از اعتراض شورای شهر یزد به مغایرت ۱۲ و نیم میلیارد تومانی حسابهای شهرداری تا پاسخهای شهردار یزد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، پاداشهای جنجالی شهرداری یزد، موضوعی که چند وقتیست در فضای مجازی پیچیده و سرو صداهایی هم به پا کرده است.
دقیقا مشخص نیست این ماجرا از کجا شروع شد. شاید از زمانی که یکی از خبرنگاران در صحن شورا حضور داشت یا از وقتی که یکی از اعضای شورای شهر این موضوع را در صفحه شخصی اش منتشر کرد یا از آن موقع که کانالهای خبری به نقل از رئیس شورای شهر یزد نوشته اند پاداشهای شهرداری یزد از حد خود تجاوز کرده است.
هر چه هست و از هر کجا شروع شد حالا این موضوع، بحث داغ فضای مجازی شده، خبری که انتشار آن واکنشهای زیادی در پی داشته است. چند نفر از اعضای شورای شهر درصفحههای شخصی خود درباره این موضوع نوشته اند و از روی نظرات کاربران میتوان فهمید که نگاهها به سوی شهرداری نگران شده است.
ماجرای پولهای هنگفت
در میان شهر قدم میزنم و با مردم گفت: وگو میکنم؛ از آنها میپرسم شما از ماجرای پاداشهای شهرداری چه میدانید؟ بعضیها با خبرند و بعضیها نه.
مرد میانسالی میگوید: ما آن قدر مشکلات در زندگی داریم که این مشکل در میان آنها گم است. زن جوانی میگوید: این خبر را از یک کانال خبری خوانده ام و دلم میخواهد موضوع را شفاف سازی کنید تا بدانیم هزینههایی که به عنوان مالیات از ما گرفته میشود صرف چه جاهایی میشود. مرد جوانی هم میگوید: به نظر من شهرداری، چون نباید به جایی پاسخگو باشد هیچ وقت شفاف سازی نمیکند. دختر دانشجویی هم میگوید من لیستی را در فضای مجازی دیده ام که به نظر میرسد پولهاییست که بدون اجازه برداشته اند، یا بین خودشان تقسیم کرده اند و باعث ایجاد شبهه در شهر شده است.
به شورای اسلامی شهر یزد میروم جایی که میتوان از این ماجرا سر درآورد. ونوس عامری یکی از اعضای شورا میگوید: ماجرا از این قرار است که حسابرس یک بند از گزارش حسابرسی شهرداری را به عنوان یک موضوع با اهمیت به شورا گزارش داد. موضوعی که نشان میداد ۱۲ و نیم میلیارد تومان بین لیست حقوق و دستمرد و هزینههای پرداخت شده شهرداری تفاوت است و بابت این میزان تفاوت هم هیچ سند و مدرکی به حسابرس داده نشده است.
عامری با تاکید بر این که این موضوع کوتاهی برخی از مدیران شهرداری بوده است، میافزاید: ماجرا مربوط به سال ۹۶ است که ۵ ماه آن مربوط به شورای چهارم است و ۷ ماه آن مربوط به ما و شورای پنجم است. او ادامه میدهد: به هیچ وجه نباید سوء برداشت شود که ما میخواهیم از شورای قبلی ایرادی بگیریم بلکه اگر کوتاهی از شورای دوره ما هم باشد با دقت بررسی میکنیم و به مردم گزارش میدهیم.
مغایرتهای پرداختهای شهرداری و حسابهای بانکی!
این خبر کمی تامل برانگیز است و نمیشود به راحتی از کنار آن رد شد، پاداشهای پر سروصدایی که تصورات زیادی را برایمان به وجود آورده، آیا تخلف بزرگی در شهرداری اتفاق افتاده و یا اعضای شورای شهر زیادی شلوغش کرده اند. به سراغ رئیس شورای اسلامی شهر یزد میروم تا این موضوع را بیشتر برایمان روشن کند.
