متخصصان قمی با ساخت TBM داخلی، سناریوی تحریم این دستگاه را به صفحه آخر رساندند؛ دستگاهی که از ورود شیرآبه زباله ها به رودخانه ها و آبهای زیرزمینی جلوگیری می کند و نسبت به نمونه خارجی از امکانات پیشرفته تری برخوردار است.
محمدرضا سرمدی، فعال محیط زیست می گوید: بیش از چند دهه است که حاشیه رودخانه ها و جنگل های شمال به سایت های دپوی زباله های تبدیل شده اند؛ ارتفاع زباله ها در برخی نقاط به 70 متر می رسد که شیرابه های مسموم آنها راهی رودخانه ها شده و علاوه بر مسموم کردن آب رودخانه ها، باعث خشکی درختان می شود.
او می گوید: فقط در شهر کوچکی همچون تنکابن چهل نقطه برای تخلیه زباله ها در اطراف رودخانه ها وجود دارد که این امر از بحرانی زیست محیطی حکایت دارد که در سایه بی توجهی مسئولان سال به سال بغرنج تر می شود.
آقای زرودی شهردار تنکابن هم با بیان اینکه این زباله ها سالانه صدها میلیارد تومان خسارت به طبیعت شهرهای شمالی وارد می کند می گوید: برای جلوگیری از ورود این شیرآبه ها به آب های زیرزمینی و رودخانه ها، نیازمند دستگاه جمع آوری شیرآبه ها هستیم که تکنولوژی ساخت آن در انحصار سه کشور آمریکا، آلمان و ایتالیاست.
شهردار تنکابن اما در ادامه صحبت هایش از وقوع اتفاقی غرور آفرین در دل شهرکی صنعتی در قم خبر داد که حکایت از به ثمر نشستن تلاش یکساله متخصصانی داشت که بار دیگر نبوغ و تخصص مثال زدنی شان، انگشت حیرت را بر دهان دشمنان این ملت نشاند.
این خبر خوش، ساخت دستگاه جمع آوری شیرآبه های زباله ها بود که با فن آوری پیچیده تر نسبت به نمونه خارجی، به عنوان اختراعی بی مانند به ثبت جهانی هم رسیده است.
شکوه نبوغ و خودباوری در شهرک شکوهیه
از ابتدای امسال، این چندمین بار است که شهرک شکوهیه شاهد شکوفایی نخبگانیست که تعهد و تخصص چاشنی کارشان است و توکل و امید پشتوانه راهشان.
وارد سوله خط تولید که می شوی قطعه های غول پیکری را می بینی که قرار است قطعات پازلی باشند که سالهای سال در پس تحریم های ظالمانه دشمنان لاینحل باقی مانده بود.
مهندس علی اکبری طراح دستگاه TBM می گوید: این دستگاه ترکیبی از دستگاه TBM و روتِدِر است که به سیستم زه کشی مجهز شده و قادر است همزمان زه کشی و سِگمِنت گذاری کند و در نهایت شیرآبه زباله ها را جمع آوری کند.
او می افزاید: این دستگاه در نزدیکی سایت های زباله در درون زمین جاسازی می شود و با استفاده از بازوی قدرتمندی که دارد، تونلی به طول 200 متر و قطر دو متر ایجاد می کند و شیرآبه ها را به درون استخری که در نزدیکی سایت در نظر گرفته شده منتقل می کند تا برای تصفیه، به تصفیه خانه منتقل شود.
او می گوید: علاوه بر تنکابن، مسئولان جزیره کیش و شهر ساری هم سفارش ساخت این دستگاه را داده اند که هم اکنون در حال ساخت آنها هستیم.
آقای قربان لو می گفت: نمونه های خارجی فقط توانایی جمع آوری شیرآبه ها را در صورت حفاری دستگاهی جانبی دارند اما نمونه ایرانی هر دو کار را می تواند انجام دهد.
برای لحظاتی به جنب و جوش متخصصان و کارگرانی که مشغول کار بر روی نمونه دوم از این دستگاه مشغول به کار بودند خیره شدم؛ میانگین سنشان بیشتر از سی سال نبود؛ در همین حال صحبت های یکی از مسئولان شهری را در ذهن مرور می کردم که می گفت: از اولین وعده مسئولان برای حل مشکل شیرآبه های زباله ها بیش از سی سال می گذرد، اما از حرف تا عمل نخبگان قمی فقط 12 ماه ؛ او می گفت آنچه ما را از سیطره تحریم ها خارج کرد فقط و فقط اعتماد به توان داخلی بود؛ چیزی که انگار ادعایش برای مسئولان است و تحققش برای جوانان.
محمودی _ خبرگزاری صدا و سیما _ قم