همتی: ما دخالتی در تعیین نرخ نداریم و تعیین کننده اصلی نرخ ارز، بازار است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای عبدالناصر همتی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران افزود: اینکه بانک مرکزی دخالتی در تعیین نرخ ارز و اجباری در کاهش قیمت آن داشته باشد صحت ندارد ضمن اینکه عرضه ارز از طریق صرافیهای بانکی انجام میشود و بانک مرکزی تاکنون، ارزی به بازار نداده است. وی با بیان اینکه صرافی ها، خود خرید و فروش میکنند، گفت: این خرید و فروش با نرخی صورت میگیرد که با عرضه و تقاضای بازار هماهنگ باشد. رئیس کل بانک مرکزی افزود: حتی در نیما نیز اینگونه نیست که ما تعیین کننده نرخ باشیم بلکه حوالهای است از طریق نرخ آزاد و عرضه و تقاضا اداره میشود.
همتی اضافه کرد: نرخی که اکنون صرافیهای بانکی اعلام کرده اند، از نرخی که در برخی کانالهای خبری درج میشود، پایینتر است، اما همین نرخ پایین نیز در صرافیها خریدار ندارد به طور نمونه دلار با نرخ ۱۲ هزار و ۹۵۰ که در صرافیهای بانکی فروخته میشود، خریدار ندارد. وی با بیان اینکه اکنون صرافیهای بانکی، ارز را برای بانک مرکزی خریداری میکنند، گفت: این بدان معناست که فروشنده بیشتر از خریدار است. رئیس کل بانک مرکزی در خصوص تغییر ساز و کار رمز پویا نیز افزود: برخی بانکها میگویند که از طریق نرم افزارهای موبایلی، کار رمز پویا را انجام میدهیم که این اشکالی ندارد، اما برای برخی گوشیهای تلفن همراه که هوشمند نیستند و نمیتوانند از نرم افزار استفاده کنند، بانک مرکزی، سامانه حریم را ایجاد کرده تا از این روش امکان دریافت رمز پویا از طریق پیامک وجود داشته باشد. وی در پاسخ به پرسشی که باید یک نرم افزار واحد برای رمز پویا تعریف شود، گفت: هر بانکی برای خود یک نرم افزار دارد و بانکها خود این تصمیم را گرفته اند. رئیس کل بانک مرکزی همچنین در خصوص اینکه چه تضمینی وجود دارد با پذیرش FATF وضع گردش مالی کشور بدتر نشود، افزود: من این سوال را برعکس میپرسم، چه تضمینی وجود دارد اگر ایران در فهرست سیاه برود، وضع ما بدتر نشود؟ وی درباره اینکه با پذیرش FATF آمریکا میتواند هدفمندتر گردش مالی ایران را بررسی کند، اضافه کرد: من مسئول بانک مرکزی هستم و میگویم در مبادلات بین المللی یک استانداردهایی وجود دارد و این استانداردها از طریق FATF تعیین میشود ضمن اینکه معتقدم هیچ مانعی برای حضور ما در FATF نیست و مسائل روانتر و شفافتر میشود. وی با اشاره به اینکه ما مسئلهای نداریم که نگرانی داشته باشیم، گفت: خود ما بیشتر از آنها، مقید هستیم و اصول پول شویی را رعایت میکنیم. همتی افزود: من به صلاح نظام بانکی میدانم که عضو FATF شویم تا وارد فهرست سیاه نشویم. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چین و روسیه تذکری به ایران داده اند در این باره که اگر به FATF نپیوندد، دیگر مبادله پولی و بانکی با ما نخواهند داشت، گفت: کسی نمیتواند به ما تذکر دهد، اما آن چیزی که گفته شده این است که همه کشورهای عضو FATF، الزاماتی دارند که باید رعایت کنند و چین و روسیه هم عضو هستند بنابراین در صورت رعایت الزامات از جانب آنها، ممکن است ما دچار مشکل شویم. همتی اضافه کرد: چین و روسیه به ما اطلاع دادند که در صورت رفتن نام ایران در فهرست سیاه، در مبادلات فی مابین بانکی تاثیر خواهد داشت. رئیس کل بانک مرکزی درباره دریافت سود مرکب و ضرر این اقدام به تولید گفت: مصوبه خیلی خوبی در شورای پول و اعتبار داشتیم که از ابتدای سال ۹۹، اجرا خواهد شد. ضمن اینکه کل امهال و همه محاسبات سود بر مبنای اصول شرعی است که در شورای فقهی بانک مرکزی تصویب شده و از ابتدای سال آینده نیز اجرایی خواهد شد. همتی افزود: در خصوص موارد گذشته نیز، مصوبه مجمع تشخیص داشتیم به طور نمونه در موارد زیر ۲ میلیارد تومان که آنها را به محض ابلاغ شروع خواهند کرد بر اساس سیستم نرخ ساده محاسبه شود. رئیس کل بانک مرکزی درباره افزایش وام ساخت مسکن نیز گفت: این موضوع دیشب در شورای پول و اعتبار تصویب شد و ابلاغ کردیم. همتی افزود: جذابیت این اوراق در بازار کم شده بود که با پیشنهاد وزیر راه و شهرسازی، افزایش سقف وام تسهیلات مسکن، دیشب تصویب شد که امیدوارم تاثیر مثبت خود را بگذارد.
تلاش بانکها برای بازسازی شعب آسیب دیده
رئیس کل بانک مرکزی: بانکها میکوشند تا شعب آسیب دیده از آشوبهای آبان سریعتر راه اندازی شود.
آقای عبدالناصر همتی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران، گفت: بانکهایی که ظاهر آنها آسیب جدی ندیده، سریع تر بازسازی خواهد شد و برخی نیز بازسازی شده است اما مواردی که آسیب شان عمیقتر بوده است باید برای بازگشت به فعالیت، فرصت مناسب به آنها داده شود. وی با اشاره به بالا بودن حجم و تعداد بانکهای آسیب دیده در اغتشاشات اخیر، گفت: البته تا یک ماه آینده، نمیتوان این بانکها را بازسازی کرد و به فعالیت بازگرداند.
همتی در پاسخ به این سوال که بانکهای آسیب دیده در جریان اغتشاشات اخیر چه زمانی فعالیت شان را آغاز خواهند کرد؟ افزود: تاکید کردیم هرچه سریع تر فعالیت آنها آغاز شود البته بعضی از این بانکها آسیب اساسی دیده است و به راحتی نمیتوان آنها را به فعالیت بازگرداند. وی به تلاش بانکها برای آماده سازی شعبه های آسیب دیده اشاره کرد و افزود: حتی بعضی به این نتیجه رسیده اند که موقعیت مکانی بانک را در این فرصت جابه جا کنند اما باید هرچه سریع تر خدمات لازم را به مردم ارائه دهند.