آخرین باران پاییز 98 آبادان را سومین شهرپربارش جهان کرد.
وانگهی دریا شود!!!
از بارش 113 میلیمتری باران در آبادان آن هم فقط در یک روز نباید ساده گذشت.
زمان زیادی از سیل خوزستان در بهار 98 نمی گذرد، همین بارش ها بود که قطره قطره جمع گشت و در ابتدای امسال سیلابی ویرانگر را روانه خوزستان کرد.
در ساحل اروند آب به خانه های حاشیه رودخانه نفوذ کرد و به دامها و زمینهای کشاورزی خسارت زد ، این در حالی است که تابستان قبل تعداد زیادی از دامها و محصولات کشاورزی در همین منطقه به دلیل بی آبی تلف شدند.
به حاشیه اروند می روم تا با ساکنان این منطقه به گفتگو بنشینم.
حاج صالح عساکره می گوید: بسیاری دام های ما تابستان قبل از گرما و بی آبی بیمار و در بهار سیلاب غرق شدند. ابو دانیال که در زمین کشاورزی اش مشغول است می گوید: این همه زمین کشاورزی داریم اما یک پنجم کشتمان را حتی نمی توانیم برداشت کنیم چرا که در تابستان آب سد رها نشد و زمینها خشک شدندو بهار برف و باران به همان آبها اضافه و سیلاب راهی زمینهای ما شد.
برای بررسی دقیق تر سیلاب فروردین 98 به سراغ مدیر کل مدیریت بحران استانداری خوزستان در مرکز استان می روم.
بیش از 7 ماه از سیلاب می گذرد اما در جاده آبادان – اهواز تا چشم کار می کند آب است، دیوارهای پر هزینه منطقه آزاد اروند هم تا نیمه زیر آب است. همین جاده و علاوه بر آن مسیر زمینی و ریلی خرمشهر – اهواز در پی حجم سنگین آب ناشی از سیلاب حدود 15 روز در بهار امسال مسدود بود.
کیامرث حاجی زاده می گوید : خوزستان تنها از چهارم فروردین تا یکم اردیبهشت 98 در سه مبحث اموال مردم، تاسیسات ساختمانی و زیرساختها ۱۲ هزار و ۵۱۲ میلیارد تومان خسارت دید..
او با اشاره به فراوانی بارش های امسال می گوید: خوزستان همچنان در مرز هشدار سیل قرار دارد و باید همه آماده باشند.
این یک سوی ماجراست چرا که کمی آنسوتر خطر هجوم احتمالی روان آبهای عراق هم وجود دارد که در این صورت جنوب آبادان، جاده آبادان – ماهشهر، جاده های شرق بهمنشیر و محورهای مواصلاتی شهر مرزی چوئبده تهدید خواهد شد.
نهرهای اروندکنار
آن روز ها چند روستا به دلیل وضعیت بحرانی تخلیه شدند، دو کودک سه و شش ساله در نهر قصر، در مرکز اروندکنار جان باختند.
فرماندار ویژه آبادان می گوید: برای پیشگیری از چنین حوادثی 70 نهر شهری و روستایی در شهر مرزی اروندکنار باید لایروبی شود. نهر هایی که تا منازل و زمینهای کشاورزی مرزنشینان این منطقه امتداد دارد
زین العابدین موسوی از امادگی برای بحرانهای احتمالی می گوید و ادامه می دهد: که عمده ترین ساحل مسکونی به شمار می رود بستر رودخانه را تحکیم و برای مقابله با سیلاب سیل بند احداث کرده ایم.
او می گوید: احداث 20 کیلومتر سیل بند در جاده ورودی شهر و 7 کیلومتر در مسیر اروندرود از دیگر اقدامات انجام شده برای مقابله با بحران است.
فرماندارخرمشهر هم به ساخت سیل بندهای یک کیلومتری در روستاهای مکسر، ام نوشه و سوییچتی 2 اشاره می کند و می افزاید: این سیل بندها 20 هزار نفر را در غرب رودخانه کارون از سیلاب احتمالی نجات می دهد.
روی خوش سیلاب
سیلاب 98 اگرچه خساراتی به مردم منطقه وارد کرد اما روی خوشی هم دارد. علاوه بر ذخیره 82 درصدی آب در تالاب شادگان و 70 درصدی در تالاب ناصری، این تالاب ها حالا هم برای مقابله با سیل احتمالی آماده اند.
آقایان شهیب زاده و مطرودی مدیران جهاد کشاورزی آبادان و خرمشهر از حاصلخیزی 50 هزار هکتار زمین کشاورزی خبر می دهند که سیل سیرابشان کرد و حالا کشاورزان منطقه مشغول برداشت میانه کاری هستند تا چرخ زندگیشان را بچرخانند.
نتیجه گیری
در مجموع این روزها بارش 113 میلیمتری باران در آبادان، در بحث تقویت و احداث سیل بندها در مکانهای خطر، محافظت از روستاهای حاشیه رودخانه ها، اطلاع رسانی به موقع به کشاورزان و خانه های در مسیر سیلاب و توجه به هشدارهای سازمان هواشناسی را جدی تر کرده است.
بزرگترین آسیب اما لایروبی نکردن رودخانه های اطراف است که به نظر می رسد به صورت کلان کشورزی در حال کارشناسی و بررسی است.
حالا فقط یک روز تا شروع زمستان باقی است فصلی پر از بارش های 113 میلیمتری دیگر که می تواند وانگهی دریا شود.
نویسنده : خدیجه تقیان