نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور هست، موضوع جدیدی نیست که انگار یک کشف جدید است در یک برنامه تلویزیونی زنده افکار عمومی را با آن بمباران کنند گویی بلایی یک شبه آن هم بر سر مردم ایران نازل شده است.
وی خاطرنشان کرد: آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی بویژه لبنیات و خشکبار و فرآوردههای گیاهی است، کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران اغلب در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است، البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانهتر هست، در همه سالهای اخیر تلاش شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کاهش یابد و حتی مروری بر مطالعات نشان میدهد این میزان در مواد غذایی از جمله لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو ادامه داد: مسوولان فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو در این زمینه کوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فلهای و عرضه سنتی دارند، بسیاری از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر میشوند، البته هیچکس مدعی حذف آفلاتوکسین نیست لکن طرح موضوع بصورت یکجانبه آن هم به گونهای که این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها به یقین رفتار اطلاع رسانی درستی نیست.
وی افزود: براساس مطالعات صورت گرفته در کشورهای مختلف، ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآوردههای گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است، در ژاپن تا ۱۴ درصد، در ترکیه بیش از ۱۲ و ۴ دهم درصد گزارش شده است، از طرفی استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت هست.
وی ادامه داد: در هرحال سازمان غذا و دارو در این زمینه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقههای اولیه زنجیره تولید است، علاوه بر اینکه امروزه تکنیکهای حذف یا کاهش آفلاتوکسین در فرآیند تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی در این زمینه فراروی صنایع غذایی متصور است.