غلامعلی سفید میگوید: ما نمیگوییم خدای نکرده خورد و بردی بوده و پول زیادی برداشته اند، ما میگوییم بی نظمی در کار بوده است. او میافزاید: آن چه مشخص است مغایرت هاییست که بین پرداختهای شهرداری و حسابهای بانکی شهرداری وجود دارد. این موضوع مدتها در شهرداری وجود داشته و آنها باید در پایان هرماه این حسابها را جمع آوری میکردند، اما متاسفانه، چون کسی رسیدگی نمیکرده، این کار انجام نشده و حالا همه این حسابها جمع شده و یک رقم بالایی از تخلف مالی را شاهد هستیم. سفید تصریح میکند بی نظمی در پرداخت خارج از لیست حقوق کارکنان شهرداری صورت گرفته است.
حالا رئیس شورای اسلامی شهر یزد هم از یک تخلف اداری سخن میگوید، صحبتهایی که با هیچ واکنشی از سوی شهرداری مواجه نشده است. آیا ادعای شورای شهر واقعیت دارد؟ سوالی که باید پاسخش را در شهرداری پیدا کنم. ساختمانی دیوار به دیوار شورای شهر که با یک راهرو به هم متصل شده اند، راهرویی که مرا به جستجوی حل یک معما میکشاند. به طبقه همکف ساختمان سه طبقه شهرداری میرسم. در میان رفت و آمد و همهمه مردم به طرف آسانسوری میروم که چند نفر منتظر پایین آمدنش هستند، ترجیح میدهم از پله بروم. برخلاف طبقه اول در طبقههای بالا سوت و کور عجیبیست طوری که اگر بعضی اتاقها باز نباشد فکر میکنی آن طبقهها تعطیل است.
به اتاق معاون مالی شهردار میرسم هرچه تلاش میکنم که با او صحبت کنم موافقت نمیکند و میگوید در این خصوص با شهردار صحبت کنید.
به اتاق شهردار میروم وارد حوزه او که میشوم رفت و آمد زیاد است عدهای پشت در منتظر هستند تا نوبتشان شود. منتظر میمانم تا شهردار بیاید و به من اجازه مصاحبه بدهد.
شهردار یزد تخلف اداری را قبول ندارد؛ جمال الدین عزیزی میگوید: نحوه بیان این موضوع در صحن شورا طوری بود که برداشت میشد ۱۲ ونیم میلیارد تومان خارج از ضوابط به کارمندان پرداخت شده است در حالی که این طور نیست؛ حسابرس اعلام کرده مستندات پرداختها در اختیارش قرار نگرفته، اما همکاران ما میگویند این مستندات در جای خودش در اختیار حسابرس قرار گرفته، اما او بررسی نکرده است.
شهردار لیستی را به من نشان میدهد و میگوید: این گزارش مالی ماست که ما آن را به شورا هم ارائه داده ایم و شفاف سازی کرده ایم. عزیزی برخی از هزینهها را این چنین بر میشمرد: " ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان پاداش بوده که به همه کارمندان تخصیص داده شده است غیر از این هم ۳۰ میلیون تومان برای سختی کار، ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان به عنوان ذخیره سنواتی، ۷۸۰ میلیون تومان به کارمندان بازنشسته که مشمول خدمات کشوری بوده اند، ۸۰۰ میلیون تومان برای کارانه و حق تلاش، ۲۳۰ میلیون تومان برای فرزندان ممتاز، ۶۹۰ میلیون تومان برای اضافه کار و ۶۵۰ میلیون تومان هم برای صرف در کمک هزینههای مختلف پرداخت شده است. "
درباره سخنان رئیس شورای شهر و اعضای شورا با شهردار صحبت میکنم. رئیس شورای شهر گفته "پاداش حق کارمند است و در همه جا هست. اما شورای چهارم حدی را برای پاداش مشخص کرده که رقم پایینی بوده و شهرداری بدون مصوبه شورا این رقم را اضافه کرده است. ما حرفمان این ست که چرا با نظم و مقررات این کار را نکرده اند و خلاف مقررات عمل کرده اند؟ "
و صحبتهای اعضای شورا که میگویند لیستی هم که از سوی شهرداری در فضای مجازی منتشر شده، نه ابتدایی دارد و نه انتهایی و مردم از این لیست برداشتهای متفاوتی دارند که باید برای آنها این موضوع شفاف سازی شود.
