ترامپ نگران بهره برداری تهران و پیونگ یانگ از شرایط کنونی و همگرایی آنها برای بهم ریختن کارزار انتخاباتی وی است.
معترضان خشمگین از حملات هوایی آمریکا علیه گروه گردان های حزب الله تا عصر چهارشنبه از فراخوانی برای ترک محوطه مقابل سفارت آمریکا در بغداد تبعیت کردند.
این فراخوان را نیروهای بسیج مردمی صادر کرد که طی آن گفت پیام تظاهرکنندگان شنیده شده است.
برخی دیگر برای برپایی یک اردوگاه اعتراضی به مقابل یک هتل در نزدیکی سفارت رفتند.
حملات هوایی آمریکا علیه گروه گردان های حزب الله دست کم 25 کشته بر جای گذاشت.
معترضان در دو روز اعتراض به محوطه سفارت آمریکا در بغداد یورش بردند و سنگ پرتاب کردند و بخشی از سفارت را به آتش کشیدند.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که کارزار انتخاب مجدد سال 2020 را پیش رو دارد ایران را متهم به هماهنگ سازی این خشونت کرد و تهدید کرد علیه ایران تلافی می کند اما بعدا گفت دنبال جنگ نیست.
این تغییر موضع میتواند ناشی از هراس آمریکا و متحدانش از قدرت و نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران باشد. آنها میدانند هرگونه از حد گذشتن افزایش تنش با ایران ممکن است منطقه و جهان را به نقطه بدون بازگشت سوق دهد. بنابراین نه آنها و نه جمهوری اسلامی ایران خواهان ورود به چنین جنگی نیستند.
اما آنچه ترامپ و دولتش را در شرایط کنونی نگران کرده است تاثیر منفی افزایش تنش با ایران بر کارزار انتخاب مجدد رئیس جمهور آمریکا است. افزایش تنش با تهران میتواند به پاشنه آشیل دولت ترامپ در انتخابات 2020 تبدیل شود.
این موضوع از این جهت اهمیت دارد که بارها اروپائیان و غیر اروپائیان تهران را در زمینه برجام دعوت به شکیبایی تا انتخابات 2020 آمریکا کرده اند و حتی گمانههایی درباره وجود روزنه امید در تهران به شکست انتخاباتی ترامپ در سال 2020 و بازگشت دولت جدید آمریکا به برجام مطرح شده است.
در این شرایط طبیعی است کاخ سفید نگران باشد تهران از ظرفیتهای خود در منطقه برای تخریب کارزار انتخابات ترامپ بهره برداری کند، هرچند جمهوری اسلامی ایران منکر مسوولیت در حمله به سفارت آمریکا در بغداد شده است.
اهمیت تحولات عراق برای آمریکا در شرایط کنونی در حدی بوده است مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور تصمیم گرفته است سفر آتی خود به اوکراین، بلاروس، قزاقستان، ازبکستان، و قبرس را به تعویق بیندازد تا در واشنگتن بماند و بر اوضاع در عراق نظارت کند.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد پمپئو روز چهارشنبه با عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل صحبت کرد.
سفارت آمریکا هم خبر داد همه فعالیت های کنسولی عمومی تعلیق شده و همه قرارهای ملاقات آتی لغو شده اند.
ترامپ روز سه شنبه با عبدالمهدی صحبت کرد و از عراق خواست از سفارت حفاظت کند.
این ناآرامی در پی حملات هوایی آمریکا در روز یکشنبه علیه پایگاه های گردان های حزب الله روی داد که به تلافی حملات موشکی صورت گرفت که موجب کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی در شمال عراق در هفته گذشته میلادی شد. روز سه شنبه دسته های تظاهرکننده که شعار می دادند «مرگ بر آمریکا» آتش برپا کردند و دوربین های شناسایی را خرد کردند. آنها پا در یکی از محوطه های بیرونی ساختمان سفارت گذاشتند اما وارد ساختمان اصلی نشدند.
ترامپ تنها نگران بهره برداری تهران از شرایط کنونی برای بهم ریختن کارزار انتخاباتی وی نیست. او نگران بهره برداری کره شمالی از این شرایط و حتی همگرایی تهران با پیونگ یانگ در این زمینه است.
پایگاه اینترنتی سی ان ان دیروز نوشت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در سال 2019 با دو بحران جدی در ارتباط با ایران و کره شمالی مواجه بود.
در این گزارش آمده است: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در روز نخست سال انتخاباتی در آمریکا ناگهان با بحران های سیاسی مهمی در ارتباط با ایران و کره شمالی مواجه شد که سبب به خطر افتادن جان آمریکایی ها شد و می تواند بر چشم اندازهای سیاسی خود او تأثیر قابل ملاحظه ای بگذارد.
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی هشدار داد کشورش به زودی از یک "سلاح راهبردی جدید"رونمایی خواهد کرد. این سخنان نشانه ای از آزمایش یک موشک بین قاره ای است که می تواند از نظر تئوری یک کلاهک هسته ای را به سوی آمریکا حمل کند.
بر اساس گزارش سی ان ان چالش های پیش روی رئیس جمهور آمریکا می تواند سبب تحکیم این احتمال شود که انتخاب های بحث برانگیز مرتبط با سیاست خارجی طی سه سال نخست روی کار آمدن دولت او می تواند سبب بروز دردسرهایی برای او در زمانی شود که او خواهان انتخاب مجدد به عنوان رئیس جمهور آمریکاست.
در پایان شایان ذکر است که آنچه اوضاع را برای ترامپ سخت تر میکند این است که دموکراتهای آمریکا، اروپائیان، چین و روسیه نیز از بهم ریختن کارزار انتخاباتی ترامپ استقبال میکنند.
---------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی