در نخستین روز نشست مجمع جهانی آوارگان از خدمات جمهوری اسلامی ایران به آوارگان افغان تمجید شد.
در نشستی که عصر روز دوشنبه با حضور فیلیپو گراندی کمیسر عالی آوارگان سازمان ملل و نمایندگان ارشد ایران، افغانستان و پاکستان و نیز تعداد زیاد دیگری از کشورها برگزار شد، خدمات جمهوری اسلامی ایران در میزبانی ۴۰ ساله از آوارگان افغان مورد تمجید قرار گرفت.
در این نشست، کمیسر عالی آوارگان سازمان ملل, نمایندگان کشورهای ژاپن، چین،آلمان، اتحادیه اروپا، دانمارک و انگلیس خدمات جمهوری اسلامی ایران به آوارگان افغان را به ویژه در حوزه های آموزش و سلامت شایان توجه اعلام کردند. کشورهای مذکور خواستار مسئولیت پذیری دیگر اعضای جامعه بین المللی برای حمایت از آوارگان افغان و کاهش فشار و بار مسئولیت کشورهای ایران و پاکستان شدند.
غلامحسین دهقانی معاون وزیر خارجه کشورمان با اشاره به اینکه ایران طی ۴ دهه گذشته در حوزههای آموزش و سلامت خدمات شایانی به پناهندگان افغانی ارائه داده است، بر ضرورت ایفای نقش موثرتر از سوی جامعه بین المللی در میزبانی پناهندگان افغانی و تدوین نقشه راه عملی برای بازگشت پناهندگان تاکید کرد.
شایان ذکر است اولین نشست مجمع جهانی آوارگان به عنوان ترتیبات اجرای «پیمان جهانی آوارگان » جهت نیل به پذیرش مسئولیت منصفانه حمایت از آوارگان توسط جامعه بین المللی این هفته به مدت ۳ روز در سطح روسای دولت ها، وزرا ودیگر مقامات ارشد دولت های عضو سازمان ملل متحد در مقر دفتر اروپایی ملل متحد آغاز بکار کرد.
یکی از موضوعات مهم این نشست پرداختن به وضع آوارگان افغان و رونمایی از سازوکار حمایت از راهبرد راه حل ها برای آوارگان افغان است. دهقانی معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه ریاست هیات کشورمان را در این نشست عهده دار است.
در همین حال معاون امور حقوقی وبین المللی وزارت امور خارجه که برای شرکت در اولین نشست مجمع جهانی آوارگان در ژنو حضور دارد در نشست رونمایی از سازوکار حمایت از راهبرد راه حل های آوارگان افغان، ضمن تاکید بر آثار منفی تحریم های یکجانبه بر وضع آوارگان افغان ساکن ایران، خواستار مسئولیت پذیری بیشتر جامعه بین المللی در این خصوص شد.
غلامحسین دهقانی معاون وزیر خارجه کشورمان با اشاره به اینکه ایران طی 4 دهه گذشته در حوزه های آموزش و سلامت خدمات شایانی به آوارگان افغان ارائه داده است، بر ضرورت ایفای نقش موثرتر از سوی جامعه بین المللی در میزبانی آوارگان افغان و تدوین نقشه راه عملی برای بازگشت آوارگان تاکید کرد.
وی با یادآوری این امرکه جمهوری اسلامی ایران نه تنها از کمک های جامعه بین المللی محروم است بلکه به صورت غیر منصفانه ای تحت تحریم های غیر قانونی یکجانبه قرار گرفته که ظرفیت حمایت از جمعیت آوارگان را شدیدا متاثر کرده است، افزود؛ نباید از کشورهای میزبان مانند ایران انتظار داشت که فراتر از هنجارهای حقوقی بین المللی، شرایطی را برای آوارگان فراهم کنند.
رییس هیات کشورمان در مجمع جهانی آوارگان ضمن بیان این موضوع که حمایت از آوارگان مسئولیت جهانی به شمار می رود لیکن بار و مسئولیت اصلی میزبانی و حمایت از آوارگان بر دوش تعداد معدودی از کشورهای در حال توسعه است، خواستار پذیرش مسئولیت منصفانه حمایت از آوارگان توسط جامعه بین المللی شده و بهترین راه حل رفع مشکل آوارگان را بازگشت داوطلبانه آنها به کشورهای خود دانست.