انگار کسی خود را مسئول و متولی مساله فاضلاب در اهواز نمی داند.
به گزارش خبر گزاری صداوسیمای مرکز خوزستان؛پنج روز پس از باران، آبگرفتگی در برخی مناطق اهواز هنوز برطرف نشده است و آبگرفتگی در برخی مناطق کلانشهر اهواز به معابر عمومی محدود نشده و در مناطقی مثل شهرک دانشگاه، بهارستان و کوت عبدالله آب باران به همراه فاضلاب به منازل مردم نفوذ کرده و زندگی آنان را مختل کرده است.
آقای نیسی یک شهروند در منطقه کمپلو می گوید: چند روز است نمی توانم برای گرفتن نان از خانه خارج شوم علت آن هم اینست که دریای فاضلاب و آب ناشی از بارندگی منزلم را محاصره کرده است.
مناطق دیگر شهر هم بهتر از کمپلو نیست. در کوی معین زاده، شهرک دانشگاه، بهارستان، شهرک اکباتان، عین دو و پردیس مناطقی هستند که همچنان درگیر بارندگی چند روز گذشته هستند.
تقریبا برآیند سخنان مسئولان استانداری، شهرداری و آبفای استان و اهواز اینست که گره کار بودجه است که به اندازه کافی نیست اما به نظر می رسد مدیریت نکردن اعتبارات در این مساله از خود بودجه مهمتر است.
به گفته بهنام مریدی مدیرعامل آبفای اهواز ، 322 پمپ مکنده و واتر جت در اهواز کار مکش آبهای سطحی - که با فاضلاب شهر ترکیب شده - را مکش می کنند و 22 پمپ هم از استانهای ایلام، لرستان، مرکزی و تهران به کمک آمده اند.
حمیدرضا هلاکویی عضو هیئت علمی دانشگاه و کارشناس حوزه مدیریت شهری در رابطه با معضل فاضلاب و مشکلات مردم پس از باران می گوید: کاملا طبیعی است که شبکه فاضلاب اهواز مشکل داشته باشد؛ با توجه به توسعه شهری که اتفاق افتاده است و همچنین افزایش آپارتمانها، این شبکه فاضلاب پیشبینی شده، گنجایش این ظرفیت و حجم انبوه فاضلاب را نداشته در نتیجه این مشکلات بروز کرده است.
به دنبال سیل سهمگین فروردین ماه و جولان فاضلاب در مناطق مختلف شهر اهواز، 22 مردادماه رهبر معظم انقلاب در دستوری از رئیس جمهور خواست حل مساله فاضلاب کلانشهر اهواز را پیگیری کند، که بلافاصله شرکت آبفای اهواز طرحی برای سر و سامان دادن به وضعیت سیستم فاضلاب این شهر آغاز کرد.
مجری پروژههای شرکت آبفای اهواز می گوید: بعد از فروکش کردن سیل اوایل امسال، با انجام اقدامات کارشناسی، قرار داد اصلاح ۷۵ کیلومتر از شبکه فاضلاب اهواز که امکان ریزش داشت بسته شد و بلافاصله کارهای اجرایی آغاز شد.
حمید سبزعلی با بیان اینکه تاکنون حدود چهل کیلومتر از این میزان انجام شده است، ادامه داد: ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده که تاکنون هیچ اعتباری به پیمانکاران پرداخت نشده است.
با توجه به اینکه کلانشهر اهواز فاقد شبکه جمع آوری آبهای سطحی است و به گفته مسوولان شهرداری اهواز به دلیل هزینه سنگین برای اجرای این شبکه، شهرداری تاکنون آن را اجرا نکرده است. از سوی دیگر طرح جامع فاضلاب اهواز نیز به دلیل آنچه مسوولان شرکت آبفا کمبود اعتبار عنوان می کنند، اجرایی نشده است.
استاندار خوزستان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: شبکه جمع آوری آبهای سطحی وظیفه شهرداری اهواز است اما به علت هزینه ۶ تا ۷ هزار میلیارد تومانی، شهرداری توان اجرای این طرح را ندارد.
غلامرضا شریعتی افزود: اگر منابع مالی ساخت ایستگاههای پمپاژ و کلکتورهای اصلی شبکه فاضلاب اهواز تأمین شود ۷۰ درصد مشکل آبهای سطحی این شهر حل خواهد شد.
معاون وزیر نیرو در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: شبکه فاضلاب اهواز ۲ هزار و ۴۰۰ کیلومتر طول دارد که هزار و ۱۵۰ کیلومتر آن لوله بتنی و مربوط به ۵۰ سال پیش است که قابل استفاده نیست.
قاسم تقی زاده افزود: در سال ۷۳ شبکه جامع فاضلاب اهواز طراحی شد و قرار بود تسهیلات بانکی به این طرح اختصاص یابد، اما به دلیل تأمین نشدن منابع مالی، اجرای این طرح تاکنون تمام نشده است.
معاون آب و آبفای وزارت نیرو افزود: شبکه فاضلاب اهواز ۲ هزار و ۴۰۰ کیلومتر طول دارد که یکهزار و ۱۵۰ کیلومتر آن دارای لوله بتنی و مربوط به ۵۰ سال پیش است که قابل استفاده نیست.
او گفت: اجرای طرح جامع جمع آوری آبهای سطحی بر عهده شهرداریها و وزارت کشور است.
وی افزود: با توجه به اینکه شبکه فاضلاب اهواز برای هدایت فاضلاب طراحی شده است اگر بخواهیم آبهای سطحی را نیز به این شبکه هدایت کنیم مشکل ایجاد خواهد شد و شبکه جمع آوری فاضلاب پاسخگوی آبهای سطحی نیست.
با نگاهی به عملکرد مدیران استانی در بحرانهایی مثل سیل، زمین لرزه مسجدسلیمان و بارندگی سیل آسای 25 آبان ماه، می بینیم که مسئولان در دل بحران با مردم همراهی می کنند اما زمانی که باید از وقوع این بحرانها جلوگیری کنند و در پستهای مدیریتی هستند اقدام موثری در این زمینه انجام نمی دهند. مسلما انتظاری که مردم از یک مدیر ارشد استانی دارند این نیست که تا کمر در سیل برود تا همراهی خود با مردم را نشان دهد، بلکه انتظار اینست که با مدیریت و پیگیری اعتبارات از مرکز و نهادهای مربوطه، بر نحوه هزینه کرد صحیح اعتبارات نظارت کنند.
لذا به نظر می رسد راه حل پایان دادن به مساله فاضلاب در اهواز تنها به تخصیص اعتبارات مربوط نمی شود و شاید مهمتر از آن کنترل هزینه کرد این اعتبار و نحوه مدیریت و نیز گزارش شفاف به مردم است که می تواند این مشکل را سر و سامان دهد.
شاید تراژدی نحوه اجرای پروژه قطار شهری اهواز یک مصداق عینی در تائید این ادعا باشد که علی رغم دریافت اعتبارات لازم اما همچنان بلاتکلیف به حال خود رها شده است.
* خیر ا... شایان