با فعالیت دوره های آموزشی فنی و حرفه ای و کارگاه های تولیدی در زندان اراک زمینه اشتغال سالانه هزار زندانی فراهم می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ رئیس اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی زندان اراک می گوید: با کمک اداره کل فنی و حرفه ای و بنیاد تعاون زندانیان استان مرکزی، 20 کارگاه در این اردوگاه راه اندازی شده است.
اشتغال 400 مددجوی در بند...
در این اردوگاه بیش از 15 رشته مختلف صنایع دستی و حرفه های مختلف شغلی به مددجویان آموزش داده می شود.
به گفته نصیری اکنون 400 زندانی در این کارگاه ها مشغول به کارهستند که هر ماه بین 300 تا 500 هزار تومان حقوق می گیرند و این آمار سالانه به هزار مددجو هم می رسد.
روزهای روشن با امید به آزادی...
اما کمی دورتر از دنیای آزاد ما، دنیای دیگری است که آدمهایش هر شب آرزوی ثانیه ای نفس کشیدن در دنیای ما را تنها در خواب
برداشتن گام های محکم برای آزادی...
اکنون مددجویان اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی استان مرکزی در اراک که محل نگهداری محکومان جرائم مواد مخدر کشور است با علاقه، حرفه آموزی می کنند تا پس از رهایی از بند برای ساختن دنیای عاری از خطا، قدم های محکمی در مسیر کار و تلاش بردارند.
وقتی شنیدم طرح کاردرمانی و حرفه آموزی مدتیه در زندان اراک اجرا میشه کنجکاو شدم بدونم پشت درهای بسته آن چه اتفاقاتی بزرگی در حال وقوعه.
حبس نفس زندگی در بندهای دلتنگی و تنهایی...
ابتدای ورودم به بند داخلی زندان خاطره خوبی برایم به جا نگذاشت، نمیدونم نظر شما از دیدن حتی پرنده ای کوچک در قفس چیه
قدم هایم کمی سست شد ولی خودم را جمع و جور کردم و با پیش زمینه ذهنی از اتفاقات خوب اجرای این طرح امید آفرین، مصمم تر از قبل به تهیه گزارشم ادامه دادم.
در ندامتگاه اراک یکی به علت حمل مواد مخدر، یکی به جرم مشارکت در توزیع و دیگری هم ... از آزادی محروم شده اند.
البته علل دربند بودن زندانیان به هیچ وجه موضوع این گزارش نیست و اینبار با تغییر زاویه نگاهم می خواهم از تبدیل یک تهدید به فرصت هایی که می توان در همین بندها بدست آورد حرف بزنم که این موضوع علاوه بر الگو سازی برای اجرای طرح در دیگر زندان های کشور، شاید تلنگری باشد برای افرادی که بیرون از زندان از نعمت آزادی برخوردارند، اما بیکارند و همیشه از نبود اشتغال و درآمدزایی در جامعه گلایه مندند.
چشم ها را باید شست...
عباس مرد 45 ساله ای که مشغول فرش بافی بود در کارگاه اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی زندان اراک است می گوید: نگاهم به زندگی تغییر کرده و تصمیم دارم با توکل به خدا سالم زندگی کنم و نان حلال بازویم را بخورم.
او خود را مصصم می داند که با شغل جدیدی که در زندان یاد گرفته پس از رهایی از بند زندگی جدیدی برای خود و خانواده اش رقم بزند.
عطش یادگیری...
از نگاهشان به راحتی می شد فهمید که چقدر تشنه یادگیری هستند.
تلاش و کار در این کارگاهها با هدف یادگیری و کسب درآمد حلال در کنار طی کردن دوره های آموزشی انس با قرآن کریم و کلاس های تقویت عقیدی، از آنها شخصیت دیگری فراتر از آنچه که پیش از این بوده اند ساخته و به این باور رسیده اند که می توانند هم برای خود و هم برای جامعه فرد مفیدی باشند و همین موضوع با ایجاد چشم اندازی نو و هدفی عالی، انگیزه آنان را برای اشتغال و درآمد زایی بیشتر کرده است.
