امانپور گفت: حزب کارگر انگلیس بدترین عملکرد انتخاباتی را از سال ۱۹۳۵ به بعد داشته است. در این انتخابات حزب کارگر انگلیس یکی از کرسیهایی است که زمانی به تونی بلر تعلق داشت. تونی بلر تنها نخست وزیر حزب کارگر از سال ۱۹۷۴ به بعد است.
تونی بلر درباره علت نتایج انتخابات سراسری انگلیس و شکست حزب کارگر گفت: علت نتایج انتخابات خیلی ساده و واضح است. حزب کارگر به سمت گرایشهای چپ افراطی نزدیک شد و ایدههایی را دنبال کرد که رای دهندگان سنتی حزب کارگر از آن حمایت نمیکردند. البته مسئله برگزیت هم تاثیر گذار بود و ترکیبی از این دو عامل باعث شکست حزب کارگر شد. برای پی بردن به علت شکست حزب کارگر لازم نیست نابغه سیاسی باشید بلکه کافی است با چند تا از همسایههای خود صحبت کنید تا علت شکست را متوجه شوید.
مجری سی ان ان پرسید که آیا با آمدن فردی جدید در راس حزب کارگر، بخت انتخاباتی این حزب تغییر میکند؟
نخست وزیر پیشین انگلیس پاسخ داد: مطلقا تغییر نمیکند. اگر حزب کارگر فکر کند که علت شکست این حزب شخص جرمی کوربین بود، اشتباه کرده است. شکست حزب کارگر نتیجه سیاستهایی است که این حزب در پیش گرفت. جرمی کوربین فرد صادقی است و هر فردی که صداقت داشته باشد برای ریاست بر حزب مناسب است، اما مشکل ناشی از سیاستهای حزب کارگر بود. سیاستهای اقتصادی چپ افراطی - که ریشه در دهههای ۶۰ و ۷۰ دارد - و خصومت نسبت به غرب چیزی نیست که مردم انگلیس از آن حمایت کنند. من نماینده حوزه انتخابیهای بودم که رای دهندگان آن از چنین سیاستهایی حمایت نمیکند بنابر این کرسی که در اختیار من بود اکنون به یک نماینده محافظه کار رسیده است.
بلر درباره سرنوشت برگزیت گفت: برگزیت اکنون اجرا خواهد شد. ما هرگز نباید قبول میکردیم که موضوع برگزیت در انتخابات سراسری مطرح شود. موضوع انتخابات و موضوع برگزیت کاملا جدا از یکدیگر هستند. ما باید تصمیم جداگانهای درباره برگزیت میگرفتیم، اما این کار را نکردیم. یکی از اشتباهات متعددی که حزب کارگر مرتکب شد این بود که موافقت کرد موضوع برگزیت در قالب انتخابات سراسری مطرح شود. اکنون دولت محافظه کار اکثریت را در دست دارد تا برگزیت را اجرا کند. برگزیت در پایان ماه ژانویه اجرا خواهد شد، اما در ادامه شاهد مذاکرات دشواری خواهیم بود. اکنون که برگزیت محقق خواهد شد باید نهایت تلاش خود را بکنیم که برگزیت به بهترین شکل ممکن اجرا شود.
کریستین امانپور: گرایشهای افراطی در عرصه سیاسی نه تنها در انگلیس بلکه در آمریکا هم رخ داد. سال ۲۰۱۶ سال «انقلابِ سیاستهای عوامگرایانه» بود. تا حدی هم این مسئله در اروپا صدق میکرد. آیا به نظر شما هیچ راهی وجود دارد که سیاستهای میانه روانه بکار گرفته شوند؟ یعنی همان سیاستهایی که شما در پیش گرفته بودید! شما تنها نخست وزیر حزب کارگر انگلیس در طی ۴۵ سال گذشته محسوب میشوید. به نظر میرسد که این سیاستها دیگر وجود ندارند.
