سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تأکید بر اهمیت گسترش زبان فارسی در جهان، آمادگی وزارتخانه متبوعش را برای همکاری بیشتر با بنیاد سعدی اعلام کرد.
وی با تصریح این مطلب که «گسترش زبان فارسی و ایرانشناسی، یکی از مهمترین موضوعات دیپلماسی عمومی است»، افزود: با تغییر ساختار در وزارت امور خارجه، کارها تخصصیتر شد و اداره ویژه زبان و ادبیات فارسی و ایرانشناسی تشکیل شده که ضمن سیاست گذاری، کارهای اجرایی میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: همکاران ما همچنین اهتمام ویژه به نسلهای سوم و چهارم ایرانیان خارج از کشور دارند و برنامههایی را برایشان درنظر گرفته ایم که با همکاری بنیاد سعدی اجرا خواهیم کرد.
آقای موسوی با اشاره حضور دانشجویان و فارسی آموزانی که در دیدارهای خارج از کشور حضور دارند، افزود: از دیدن این افراد که برای یادگیری زبان فارسی تلاش میکنند و در همایشها به شیرینی فارسی سخن میگویند، بسیار خوشحال میشویم و اخیرا هم در قزاقستان، در مراسمی که برگزار کردند بیش از ۱۰ نفر فارسی صحبت کردند و درخواست حمایتهای بیشتر برای آموزش زبان فارسی داشتند که یاد بنیاد سعدی کردیم.
وی تأکید کرد: آموزش و گسترش زبان فارسی در وزارت امورخارجه از اهمیت بالایی برخوردار است و در این راستا هرنوع همکاری که لازم باشد با بنیاد سعدی خواهیم داشت از این رو پیشنهاد میکنیم کارگروهی از کارشناسان بنیاد سعدی و وزارتخارجه تشکیل شود و موارد مشترک را به سرعت بررسی و به انجام رسانند.
در این دیدار آقای غلامعلی حدادعادل رئیس بنیاد سعدی نیز، ابتدا به دلایل تأسیس بنیاد سعدی و مراحل تشکیل آن اشاره کرد و گفت: یکی از اقدامات مهم بنیاد، برگزاری شوراهای راهبردی متعدد و بررسی وضعیت زبان فارسی در جهان و نوشتن شناخت نامه و سندهای راهبردی با مشورت سفرا و رایزنان و استادان اعزامی به کشورها و تمرکز بر انتظارهایی که از بنیاد سعدی دارند، بوده است و معتقدیم تنها دستگاهی که میتواند درباره بورسیه دانشجوها به داخل و خارج از کشور و همچنین اعزام استادها به دانشگاههای خارجی اظهار نظر کند، بنیاد سعدی است.
وی به تألیف حدود ۲۰ جلد کتاب آموزش زبان فارسی برای غیر فارسی زبانان در سطوح مختلف اشاره کرد و افزود: از دیگر اقدامات مهم بنیاد، تعیین استاندارد آموزش زبان فارسی به خارجیان طبق استاندارد جهانی آموزش زبان دوم بود، که پیشتر نداشتیم و پس از تصویب آن، کتابهای آموزش فارسی را طبق سطوح بین المللی تألیف کردیم.
وی گفت: همچنین برگزاری دورههای تربیت مدرس فارسی به غیر فارسی زبان، به صورت «حضوری» و «برخط» از جمله اقدامات مهم و راهبردی بوده است، زیرا آموزش زبان دوم کاری تخصصی است و پیش از تأسیس بنیاد، هیج جا، معلم زبان فارسی تربیت نمیکردند، اما اکنون با برگزاری ۷۳ دوره تربیت مدرس، بیش از ۴۵۰ معلم ایرانی و غیر ایرانی تربیت کرده ایم.
رئیس بنیاد سعدی افزود: تربیت معلمهای غیر ایرانی برای آموزش فارسی در کشور خودشان، دستاوردهای زیادی را به همراه خواهد داشت، زیرا در کنار کاهش بسیار زیاد هزینههای اعزام، افراد متخصص تربیت کرده ایم تا آموزش فارسی را با روشهای جدید، استاندارد جهانی و سرعت یادگیری بالاتری داشته باشند. در نظر داشته باشید که با افزایش این مدرسهای فارسی غیر ایرانی، تعطیلی کرسیهای زبان فارسی در خارج از کشور کاهش مییابد.
آقای حدادعادل به مقایسه بنیادهای مشابه آموزش زبان مانند بنیاد گوته آلمان، آلیانس فرانسه، یونس امره ترکیه اشاره کرد و گفت: فعالیت بنیاد سعدی مشابه فعالیت این بنیادهاست، اما بودجه آنها با بنیاد سعدی قابل قیاس نیست. البته تأسیس بنیاد مقارن با افزایش تحریمها و بی پولی و بی ارزی بود، اما باید در نظر داشت که ۷۰ درصد فعالیتهای بنیاد بین المللی است و نیازمند بودجه ارزی است.
وی با اشاره به ترکیب هیئت امناء بنیاد سعدی و حضور وزیر امور خارجه در این هیئت، افزود: ما خودمان را امتداد دیپلماسی عمومی میدانیم و با توجه به فعالیتهای مشترک بنیاد سعدی و وزارت خارجه در امر زبان فارسی، علاقه مندیم همکاریهای بیشتری داشته باشیم تا با هم افزایی بتوانیم در این شرایط تحریم، از نظر روادید، برنامههای خارج از کشور و اعزام ها، کارها را سرعت بخشیم.
وی گفت: بنیاد سعدی ظرفیتی است که ایجاد شده و به رغم مشکلات، جای خودش را پیدا کرده و آرام آرام در اذهان جای خودش را باز کرده است؛ بنابراین از شما تقاضا داریم در همایش سال آینده که سفرا به ایران میآیند، فرصتی برای ما در نظر بگیرید تا سفرا بیشتر با فعالیتهای بنیاد سعدی آشنا شوند.
در این دیدار که از وزارت امور خارجه، آقایان علیرضا دلخوش، مدیرکل جدید دیپلماسی عمومی، ناظمی، مشاور سخنگو، حبیب اله زاده، مدیر کل دیپلماسی رسانهای، میاندره، رییس اداره هماهنگی گسترش زبان فارسی و ایرانشناسی و بستان پیرا، کارشناس اداره هماهنگی گسترش زبان فارسی و ایران شناسی حضور داشتند، ضمن شنیدن گزارش معاونان بنیاد سعدی، نظرات و پیشنهادهای خود را برای همکاریهای بیشتر بیان کردند.