کلانشهر اهواز به عنوان یکی از شهرهای بزرگ کشورمان دارای یک مییلون و 81 هزار و 826 نفر می باشد که اطراف آن میادین و دکل های نفتی و گازی ، رودخانه پر خروش کارون ، زمین های کشاورزی و نخلستان های زیبا وجود دارد.
به علت وجود کارخانجات مختلفی از جمله کربن بلک ، فولاد خوزستان ، گروه ملی فولاد ایران ، لوله سازی اهواز و دکل های مختلف استخراج نفت ، تاکسی و اتوبوس های فرسوده و قدیمی شاهد هستیم که کلانشهر اهواز در طول سال شاهد افزایش آلایندگی و ذرات معلق در هوا می باشد .
علی خبرنگار نشریه ای در اهواز می باشد که در حوزه محیط زیست فعالیت می کند و هنگامی که بر سر کار می رفت در خودرو مشاهده کرد آسمان غبارآلود است و از روی نرم افزار کاربردی پایش محیط زیست میزان آلودگی هوای اهواز را رصد کرد و عدد 150 ای کیو آر شاخص هوا را اعلام کرد که نشان دهنده ناسالم بودن هوا برای گروه های حساس است.
براساس شاخص های کیفی هوا اگر اعداد بین صفر تا 50 بود هوای پاک و سالم برای همه افراد ، بین 51 تا 100 هوای قابل قبول ، بین 101 تا 150 ناسالم برای گروه های حساس ، بین 151 تا 200 هوای ناسالم ، بین 201 تا 300 هوای بسیار ناسالم و بین 301 تا 500 هوای خطرناک است.
بنا بر اعلام ادراره کل حفاظت محیط زیست خوزستان شهر اهواز از ابتدای امسال تا اواخر آبان ماه دارای 6 روز هوای پاک ، 213 روز هوای سالم ، 22 روز هوای ناسالم برای گروه های حساس ، هفت روز ناسالم ، سه روز بسیار ناسالم و سه روز خطرناک داشته است.
همان طور که بیان شد شهر اهواز به علت وجود صنایع مختلف از جمله کارخانجات فولاد سازی ، لوله سازی ، کربن سازی و استقرار فلرهای گازی و نفتی در اطراف آن این شهر را به شهری آلوده تبدیل کرده است و در کنار اینها باید وجود ریزگردها ، خودروهای فرسوده و ناوگان عمومی اتوبوس و تاکسی با قدمت بالا و دهها عامل دیگر را از دیگر دلایل آۀودگی اهواز اضافه کرد.
علیرضا آذریان ، مدیر آزمایشگاه مسئول آزمایشگاه هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان معتقد است آلودگی اهواز علاوه بر اینکه ذرات نزدیک به 10 میکرون به مانند ریزگردها در هوای آن وچود دارد ، الودگی های کمتر از دو و نیم مکرون نیز در هوای مرکز استان خوزستان نیز قرار دارد و همین عوامل موجب افزایش آلاینده در این کلانشهر می شود.
حال به راستی با وجود این نوع آلودگی ها که نزدیک به 10 میکرون با چشم مسلح قابل دیدن و آنهایی که کمتر از دو و نیم میکرون و غیر قابل دیدن می باشند راهکار مقابله و کاهش آنها چیست ؟آیا مسئولان فکری به حال این وضعیت کرده اند و یا باز هم تنها راهش تعطیلی مدارس است ؟
اما این نکته قابل تامل باید گفت علیرغم اینکه شاخص ها اعلام شده توسط مرکز پایش محیط زیست که روزانه و لحظه به لحظه بیان می شود اهواز از سایر شهرها از جمله تهران ، اصفهان ، تبریز در بیشتر روزها بالاتر است در این کلانشهرها مدارس تعطیل و اهواز غیر تعطیل .
آذریان در این باره می گویدکه ما آمار آلودگی را روزانه اعلام و هواشناسی هم پیش بینی را بیان و به مسئولان اعلام می کنیم .
در استان مقرر شده است مدیریت بحران استانداری خوزستان مسئول اعلام تعطیلی باشد .
آیا به نظر نمی آید تا مسئولان مربوطه بخواهند جمع و در نشست شرکت کنند زمان را از دست داده و دیر زمان تعطیلی اعلام می شود و دیگر دیر اعلام کردن موجب می شود والدین چگونه خود را با این تعطیلی هماهنگ کنند ؟
شاید استفاده از خدمات نوین ارتباطی بتواند نشست های اضطراری در خصوص مدیریت بحران را به نوعی پوشش دهد و می توان از تلفن های همراه ، رایانه ، تبلت به صورت بر خط نشست را برگزار و تصمیم گیری کرد.
متاسفانه یکی دیگر از مشکلات اهواز که موجب افزایش آلاینده ها گردیده استفاده مردم از خودروهای شخصی است و اکثریت خودروها در معابر شهر تک سرنشین می باشد .این هم بر می گردد به کمبود شدید ناوگان عمومی در سطح شهر .
بنا بر گفته استاندار خوزستان در گفتگو ویژه خبری شبکه خوزستان کلانشهر اهواز بیش از 2 هزار اتوبوس درون شهری نیاز دارد که تاکنون فراهم نشده است و قرار هم بود قطار شهری اهواز کمک کننده در جابجایی مسافر و در نتیجه کاهش آلودگی هوا اما انگار خود این مترو شده معضلی بر معضلات اهواز
نوبخت ، رئیس سازمان برنامه و بودجه در سفر به اهواز وعده دارد تا دهه فجر سال آینده فاز نخست قطار شهری اهواز به بهره برداری برسد.
علی گزارش ما برای در هنگام رفتن به محل کار هر چه گشت ایستگاه سنجش هوا در سطح شهر به ندرت پیدا کرد که در این زمینه آذریان ، مدیر مسئول آزمایشگاه هوای اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت که 21 ایستگاه سنجش فعال در استان وجود دارد و آلودگی ها را سنجش می کند.
وی معتقد است که با رفع کمبود اعتبارت می توان این ایستگاه ها را افزاش داد و اگراین ایستگاه در سطح شهرستان ها وجود داشته باشد مردم بیشتر اطلاع می بابند.
در کلام آخر علی گزارش ما در پایان تحقیقات خود افزایش ناوگان عمومی ، مقابله با آلاینده های صنعتی استان ، تاکید بر اجرای طرح آماک ، نصب سیستم های کاهش آلودگی در کارخانجات و دیگر کارهای موثر در کاهس آلودگی را از جمله مقابله با آلودگی ها دانسته است.
مهدی شیخ انصاری -خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان