به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری آناتولی، خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه که در نوزدهمین نشست دوحه شرکت کرده است به همراه خالد بن محمد العطیه، همتای قطری خود در یک نشست جانبی تحت عنوان ”برهم خوردن نظم جهانی: استقبال از راه حلهای نوآوری برای حل مسائل امنیت بین المللی موجود“، شرکت و به سئوالات ولفگانگ ایشینگر، سفیر کبیر و رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ پاسخ داد.
خلوصی آکار، ارتشبد بازنشسته و وزیر دفاع ترکیه گفت: ترکیه با سازمانهای تروریستی مبارزه میکند. خرید و تحویل سامانه پدافند هوایی و موشکی اس ۴۰۰ از روسیه به معنی دوری و جدایی از ناتو نیست و ترکیه در مرکز ناتو قرار دارد و هدف لغو عضویت در ناتو را دنبال نمیکند. اقدامات مختلف ترکیه به علت مسائل مختلف برای تامین و حفظ منافع کشور است و به معنای نقض اصول ناتو یا مخالفت با ناتو نیست. ترکیه از سال ۱۹۵۲ میلادی تاکنون عضو صادق ناتو است و در همه عملیات ناتو و رزمایشهای ناتو شرکت کرده است. ترکیه به قرارگاههای ناتو، پرسنل نظامی اختصاص داده و همه وظایف و مسئولیتهای خود را در قبال ناتو بجا آورده است. ترکیه، مداوم با سایر کشورهای ناتو در حال ارتباط و مبادله اطلاعات است. ترکیه برای تامین و حفظ امنیت ملی خود، نیازمند خرید و تامین سامانه پدافند هوایی و موشکی است و ابتدا امر برای خرید سامانه پدافند هوایی و موشکی به کشورهای عضو ناتو از جمله آمریکا و فرانسه مراجعه کرد، اما پاسخ مثبتی دریافت نکرد و مجبور شد از روسیه اس ۴۰۰ خریداری کند؛ چنان که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در اجلاس سران گروه بیست در ژاپن به خبرنگاران گفت: ترکیه برای خرید سامانه دفاع موشکی و هوایی از آمریکا تلاش بسیار زیادی انجام داد. اما باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا مانع تکمیل روند فروش سامانه پدافند هوایی و موشکی پاتریوتها به ترکیه شد و ترکیه به ناچار از روسیه سامانه اس ۴۰۰ خریداری کرد.
وی افزود: در حال حاضر ترکیه و آمریکا درباره فروش و تحویل هواپیماهای جنگی اف ۳۵ در حال کشمکش هستند. ترکیه، مواضع و نظریات خود درباره هواپیماهای جنگی اف ۳۵ را به درستی و به صورت همه جانبه تفهیم کرده است و به مذاکرات و اقدامات خود برای تحویل هواپیماها به ترکیه ادامه میدهد. معتقدیم مسئله اف ۳۵ حل خواهد شد. زیرا ترکیه، مشتری هواپیماهای اف ۳۵ نیست و در تولید قطعات آن شرکت میکند و در واقع شریک طرح تولید این نوع هواپیماها است. ترکیه تاکنون در طرح تولید اف ۳۵ یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری کرده است. آمریکا نیز به عنوان شریک دیگر طرح تولید اف ۳۵ باید مانند ترکیه به تعهدات خود عمل کند. ترکیه در غیر این صورت همان طور که درباره خرید اس ۴۰۰ عمل کرد ناچار خواهد شد نیازهای نیروی هوایی خود را از کشورهای دیگر، تامین و هواپیمای مشابه نسل جدید را خریداری کند. اما چنین کاری نیز به معنی خروج از ناتو نخواهد بود. زیرا ترکیه در مرکزیت ناتو قرار دارد و به عضویت خود ادامه خواهد داد.
