معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: سامانه پردازش خودکار متن و تصویر کتابخانه ملی، قابلیت پردازش ۱۰ هزار مقاله را در ساعت دارد.
وی با اشاره به راه اندازی مرکز نوآوری تولید محتوا در کتابخانه ملی افزود: عملیات به سازی این مرکز تمام شده است و در مدت یک ماه آینده ظریف کاری مرکز استقرار کسب و کارهای نوپا تمام میشود تا در دهه فجر این ساختار نهادی برای جذب نخبگان با حضور مقامات رسمی کشور افتتاح شود.
آقای قادریفر گفت: با مدیریت ریاست کنونی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای نخستین بار بحثهای جدید محتوای و کارهای نوآورانه صورت پذیرفته و با این طرحها، کتابخانه ملی به عنوان دستگاه حاکمیتی در یک ریل درست قرار گرفته است.
وی همچنین درباره تعریف انتقام سخت در حوزه فرهنگ و علم نیز توضیح داد: در این حوزه این مصداق یعنی هر چه توان در حوزه فرهنگ و علم داریم برای ارتقای نخبگان مان به کار ببریم تا بتوانیم میراث معنوی و مکتوبمان را حفظ کنیم تا به برخی تهدیدات دچار خللی نشویم.
آقای قادریفر با ابراز خرسندی از تخصیص بودجه بیشتر این معاونت برای سال ۹۹ گفت: یک سری زیرساخت و تجهیزات نیاز بود که از طریق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تأمین خواهد شد و سعی مان این بوده که از فناوریهای ساخت توالید داخلی نیز بیشتر استفاده کنیم.
در ادامه این مراسم خانم سمیه توحید لو معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان نیز به تشریح فنی «سامانه الفبا» پرداخت.
خانم توحید لو در ادامه با اشاره به این که در اختتامیه رویداد «ویتا» تفاهمنامه همکاری برای حمایت و استقرار مرکز نوآوری تولید محتوا با استفاده از ظرفیت کسب و کارهای نوپا بین سازمان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری منعقد شد، گفت: یکی از موضوعات دیگر این همکاری سامانه پردازش خودکار متن و تصویر بود.
وی با ابراز امیدواری برای برطرف شدن مشکلات تامین تجهیزات دیجیتال سازی در هفتههای آینده افزود: با تجهیز این تجهیزات فرایند دادهها تسهیل و سرعت بخشیده میشود.
خانم توحید لو با تأکید بر تلاش برای تسهیل در سرعت بخشیدن به دسترسیها به منابع دیجیتال گفت: اگر میخواستیم با توجه به حجم و سرعت تولیدات علمی که تجمیع و در اختیار گذاشتن این منابع به محققان نیز جزو وظایف سازمان است، این امر به طور مسلم به روشهای گذشته امکان پذیر نبود.
وی در مصداقی افزود: به طور مثال ۵۰۰ هزار مقاله دریافت کرده بودیم و برای فرایند فهرست نویسی و پردازش توسط نیروی انسانی در قبال هر ۳۰ مقاله یک ساعت زمان صرف میشود و اگر ۱۰ نفر فعالیت کنند برای پردازش این تعداد مقاله حدود هزار و ۶۰۰ ساعت برابر با ۱۰ ماه کار زمان میبرد و اگر یک نفر بخواهد این تعداد مقاله را پردازش کند ۸ سال زمان خواهد برد، درحالیکه با کمک سامانه پردازش خودکار متن و تصویر، این زمان به ۵۰ ساعت کاهش مییابد.
معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان با اشاره به اینکه در مرحله نخست سامانه پردازش خودکار متن و تصویر، توصیف و پردازش مقالات را خواهیم داشت و در مراحل بعدی کتاب و سایر منابع مدنظر است، گفت: در مرحله دوم امیدواریم بتوانیم با کمک هوش مصنوعی پردازشهای تحلیلی را رقم بزنیم.
خانم توحید لو با قدردانی از تلاش مدیران سازمان برای جهت گیری و رفتن به راه اندازی سامانه پردازش خودکار متن و تصویر، افزود: امیدواریم پس از رویداد «ویتا» که برخی از شرکت کنندگان نیز در زمینه پردازشهای ماشینی فعالیت میکردند بتوانیم شاهد به ثمر رسیدن و اجرای آن طرحها در مجموعه فعالیتهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی باشیم.
در این مراسم که با سخنرانی خانم اشرف بروجردی - رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز همراه بود، سامانه پردازش خودکار متن و تصویر (سامانه الفبا) به صورت رسمی افتتاح شد.