گزارش مکتوب؛
زمستان بهاری هرمزگان
هرمزگان در فصل زمستان با هوای معتدل بهاری میزبان مسافران و گردشگرانی از ایران و جهان است.
این روزها دمای بندرعباس معمولا ۲۴ درجه است. هوایی دلپذیر و بهاری. این روزها دشتهای هرمزگان سبزاست وبه گفته سعدی فراش صبا فرش زمردین گسترده است
بارندگیهای امسال زودتر از سالهای پیش آغاز و مرهمی بر خشک سالیهای سالهای گذشته شد.
مدیرعامل آب منطقهای هرمزگان امسال بارندگی در استان ۲۴۵ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش داشته است هوشنگ ملایی میگوید: از ابتدای سال آبی امسال بیش از ۶۸ میلیمتر باران باریده است این روزهای کشاورزان درشرق هرمزگان توکهور و هشتبندی در حال برداشت گل محمدی هستند و در پارسیان و میناب و رودان در حال برداشت سبزی و صیفی.
برداشت گل محمدی در توکهور و هشتبندی
اگر این روزها به هرمزگان سفر کنی دشتهای سر سبز و نغمه پرندگان تو را مدهوش میکند هوایی پاکیزه و افتابی به همراه نسیمی خنک و دلپذیر ...
هوای بهاری هرمزگان هرساله زنبورداران را نیز به هرمزگان میکشاند:
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی هرمزگان میگوید تاکنون ۲۰۳ زنبور دار با ۶۰ هزار کلنی زنبور از مناطق مختلف کشور به هرمزگان کوچ کرده اند.
طهماسب غلامپور گفته: بیشتر زنبورداران از استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی و جنوبی، فارس، اصفهان، کردستان، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی به هرمزگان آمده اند.
اما دیدنیهای هرمزگان بسیار بیشتر از اینهاست از ۱۴ جزیره و سواحل زیبا گرفته تا جنگلهای ساحلی از دشتهای مور و مسافر اباد گرفته تا خورهای گسترده از بندرهای زیبا و تاریخی با بادگیرها در بندر گنگ و لافت گرفته تا ابشارتذرج درحاجی اباد از دره ستارهها و عجایت هفتگانه قشم گرفته تا رودخانه رودان...مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هرمزگان پیش کرده در زمستان امسال ۳ میلیون و ۵۰۰ گردشگر ازهرمزگان دیدن کنندرضا برومند میگوید گنجایش رسمی هتلها و مهمانسراهای هرمزگان ۱۲ هزارنفراست.وی میگوید:هتلهای کپری در کوهستک و سیریک راه اندازی شده در جاسک و بندرکنگ هم به زودی راه اندازی میشود به گفته وی ۱۵۰ اقامتگاه بوم گردی هم در هرمزگان فعال است.
اشتغال آفرینی
سفرگردشگران و فرهنگ سازی موجب شده تا بومیان جزایر با ایجادخانههای بوم گردی برای خود و خانواده شغل ایجاد کنند در این خانههای با خوراک محلی از گردشگران پذیرایی میشود خوراکهای دریایی که در پخت ان ماهی و میگو بکار میرود
از ابتدای مهر تا پایان آبان کنون بیش از ۸۰ هزار گردشگر داخلی و خارجی از جذابیتهای تاریخی و طبیعی جزیره هرمز بازدید کردند.
بخشدار هرمز میگوید:بیش از نیمی از گردشگران در خانههای بوم گردی جزیره هرمز اقامت کردند.
مجد الدین حسینی افزود:جزیره هرمز ۹ اقامتگاه بوم گردی دارای مجوز از میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دارد.
وی گفت: در هر اقامتگاه بوم گردی ۴ نفر کار میکند.
بخشدار هرمزافزود:تا پایان سال و با صدور مجوز ۵۰ اقامتگاه بوم گردی در جزیره هرمز راه اندازی میشود.