تونی بلر گفت: این سیاستها در دل مردم از بین نرفته بلکه در میان احزاب سیاسی از بین رفته است. همانطور که امانوئل مکرون در فرانسه نشان داد، وقتی احزاب سیاسی پیشنهادهای خوبی را به مردم ارائه کنند پیروز خواهند شد. وقتی احزاب سیاسی چنین پیشنهاداتی را مطرح نکنند رای هم بدست نخواهند آورد. تردیدی ندارم که اگر ما یک حزب کارگر میانه رو داشتیم حتی با وجود مواضعی که در قبال برگزیت داشت باز هم بخت پیروزی در انتخابات را داشتیم. مشکلی که سیاستهای میانه روانه دارد این است که در ظاهر خیلی ساده است و به مردم میگوئید که دو طرف افراطی هستند و ما میانه رو هستیم، اما صِرف بیان این جمله کافی نیست، چون بخشهای زیادی از جمعیت مردم خواستار تغییرات افراطی و شدید هستند. افرادی قربانی پدیده «جهانی شدن» هستند.
وی افزود: بخشهایی از جامعه وجود دارد که عقب افتاده اند و شما باید به نگرانیهای این دسته پاسخ بدهید. شما باید به نگرانیها درباره مهاجرت پاسخ دهید. امروز هیچ حزبی در دنیای غرب نمیتواند بدون داشتن سیاستهای قوی و جدی در زمینه مهاجرت، به پیروزی برسد. این مسئله یک جنبه فرهنگی در عوامگرایی دارد و جنبه اقتصادی هم دارد، اما با این وجود اگر شما سیاستهای درست را در پیش بگیرید، به انقلاب فناوری در قرن ۲۱ توجه کنید - که بی شباهت به انقلاب صنعتی در قرن ۲۰ نیست - البته که پیروز خواهید شد.
تونی بلر در پاسخ به اینکه نظرش درباره فضای سیاسی آمریکا چیست گفت: نبردهای سیاسی در تمام نقاط دنیا در جریان است. دموکراتهای آمریکا بسیار قویتر از حزب کارگر انگلیس هستند، چون در آمریکا انتخابات مقدماتی وجود دارد و پایگاه مردمی انتخابات گستردهتر است. بسیاری از رای دهندگان دموکرات، فردی را انتخاب میکنند که فکر میکنند در انتخابات نهایی پیروز خواهد شد، اما در حزب کارگر انگلیس رای دهندگان اصلا به این موضوع فکر نمیکنند که به چه کسی رای دهند که بتواند در نهایت در انتخابات پیروز شود.
وی افزود: هرچند بین الیزابت وارن و برنی سندرز از یکسو و جرمی کوربین از سوی دیگر شباهتهایی وجود دارد، اما الیزابت وارن و برنی سندرز از لحاظ سیاسی بسیار توانمند هستند. آنها در نظرسنجیها وضعیت خوبی دارند، اما جرمی کوربین درحالی به عرصه انتخابات گام نهاد که محبوبیت وی منفی ۴۰ درصد بود!
نخست وزیر پیشین انگلیس درباره رای مجلس نمایندگان آمریکا برای استیضاح دونالد ترامپ، گفت: من اطلاعات زیادی درباره مسائل سیاسی آمریکا دارم. به نظر من بهترین راه برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا یافتن برنامهها و سیاستهایی است که بتواند در برابر برنامهها و مواضع دونالد ترامپ به پیروزی برسد. یکی از چیزهایی که من در عرصه سیاست یاد گرفتم این است که ترسناکترین چیز در سیاست این است که من همیشه از اینکه فردی ایدهها و نظراتی بهتر از من داشته باشد میترسیدم.
وی افزود: وقتی که افراد درباره رسواییها یا بحرانها صحبت میکنند من نمیترسم، چون بحرانها و رسواییها میآیند و میروند. اگر من جزو دموکراتهای آمریکا بودم به دنبال ایدهها و نظرات بهتر برای آینده آمریکا میرفتم و به مردم میگفتم که نگرانیهای آمریکا چیست و چه راه حلهایی دارند.