سری هم به کلاس ها و کارگاه های کاملا مجهز به تجهیزات آموزشی مشاغل مختلف اردوگاه زدم تا با مشاهدات میدانی، اتفاقات جالبی که شنیده بودم را از نزدیک به چشم خود ببینم.
کلاس های حرفه آموزی در فضایی که هیچ شباهتی به زندان و تصاویر درست یا نادرستی که در فیلم های سینمایی به ما نشان می دهند نداشتند.
دیدن استادان مجرب فنی و حرفه ای در حال آموزش فنون مختلف از سویی و مددجویان مشتاق به فراگیری از سوی دیگر، به یکباره ذهنم را از فضای سرد و رخوت زندان به مکانی علمی و پویا مثل دانشگاه برد.
زندان ، دانشگاه علم و تربیت...
چه تناقض زیبایی است وقتی تصاویر ورود به زندان را با تصاویر کلاس های آموزشی در ذهنم مرور می کردم؛ با خود می گویم خیلی هم دور از ذهن نیست تصور اینکه روزی همه زندان های کشور به دانشگاه فنی و حرفه آموزی تغییر وضعیت دهند و رسیدن به این
اگر یکی از ریشه های بزهکاری در جامعه را نبود شغل و بیکاری بدانیم، هنوز بسیارند خطا کارانی که به علت آشنا نبودن با فن و حرفه ای خاص پس از پایان دوران حبس، با بازگشت به جامعه دوباره در دام غفلت می افتند و نمی توانند فرد مفیدی برای خود و جامعه باشند، حال آنکه توسعه و فراگیر شدن طرح های کاردرمانی در زندان های کشور می تواند به بسیاری از ناهنجاری ها در جامعه پایان دهد.
بافتن رج به رج زندگی با شروعی دوباره...
مددجویان در این کلاس ها یاد می گیرند که برای ورود به دنیای آزاد چه نقشه راهی باید برای خود ترسیم کنند.
جمعی در حال بافتن فرش و چیدن رج به رج قالی ای که اگر فرش زیر پایشان نشود، اما سرمایه زندگی و تامین کننده معیشتشان می شود و عده ای هم در حال کار با چوب و دیگر صنایع دستی هستند.
رضایت از اجرای طرح، عامل بازدارندگی...
رحیم یکی از زندانیان در بند در حال بافتن فرش می گوید: از اینکه فرش بافی را در کلاس های آموزشی این اردوگاه یاد گرفتم خیلی
مددجویان گاه در کالبد چوب می دمند و آثار هنری و تزئینی جذاب و زیبایی خلق می کنند
خالقان این آثار بدیع، خود نیز در مسند استادی، هنر زیبایشان را به دیگر مددجویان علاقه مند یاد می دهند.
فعالیت در 20 کارگاه آموزشی و تولیدی...
اما پس از آموزش رشته های فنی و حرفه ای مختلف در این کلاس ها زمان بهره وری از این آموزه ها در کارگاههای تولیدی اردوگاه حرفه آموزی و کاردرمانی زندان اراک فرا می رسد.
پای صحبت رئیس این اردوگاه هم نشستم و او از دایر بودن 20 کارگاه آموزشی در رشته های مختلف برایم گفت.
نصیری می گوید: فراگیران پس از طی دوره های آموزشی مختلف و دریافت گواهی پایان دوره معتبر اینبار در کارگاه های تولیدی اردوگاه مشغول به کار می شوند تا قدم های آغازین مسیر پر پیچ و خم اشتغال را به درستی بردارند و بتوانند پس از آزادی جذب بازار کار شده
جالب تر این که مددجویان شاغل در کارگاههای تولیدی زندان اراک در قبال کار، ماهانه تا 500 هزار تومان دستمزد دریافت می کنند و می توانند از درون زندان هزینه های زندگی خانواده خود را تامین کنند.