آب سنگهای مرجانی، جنگلهای مانگرو، لاک پشتهای دریایی، پرندگان آبزی، جوامع جلبکی، جاذبههای زمین شناسی، پهنههای گلی جزر و مد، سواحل شنی و ماسهای، ازجاذبههای گردشگری جزیره زیبای هرمز است.
چالشهامدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری هرمزگان مهمترین چالش گردشگری هرمزگان را کمبود ارائه خدمات به گردشگران در سواحل میداندبرومندمی گوید تا کنون کمپهایی در جزیره قشم ساخته شده و در دیگر سواحل و جزایر در دست ساخت است.استاندار هرمزگان در بازدید از طرحهای گردشگری و عمرانی جزیره هرمز گفت: این هتل با سرمایهگذاری بخش خصوصی ساخته میشود.فریدون همتی گفته: دو مجموعه جدید گردشگری و اقامتی درحال ساخت این جزیره نیز تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد تا در تعطیلات نوروز، گردشگران از آن استفاده کنند. استاندار هرمزگان در دیدار با مردم جزیره گفت: تلاش میشود سرمایه گذاران بیشتری برای فعالیت در جزیره هرمز حضور یابند تا گردشگری این جزیره رونق بیشتری یابد.فریدون همتی گفته برای جذب ۱۰ میلیون گردشگر در هرمزگان برنامه ریزی شده است طرحهای بوم گردی نیز با مشارکت خوب مردم جزیره هرمز در حال رشد است .
چشم انداز ملی
ا-اشتغال:
گردشگری تنها صنعتی است که میتواند برای کلیه اقشار جامعه ایجاد اشتغال کند و به ازاء هر گردشگر ۷ شغل به طور غیر مستقیم ایجاد میشود. گردشگری همزمان برای شاغلین در بخش حمل و نقل، روستاییان. صنعت گران و تولید کنندگان صنایع دستی و کارمندان هتلها و خانههای بوم گردی شغل ایجاد میکند، با سرمایه گذاری درآن میتوان بیشترین اشتغال را در جامعه به وجود آورد.
۲- عدالت اجتماعی:
برخلاف روشهای گذشته که حرکتها و سرمایه گذاریها از پیرامون به سمت مرکز بوده است، توسعه گردشگری توزیع متوازن ثروث دراستانها کوهستانی. کویرها و جنگلی و ساحلی را درپی دارد. گردشگری مسافران و گردشگران را از نواحی مختلف دنیا به مکانهایی با هزاران کیلومتر دورتر میکشاند و سرمایه گذاران را به سرمایه گذاری در مناطق طبیعی کمتر توسعه یافته سرمایه گذاری ترغیب میکند..
۳-رشد فرهنگ و هنر:
دیدن تفاوتهای فرهنگی همچون معماری لباس. زبان. غذا اداب و رسوم. رنگ افزایش فرهنگ و تعامل فرهنگی را درپی دارد و موجب افرایش تعامل اقوام و همبستگی ملی میشود
۴- محیط زیست.
صنعت گردشگری به شرط درک توسعه پایدار و فرهنگ گردشگری و احترام به طبیعت آلایندگی کمتری در بین سایر صنایع دارد و به صنعت بدون دود معروف است.
۵-اعتبار جهانی- حضور گردشگران درکشور میتواند بهترین رسانه برای انتقال فرهنگ کهن و غنی کشورمان باشد.
نتیجه گیری
هرمزگان با هزارو ۴۰۰ کیلومتر ساحل و ۱۴ جزیره ظرفیت بسیاری برای گردشگری در استان، کشور و حتی جهان دارد. درحالی که کشورهای جنوبی خلیج فارس با ایجاد جزایرمصنوعی سعی در جذب گردشگر و سرمایه دارند این استان دارای ظرفیتهای خدادادی است توسعه گردشگری به شرط توسعه فرهنگ ان دارای مزیتهای بی شمار است و شاید بهترین راه برای زدودن گرد محرومیت در این استان باشد.
* ابوالفضل غضنفرنژاد