خلوصی آکار درباره مواضع ترکیه در برابر تحولات بحران سوریه گفت: بهترین راه حل بحران، تدوین قانون اساسی جدید سوریه و برگزاری انتخابات در این کشور است. ترکیه امیدوار است بحران سوریه به صورت سیاسی حل شود. ترکیه از آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱ تاکنون بر حل سیاسی بحران این کشور تاکید میورزد و به کشورهای اروپایی و ناتو و سایر مخاطبان خود گوشزد کرده است بحران سوریه باید حل شود. زیرا سوریه به مرکز و منبع تروریسم و تروریستها تبدیل شده است. ترکیه تلاش کرده است با کشورهای ناتو و سایر کشورها برای حل بحران سوریه، همکاری و با تروریسم مبارزه کند. اما تنها گذاشته شد. کشورهای غربی و ناتو از سال ۲۰۱۵ میلادی بر مسئله سوریه متمرکز شدند و برای مبارزه با داعش، ائتلاف بین المللی تشکیل دادند و ترکیه نیز عملیات خود را آغاز کرد. ترکیه برای حل مسئله سوریه، با آمریکا، روسیه و ایران به همکاری نزدیک خود ادامه میدهد. برای حل بحران سوریه، ابتدا طرح ژنو و سپس طرح آستانه آغاز شد. وزیر دفاع ترکیه خاطر نشان کرد: در روند توافقنامه آستانه، اوضاع ادلب که در مقابل بمباران مردم غیرنظامی و کودکان معصوم توسط رژیم (سوریه) بسیار حساس و آسیب پذیر شده است، با موفقیت به منطقه پیشگیری از درگیری تبدیل شد. در نتیجه همکاری کشورهای جهان، از وقوع فاجعه انسانی بیشتر و بزرگتر (در این کشور) پیشگیری شد. سپس ترکیه عملیات «چشمه صلح» را آغاز کرد. ترکیه برای تدوین قانون اساسی جدید سوریه تلاش فراوانی انجام داده است. ابتدا گردهم آوردن طرفین درگیری بسیار دشوار بود. اما در نهایت با تلاش ترکیه گردهم آمدند. در ماهها و سالهای آینده، قانون اساسی جدید سوریه، تدوین و تصویب خواهد شد و سپس همه شهروندان سوریه در داخل این کشور یا خارج سوریه در انتخابات شرکت خواهند کرد و حکومت منتخب مشروع تشکیل خواهد شد. هدف ترکیه در سوریه، برگزاری انتخابات و تشکیل حکومت مشروع در سوریه است. ترکیه این قضیه را به کشورهای متحد یا دوست، تفهیم کرده است. این روند به نفع برادران و خواهران سوری و همه کشورهای منطقه خواهد بود.
از خلوصی آکار سئوال شد: ترکیه برای پیمانها و اتحادهای بین المللی اهمیت زیادی قایل است. با توجه به روابط ترکیه با اتحادیه اروپا، ترکیه نه تنها با اتحادیه اروپا بلکه درباره اتحاد با کشورهای آسیا-آفریقا و کشورهای همسایه در راستای ایجاد پیمانهای امنیتی منطقهای چه نظری دارد؟
وزیر دفاع ترکیه پاسخ داد: ترکیه هرگز از راهبرد عضویت کامل در اتحادیه اروپا صرف نظر نکرده است و به لحاظ همکاریهای امنیتی و نظامی، عضو و متحد ناتو است و این روند ادامه خواهد داشت. ترکیه برای تامین و حفظ منافع خود با کشورهای دیگر نیز روابط دوستانه دوجانبهای برقرار کرده است و بدان ادامه میدهد. مثلا ترکیه و قطر، روابط بسیار دوستانه و برادرانه دارند. دو کشور برای حفظ امنیت مشترک به تبادل اطلاعات و تجارب و گسترش همکاری همه جانبه با ظرفیت و توان بالا ادامه میدهند. ترکیه با کشورهای دیگر، علاوه بر روابط دوستانه و برادرانه برای تامین نیازهای ملی خود در حال ارتباط و همکاری است. اما این نوع ارتباطات و همکاریها جایگزین ناتو یا اتحادیه اروپا نخواهد شد.
وزیر دفاع ترکیه درباره رقابت تسلیحاتی هستهای در جهان گفت: با توجه به اینکه این روند ادامه خواهد داشت باید نظام جدید بین المللی و حقوق و اصول قانون بین المللی برای کنترل سلاحهای هستهای برقرار شود. همه نهادها و تشکلهای بین المللی، رسانههای گروهی و دانشمندان و اندیشمندان جهان باید برای تحت فشار قرار دادن کشورها در راستای کاهش سرعت رقابت تسلیحاتی هستهای و کنترل آن، اجماع جهانی در افکار عمومی بین المللی بوجود آورند.