بارقه های امید نمایان می شود...
در اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی استان مرکزی دوره های آموزشی به نحوی برگزار می شود که مددجویان با کسب آموزش های مختلف هنری و فنی و حرفه ای بتوانند بیرون از زندان با حداقل سرمایه شغلی ایجا کنند.
به بند زنان زندان اراک هم رفتم تا شرایط کار و پویایی آنان را هم در کلاس های آموزشی فنی و حرفه ای و کار در کارگاههای تولیدی را هم از نزدیک بررسی کنم.
در آنجا هم فراگیران مشغول فراگیری و تولید محصولات متنوع در کارگاه های مختلف بودند و این یعنی دمیدن روح امید و زندگی در کالبد خسته تن رنجور و در بندشان.
تغییر نگاه زندانیان به زندگی با اجرای موفق طرح...
رضوان یکی از مددجویانی است که با شرکت در دوره های فنی و حرفه ای توانسته 22 مدرک فنی و حرفه ای را در رشته های مختلف دریافت کنند.
اجرای طرح کاردرمانی، به کام جامعه...
این تغییر نگاهها و تحولات درونی مددجویان که از عملکرد عالمانه و خیرخواهانه مسئولان ناشی شده می تواند در صورت گسترش به دیگر ندامتگاه های کشور، فضای ملتهب جامعه را پس از آزادی و ورود زندانیان به جامعه به شکل فزاینده ای آرام کند و رها شدگان از بند نیز پس از رهایی و پذیرش از سوی جامعه به آرامی و با طیب خاطر به زندگی خود سرو سامان دهند.
کار با چوب، خیاطی، فرش بافی، تولید کفش و سوزن بافی مهمترین رشته های آموزشی است که در اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی استان مرکزی به فراگیران یاد داده می شود تا در دنیای آزاد خود، عاری از خطا زندگی کنند و به بزه کاری کشیده نشوند.
زهرا دیگر مددجوی بند زنان زندان اراک می گوید: من اصلا قالی بافی بلد نبودم ولی با شرکت در این کلاس های آموزشی الآن به لطف خدا درآمد قابل توجهی هم در ماه دارم و حتما پس از بازگشت به جامعه و خانواده زندگی جدید را آغاز خواهم کرد.
هوای تازه زندگی...
اینک مدجویان در اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی زندان اراک هم حالشان خوب است هم دلشان لبریز از آرامش خدا هستند که
مددجویان در زمان آموزش و اشتغال در کارگاه های تولیدی اردوگاه کاردرمانی و حرفه آموزی زندان اراک در عین حال که فرصت تفکر به رفتارهای نادرست خود را می یابند، فکرشان به دنیای آزاد و پس از زندان هم متمرکز می شود.
حرف آخر...
روش کاردرمانی نوعی درمان روانی و بدون عوارض است که سبب تطهیر روحُ و روان و جسم مددجویان می شود و با توجه به گستره توفیقات آن در حین اجرا ضرورت دارد مسئولان امر با توجه جدی به این موضوع نسبت به گسترش و فراگیری اجرای این طرح اشتغالزا اقدامات لازم و عاجل را انجام دهند.
در این صورت زندانیان پس از رهایی از زندان به جای بازگشت دوباره به ورطه بزهکاری به آغوش امن جامعه بازگشته و علاوه بر تثبیت جایگاه اجتماعی از دست رفته خود، اینبار می توانند به عنوان فردی سالم و متخصص با بهره مندی از توان و استعدادهای خود که در اردوگاههای کاردرمانی و حرفه آموزی شکوفا کرده اند در سازندگی کشور سهم قابل توجعی داشته باشند./
نویسنده: سید احمد طباطبایی