تمام آن چیزی که چاووش اوغلو در دوحه گفت
ترکیه مقابله به مثل میکند
وزیر خارجه ترکیه در دوحه قطر گفت: در صورت تحریم کشورش از سوی آمریکا این اقدام را بی پاسخ نخواهد گذاشت
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی ”اینترنت خبر“؛ مولود چاووش اوغلو که برای شرکت در ”نشست دوحه ۱۹“ به پایتخت قطر سفر کرده است به سئوالات ایمن محی الدین درباره روابط ترکیه و آمریکا، مصوبه کنگره آمریکا درباره تحریم ترکیه، تحریم ایران توسط آمریکا، روابط ترکیه با ترامپ و تحولات سوریه و لیبی پاسخ داد.
چاووش اوغلو اظهار داشت: آمریکا متحد ترکیه است. روابط ترکیه با دونالد ترامپ بهتر است. اما روابط ترکیه با کنگره آمریکا با تنش و مشکلاتی روبرو شده است. ترکیه هنگام تصمیم گیری برای برقراری روابط با کشورها بجای انتخاب کشورها ناچار است که روند تامین و حفظ موازنه قوا را مد نظر قراردهد. آمریکا مخالف استقرار سامانه پدافند موشکی اس ۴۰۰ در ترکیه است. اما ترکیه به علت پیشنهاد مناسب روسیه اس ۴۰۰ خریداری کرد و تحویل گرفت. ترکیه و روسیه روابط حسنهای دارند. اما بین ترکیه و روسیه درباره مسائل سوریه، شبه جزیره کریمه و لیبی و برخی مسائل دیگر اختلاف نظر وجود دارد. لیبی و سوریه میدان رقابت ترکیه و روسیه نیست. ترکیه و روسیه برای حل بحران سوریه به صورت پایدار همکاری میکنند. اگر آمریکا به خاطر استقرار سامانه پدافند هوایی و موشکی اس ۴۰۰ ترکیه را تهدید و تحریم کند، ترکیه نیز مقابله به مثل خواهد کرد. زیرا زبان زور، تهدید و تحریم کارآیی ندارد. آمریکا این واقعیت را باید بفهمد و معتقدم که فهمیده است. تلاش میکنیم بدون اعمال تحریم از طریق گفتگو مسائل را حل کنیم. چاووش اوغلو درارزیابی ”مصوبه سنای آمریکا درباره نسل کشی ارامنه درسال ۱۹۱۵ میلادی“ گفت: کسانی که ازمسائل تاریخی در راستای اهدف سیاسی بهره برداری میکنند، ترسوهایی هستند که نمیخواهند با واقعیتها روبرو شوند. سیاستمدارانی که اطلاعات تاریخی محدودی دارند نباید درباره حوادث تاریخی قضاوت کنند. سنای آمریکا به علت عملیات چشمه صلح در شمال سوریه احساس عجز و ناامیدی احساس کرد و تحت فشار لابی ارامنه و سایر لابیها طرح نسل کشی ارامنه را به تصویب رساند.
چاووش اوغلو درباره تحولات لیبی گفت: همانطوری که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه آشکارا اعلام کرده است؛ اگر حکومت مشروع وفاق ملی لیبی از ترکیه کمک نظامی درخواست کند، ترکیه به درخواست آنها پاسخ مثبت خواهد داد.
چاووش اوغلو درباره اینکه مواضع ترکیه دربرابر بشار اسد تغییر یافته است ویا نه؟ گفت: مواضع ترکیه درباره بشار اسد آشکار است. وی ادعا کرد حکومت بشار اسد نامشروع است. اما اگر قانون اساسی جدید سوریه تدوین و تصویب شود و انتخابات دموکراتیک و عادلانه برگزار شود، مردم سوریه تصمیم گیری خواهند کرد.
چاووش اوغلو درباره یگانهای مدافع خلق گفت: یگانهای مدافع خلق درحال تغییر بافت جمعیتی شمال سوریه است و ترکیه با عملیات مختلف تلاش میکند که مانع تغییر بافت جمعیتی در سوریه شود. یگانهای مدافع خلق با منهدسی دموگرافیک، علاوه بر تغییر بافت جمعیتی قومی و نژادی، به تغییر بافت جمعیتی ایدئولوژیک نیز دست زده است. چنانکه یگانهای مدافع خلق اجازه نداده است که ۳۵۰ هزار کرد سوری پناهجو در ترکیه وبیش از ۲۰۰ هزارکردسوری پناهجودر شمال عراق به مناطق سکونت خود بازگردند. یگانهای مدافع خلق، کردهای مخالف را از منطقه اخراج و آواره کرده است. ترکیه در عملیات شمال سوریه حقوق بشر را نقض نکرده است.
وزیر دفاع ترکیه درباره تحریمهای آمریکا علیه مردم ایران گفت: ترکیه و بسیاری از کشورهای اروپایی مخالف تحریمهای آمریکا علیه ایران است. زیرا تحریمهای آمریکا مردم ایران را تحت تاثیر خود قرارداده است: ترکیه و لیبی دو پروتکل و توافق نامه امضاء کردند. یکی از آنها تعیین حریم دریایی و حاکمیت دریایی دو کشور در دریای مدیترانه شرقی و دیگری امضاء پروتکل همکاری نظامی و امنیتی بین ترکیه و حکومت مشروع وفاق ملی لیبی است. قرارداد تعیین حریم دریایی و حاکمیت دریایی دو کشور در دریای مدیترانه شرقی را مجلس ترکیه تصویب کرد و در روزنامه رسمی منتشر شد. پروتکل همکاری نظامی و امنیتی ترکیه و لیبی که سابقا امضاء شده بود بازسازی و اصلاح و برای تصویب به مجلس ترکیه ارجاع شده است. قرارداد همکاری نظامی و امنیتی بعد از تصویب مجلس ترکیه و لیبی اجرا خواهد شد. اگر حکومت مشروع لیبی به ریاست فائز السراج کمک نظامی درخواست کند، ترکیه به لیبی نیروی نظامی اعزام خواهد کرد.