به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ مقبره خواجه عبدالله انصاری به عنوان پیر ومرشدی نام آشنا همانند نگینی در شهر هرات میدرخشد.
گوشهای از شهر هرات که گازرگاه نام دارد در این محل، مقبره «ابواسماعیل عبدالله بن ابی منصور محمد» مشهور به خواجه عبدالله انصاری قرار گرفته است.
خواجه عبدالله انصاری یکی از بزرگترین عرفا و دانشمندان جهان اسلام بود که در سال سیصد ونود وشش هجری قمری در شهر هرات به دنیا آمد، از آنجا که نسب وی به «ابو ایوب انصاری» صحابی پیامبر بزرگوار اسلام (ص) میرسد به خواجه عبدالله انصاری شهرت یافته است.
خواجه عبدالله انصاری که شهروندان افغانستان وی را به عنوان پیر هرات میشناسند، محدث بزرگ، مفسر برجسته، خطیب بلیغ و شاعر نام آور بود که مقبره وی به زیارتگاه مردم بویژه صوفیان و عارفان تبدیل شده است.
درکنار خواجه عبدالله انصاری در منطقه گازرگاه، ادیبان و دانشمندان زیادی از حوزه تمدن مشترک فارسی زبانان دفن شده اند که یاد آور تاریخ کهن این حوزه تمدنی مشترک است.
«ولی شاه بهره» کارشناس تاریخ افغانستان درگفتگو با خبرگزاری صداوسیما گفت:: خواجه عبدالله انصاری در جهان عرفان حرف اول را میزند، «مناجات نامه»، «الهی نامه»، «منازل السائرین»، «ذم الکلام» و «تفسیر کشف الاسرار» توانمندی این عالم بزرگ و فرهیخته جهان اسلام را به خوبی نشان میدهد.
«محمد یعقوب مشعوف» کارشناس دیگر امور فرهنگی افغانستان گفت: خواجه عبدالله انصاری در فلسفه و عرفان جایگاه خاصی در تاریخ فرهنگی فارسی زبانان دارد.
خواجه عبدالله انصاری در سال چهارصد وهشتاد ویک هجری قمری و در هشتاد وپنج سالگی درگذشت و در زادگاه خود آرام گرفت.
شهرت عمده خواجه عبدالله انصاری در مناجاتهای لطیف اوست که گوشهای از آن در کتاب مناجات نامه برای عارفان و عاشقان وی به میراث گذاشته شده است.