شهردار در پاسخ میگوید: چیزی به اسم تخلف را اصلا قبول نداریم ممکن است سقفی تعیین شده باشد که از آن سقف بیشتر پرداخت شده و آن هم به تشخیص شهردار وقت بوده است، چون براساس آیین نامه حقوق و دستمرد شهرداری ها، سطح حقوق بعضی مدیران و معاونان ما از دیگر ادارات خیلی کمتر است.
نیاز به آرامش داریم ...
ابهامات زیادی در این مورد وجود دارد که باید با شهردار در میان بگذارم. بحثهایی که در فضای مجازی پیچیده و موضوع را داغتر کرده است.
سپنتا نیکنام و ونوس عامری دو تن از اعضای شورای شهر با انتشار فیش حقوقی شان در فضای مجازی نوشته اند این روزها عدهای نگران شفافیت دریافتهای اعضای شورا هستند هرچند هرماه گزارش کارمان بیش از ۱۰۰ ساعت میشود، اما سقف ساعات شورا ۷۰ ساعت است و بیشتر هم دریافت نکرده ایم.
برخی کانالها و سایتهای خبری هم نوشته اند: با مطرح شدن ماجرای پاداشهای حاشیه ساز در مجموعه شهرداری، عزیزی تصمیم به برکناری دو معاونش داشته است، اما یک طیف خاص در شورای شهر با شنیدن این خبر، شهردار را تهدید کرده اند که در صورت برکناری دو معاونش او را استیضاح خواهند کرد و عزیزی هم که حوصله استیضاح را نداشته از تصمیمش کوتاه آمده است.
این خبر را که برای شهردار میخوانم با قاطعیت میگوید: اصلا این طور نیست، هرچند که شورای شهر این حق را دارد که شهردار را استیضاح کند، اما تاکنون کسی ما را تهدید به استیضاح نکرده، ما داریم کارمان را انجام میدهیم و برنامه ریزی میکنیم که شهر به بهترین نحو اداره شود.
عزیزی میگوید: در این شرایط سخت اقتصادی ما برای اداره شهر نیاز به آرامش داریم و اگز این آرامش در شهرداری حاکم نباشد ادامه کار سخت خواهد شد. از خبرگزاریها میخواهم که مطالبی را که منتشر میکنند بر اساس واقعیت باشد و این آرامش را به هم نزنند. ما به مردم اطمینان میدهیم که ما مدافع حقوق آنها هستیم، چون شهر با حق و حقوقی که از آنها دریافت میکنیم اداره میشود اگر جایی هم باید دقت بیشتری شود بیشتر کنترل میکنیم.
از شهرداری بیرون میآیم در شهر قدم میزنم و به مردمی نگاه میکنم که با وجود مشکلات شهر امیدوارند تا مسئولان گرهای از کارشان بگشایند، اما خبرهای فضای مجازی نگرانیهایی برایشان به وجود آورده است.
اعتمادی که به شفاف سازی بر میگردد
به سکوت سوال برانگیز معاون مالی شهردار فکر میکنم و به صحبتهای رئیس شورای شهر که گفت: "ما ۳ ماه به شهرداری فرصت داده ایم که هم این مغایرتها را حل کنند و هم مجوزهای لازم را برای اصلاح قوانین دریافت کنند که تاکنون یک ماه آن گذشته است اگر حل نشد، این موضوع را برای رسیدگی به وزارت کشور و بخش تخلفات اداری و یا دادگستری اعلام میکنیم. "
حالا ماجرا به معمایی تبدیل شده که پاسخش را تنها با قانون مندی و شفافیت میتوان حل کرد. مردمی که بیش از پیش نیاز به شفاف سازی واقعیتها و اجرای قانون دارند تا اعتمادشان به مسئولان بیشتر شود، آرامش دوباره به شهر و شهرداری برگردد و اداره شهر هم برای مسئولان هموارتر شود.
نویسنده: زهرا گنجعلی