«زلمی خلیل زاد» روز گذشته وارد کابل شد و دور تازهای از دیدار و مذاکرات خود با سران دولت افغانستان و نیز چهرههای سیاسی این کشور را آغاز کرد.
قرار است خلیل زاد پس از پایان دیدارها و مذاکرات خود در کابل عازم دوحه شود و روند تازهای از مذاکرات خود با طالبان را آغاز کند.
نماینده آمریکا در امور به اصطلاح صلح افغانستان با اشرف غنی رئیس جمهور و عبدالله عبدالله رئیس اجرایی دولت این کشور دیدار کرد.
بر اساس بیانیه دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری افغانستان، محمد اشرف غنی در دیدار با خلیل زاد خطاب به وی گفته است که آتش بس در روند صلح باید به صورت جدی در نظر گرفته شود.
همچنین در این دیدار علاوه بر موضوع آتش بس در روند صلح افغانستان، مخفی گاههای طالبان درخارج از کشور نیز مورد تبادل نظر قرار گرفت.
خلیل زاد همچنین با «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت افغانستان و اعضای ستاد انتخاباتی وی دیدار کرد.
عبدالله نیز در دیدار با خلیل زاد به وی تاکید کرده است که کاهش خشونتها باید پیش شرط مذاکرات با طالبان باشد.
تلاشهای جدید خلیل زاد در حالی است که همین سه ماه قبل، ترامپ رییس جمهور آمریکا مذاکره با طالبان را مرده و دفن شده اعلام کرده بود.
اما، دونالد ترامپ در فاصله کوتاهی در سفر پنج شنبه گذشته خود به کابل بار دیگر از مذاکرات با طالبان سخن گفت و خواستار پذیرش آتش بس از سوی طالبان شد.
طالبان هنوز برقراری آتش بس را نپذیرفته و اعلام کرده است پس از توافق با آمریکا، مسئله آتش بس در مذاکرات میان افغانها حل و فصل خواهد شد.
احمد سعیدی کارشناس مسائل سیاسی افغانستان میگوید: تلاشهای آمریکا برای گفتگو با طالبان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بیشتر مصرف تبلیغاتی دارد و ترامپ سعی میکند از کنار این توافق احتمالی امتیازی برای خود در انتخابات کسب کند.
مهدوی یکی دیگر از کارشناسان مسائل سیاسی افغانستان هم میگوید: آمریکا در افغانستان شکست خورده است و برای خروج از باتلاق افغانستان چارهای مذاکره با طالبان ندارد.
اما دولت افغانستان که در نه دور مذاکرات آمریکا با طالبان درحاشیه قرار گرفت وحتی به عنوان ناظر نیز دراین مذاکرات حضور نداشت، تلاش میکند روند صلح را در دست خود بگیرد.
اشرف غنی یک طرح هفت مادهای برای صلح را تدوین کرده است که در آن بر نقش کشورهای منطقه و همسایه نیز تاکید شده است.
دولت افغانستان همواره تاکید کرده است تا زمانی که روند صلح در مدیریت دولت این کشور نباشد، صلح پایدار و عادلانه برقرار نمیشود.
در این سالها موضع آمریکا درباره خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان که همواره طالبان بر آن تاکید کرده است ضد و نقیض بوده است، زیرا ترامپ گاهی از خروج سخن میگوید و گاهی بر ادامه حضور نظامی در افغانستان تاکید میکند.
هرچند رئیس جمهور آمریکا خروج از افغانستان را به وضعیت امنیتی این کشور منوط کرده است، اما در نوزده سال حضور آمریکا در افغانستان نه تنها وضعیت امنیتی این کشور بهبود نیافت بلکه جنگ و نا امنی افزایش یافته است.