از آغازعملیات اجرایی پروژه تصفیه خانه فاضلاب استان کرمانشاه حدود ۲۰ سال میگذرد، اما با گذشت سالها هنوز این پروژه وارد مدار بهره برداری نشده است.
سالیان سال باعث خیر و برکت این منطقه بود و زندگی را برای ساکنانش به ارمغان میآورد، اما چندی است که از خروش افتاده و دیگر مثل گذشته سرزنده نیست.
حجم آلودگیهایی که به آن میریزد چهره او را غم آلود کرده است رودخانهای که از دل شهر کرمانشاه میگذرد و باید جاذبه گردشگری باشد، متروک و بی صدا در طول مسیری ۱۳ کیلومتری فقط نظاره گر رنجی نا خوشایند است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه در خصوص آلودگی قره سو میگوید: ورود پسماندهای خانگی به رودخانه قره سو با توجه به از بین بردن اکسیژن برای اکسید شدن مواد آلی موجب مرگ آبزیان میشود.
یاوری گفت: دفع مواد آلی باعث آلودگی رودخانهها وآبهای زیر زمینی میشود و این تنها یکی از اثراث سو آن است این آب آلوده به مزارع پایین دست میرود و کشاورزی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد و تهدید برای سلامت تغذیه انسانها میشود و بیماریهای عفونی شیوع پیدا میکند.
وی افزود: احداث تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه یکی از مطالبات مهم محیط زیست برای پیشگیری از تهدیدات زیستی است که به طور جد ی پیگیری میشود.
تنها ۳۵ درصد فاضلاب شهر کرمانشاه تصفیه میشود این میزان آب تصفیه شده بعد ازطی کردن مراحل پیچیده دوباره به داخل رودخانه قره سو سراریز میشود و این یعنی فرآیندی بدون نتیجه ....
جاییکه نه تنها فاضلاب بلکه واحدهای صنعتی نیز پسماندهایشان را به درون دل پر درد این رودخانه قدیمی میریزند.
حدود ۲۰ سال پیش احداث پروژه تصفیه خانه فاضلاب در کرمانشاه آغاز شده، اما در گیر و دار اجرایی نشدن همچنان بلاتکلیف است
سالاری معاون عمرانی استانداری کرمانشاه گفت: پیمانکار این پروژه به دلیل مشکلاتی که به وجود آمد تغییر کرد و اکنون ادامه کار را شرکت آبفا بر عهده گرفته است.
وی گفت: طبق برآوردهایی صورت گرفته عملیات اجرایی این پروژه تا پایان امسال به بهره بردای میرسد و ۶ کیلومتر کابل گذاری انجام شده است.
به گفته سالاری برای تکمیل این پروژه ۱۴ میلیارد تومان از محل منابع داخلی آبفا و از محل اعتبارات تنش اختصاص یافته است.
معاون توسعه ابفا استان کرمانشاه علت طولانی شدن پروژه را کمبود اعتبار عنوان کرد و گفت: از سال ۷۹ تا کنون ۱۵ میلیارد تومان برای اجرای این طرح هزینه شده است.
ایرج شهبازی گفت: در این طرح قرار است ۶ مدول با ظرفیت ۴۰۰ هزار نفری هر مدول احداث شود؛ و هم اکنون یک مدول ان با ظرفیت ۴۰۰ هزار نفری در مدار قرار دارد.
وی با بیان اینکه با اجرای کامل این طرح جمعیت یک میلیونی شهر کرمانشاه تحت پوشش قرا میگیرد گفت: برای تکمیل پروژه هزار میلیارد تومان دیگر نیاز است و در صورت تخصیص اعتبار تا دو سال آینده به بهره برداری میرسد.
آنچه که واضح است برای تکمیل پروژهای مهم که یک میلیون نفر را تحت پوشش قرار میدهد اختصاص اعتبار ۱۵ میلیارد تومان نه میتواند راهگشا باشد و نه میتواند انتظارمردم را برای تکمیل آن تحقق بخشد.
باید دانست بهره برداری از تصفیه خانه فاضلاب بیش از هر چیز نیاز به حمایت مسئولان دارد تا حاشیه نشینان رودخانه قره سو هم به جای مشاهده مناظر ناخوشایند و استشمام بوی نامطبوع ، صبح شان را با دیدن چشم اندازهای زیبا آغاز کنند.
*گزارشگر: زهره زندیه