هشدار یکی از مسئولان سازمان ملل متحد: امکان سرایت اعتراضات کنونی در برخی کشورها به دیگر نقاط جهان
به گزارش خبرگزاری رویترز از بوگوتا، آخیم اشتاینرAchim Steiner مدیر برنامه توسعه سازمان ملل متحد روز دوشنبه هشدار داد اگر دولت ها اقدامات لازم را برای کاستن از نابرابری ها انجام ندهند اعتراضات اخیر شیلی، اکوادور، بولیوی و لبنان گسترده تر می شود و به دیگر نقاط جهان گسترش می یابد.
البته بهتر بود مدیر برنامه توسعه سازمان ملل متحد به سوء استفاده آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای اروپایی و متحدان منطقهای آنها از شرایط کشورهای رقیب و دامن زدن آنها به این ناراضایتیها برای رسیدن به برخی اهداف رسانهای و سیاسی هم اشاره و تصریح میکرد این بحران افرینیها چگونه در آینده دامن خود آنها را هم گرفت.
نمونه بارز این بحران آفرینی، سوء استفاده آمریکا و رژیم صهیونیستی، اروپا و متحدان منطقهای آنها از اعتراضات مردمی در لبنان و عراق است.
در آخرین تحول در این زمینه وزارت امور خارجه عراق امروز در اعتراض به مداخله در امور داخلی این کشور سفرای کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و کانادا را احضار کرد.
به گزارش پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه عراق؛ این وزارت خانه بیانیه مشترک سفارتخانه های فرانسه، انگلیس و آلمان در بغداد را دخالتی آشکار در امور داخلی عراق توصیف کرد.
سفارتخانههای این کشورها با انتشار بیانیهای مشترک از دیدار سفرای این کشورها با عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق خبر دادند. در این بیانیه، سه کشور اروپایی ادعا کردهاند که هدف از این دیدار، محکوم نمودن کشته شدن معترضان عراقی از جمله در جریان حوادث روز جمعه بغداد، بوده است.
اعتراضات مردمی در کشور عراق از اول ماه اکتبر (نهم مهر ماه) در نتیجه مطالبات برخی از فارغالتحصیلان بیکار از میدان تحریر بغداد آغاز شد اما در فاصلهای اندک دستهایی پنهان و مورد حمایت کشورهای غربی و عربی روند اعتراضات مسالمتآمیز را به انحراف کشیدند و با ادامه آن اغتشاشات جایگزین اعتراضات در عراق شد.
آمریکا و اروپا در اعتراضات مردمی ایران، لبنان، ونزوئلا و ... هم همین رویکرد مداخله جویانه در پیش گرفت.
اما مدیر برنامه توسعه سازمان ملل متحد به مناسبت انتشار گزارش سالانه برنامه توسعه سازمان ملل متحد درباره توسعه انسانی، بصورت یک جانبه و بدون اشاره به مداخله های خارجی در بوگوتا به رویترز گفت: «کسانی که قدرت را در دست دارند باید تشخیص دهند که عدم پاسخگویی به نارضایتی هایی که مردم احساس می کنند، مشروعیت آنها را زیر سوال می برد».
در عین حال نباید این واقعیت را نادیده انگاشت که هشدار این مقام سازمان ملل میتواند برای کشورهایی چون آمریکا، رژیم صهیونیستی و اروپا و متحدان منطقه ای آنها درس و عبرت باشد و به آنها کمک کند که متوجه شوند که دامن زدن به بحران در دیگر کشورهای رقیب هرچند در کوتاه مدت منافعی برای آنها دارد ولی در نهایت دامن خود آنها را خواهد گرفت.
بهترین تجربه جهانی که موید ارزیابی این مقام سازمان ملل است بحران سوریه و فرانسه میباشد. وقتی آمریکا و اروپا و متحدان منطقهای آنها در فکر بحران افرینی در سوریه از طریق سازمان دهی تجهیز و آموزش داعش بودند، هیچ گاه فکر نمیکردند این بحران دامن آنها را نیز با بحران بزرگ مهاجران سوری بگیرد.
یا پیش از این قابل تصور نبود که در کشور مهد دموکراسی فرانسه دهها هفته اعتراضات ضد سرمایه داری برگذار شود.
------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی