بیش از 80 درصد نیاز کشاورزان مازندران به ادوات کشاورزی به دست تولیدکنندگان داخلی در خود استان تامین می شود.
برای درک مصائب روزهای نه چندان دور کشاورزی نیازی نیست که راه دوری بروید، فقط کافی است پای درد دل آدم های آن وقت ها بنشینید و آنها برای تان تعریف کنند نان به خانه بردن، به همین سادگی ها نبوده که الان می بینید.
حاجی بزرگ مردي با صورتي آفتاب سوخته، دستانی زمخت و صدایی با ابهت که زمین کشاورزی بزرگی هم دارد، از تراکتور پایین می آید و بعد از سپردن ادامه کار به پسرش، مرا به کومه ای که اتفاقا دنج هم بود، دعوت کرد. او که حالا مردی میانسال و باتجربه است، به سوالم پیرامون کار کشاورزی در گذشته می گوید: برداشت محصول ، نشانه تمام شدن كار نبود. بعد از اتمام کار زمین خود، باید به کمک آنهایی می رفتیم که مارا در برداشت محصول یاری کرده بودند، و برای همین خستگی در جان و تن می نشست.
حاجی بزرگ از رنج هایی که بر مادرش گذشت، افسوس می خورد و پدر زحمتکشش را شایسته آرامش بیشتری می دانست. همه خانواده درگیر کار بودند، شب ها را با نگرانی از سرنوشت محصولات خود سپری می کردند اما حالا با ورود ماشين آلات كشاورزي زندگي برايشان راحت شده، حالا محصولات، مكانيزه كاشته مي شوند و در عرض يكي دو ساعت به خانه حمل مي شوند. او که لبخندی هم به رضایت بر لب دارد، می گوید: می توانم گواهی دهم همسرم هفته ای یک بار هم به زمین سر نمی زند چون با این ماشین آلات کارها با نظم پیش می رود و دیگر نیازی نیست همسرم یا دخترم عذاب کارهای خارج از خانه را هم به جان بخرند.
توليد ماشين آلات كشاورزي در مازندران
شرکت تولید ماشین آلات بادله یکی از شرکت های تولید کننده ادوات کشاورزی است که بیش از سه دهه از عمر آن می گذرد و هم اکنون تعداد زیادی از نيروهاي فعال شامل مهندسين و كارگران در قسمت های مختلف آن مشغول به كار هستند.
كاظمي مديرعامل این شرکت می گوید پدرش وقتی این کار را احداث کرد، از كشورهای مختلفی دعوتنامه همكاري داشت و حتی می توانست براي هميشه به آنجا برود اما او تصميم گرفت بماند تا آنچه آموخته است را براي مردمش به كار ببندد.
بروشوری که از این شرکت روی میز است، نشان می دهد بیش از 200 نوع ماشين آلات مختلف كشاورزي در این شرکت توليد مي شود . مدیر مجموعه پیرامون تولیدات شرکت گفت: در چند سال اخير صادرات به کشورهاي همسايه از جمله عراق، ترکمنستان، پاکستان و نيز کشورهاي آفريقايي در کارنامه خود داشته ایم هرچند حالا به دليل نبود تامين امنيت مالي كافي اين صادرات كاهش يافته است.
کاظمی در ادامه پیرامون وضعیت کشاورزی ادعای جالبی را مطرح می کند: ديگر امكان ندارد كشاورز دستگاه هاي مختلف مكانيزاسيون را بخواهد و در اينجا توليد نشود، ماشین الات کشاورزی از تمام دنیا به طور كامل رصد شده و دستگاه هاي كاربردي در دسترس كشاورزان خواهد بود.
پیشرفت بی سابقه مازندران در تولید ماشین آلات در 70 سال اخیر
موسی نژاد رییس امور فناوری های مکانیزه جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه در سال های نه چندان دور تنها 10 درصد برنج های تولیدی با کمباین های مخصوص برداشت می شدند، گفت: امروزه با تولید ماشین آلات و ادوات کافی برنج کاری در بیش از 90 درصد اراضی با ادوات مخصوص و پیشرفته انجام می شود و برداشت آنها نیز با کمباین های مدرن صورت می گیرد.
وی ادامه داد: هرچند از ورود مکانیزاسیون به کشور تقریبا بیش از 70 سال می گذرد، اما در همه این سال ها به دلیل مشکلات مختلف از جمله نبود نقدینگی و اعتبارات کافی این خواسته برآورده نمی شد و در نتیجه مجبور بودیم ماشین آلات مورد نیاز از جمله خاک ورزها، سم پاش ها و کمباین هارا از کشورهای تولید کننده اروپایی وارد کنیم.
موسی نژاد گفت: اکنون بيش از 60 شركت در حوزه توليد ماشين آلات و ادوات كشاورزي كوچك و بزرگ فعال هستند که افزایش استفاده از تولیدات آنها، كاهش قيمت تمام شده محصولات کشاورزی را به دنبال دارد که هم به سود کشاورز و هم به سود مصرف کنندگان است.
رییس امور فناوری های مکانیزه جهاد کشاورزی مازندران افزود: تا چندی پیش نگران تاثیر تحریم ها بر شرایط کشاورزی و تولیدات صنعتی بخش کشاورزی بودیم، اما طی بررسی های انجام شده معلوم گردید که تولیدات قطعه ها و دستگاه ها به مرز خودکفایی رسیدیم که این اتفاق هم در میزان تولید و هم در زمینه علم تولید این محصولات رخ داده است.
موسی نژاد با بيان اينكه تقريبا تمام مراحل كاشت، داشت و برداشت به صورت مكانيزه انجام مي گيرد، گفت: کیفیت تولیدات محصولاتي مانند خاك ورزها، ريتواتورها، سمپاش ها در مازندران مثال زدني است كه حتی منجر به صادرات اين توليدات نیز شده است.
بنابراین نقش مازندران در حال حاضر در عرصه تولید ادوات و ماشین آلات کشاورزی غیرقابل چشم پوشی است تاجاییکه به تنهایی تولید 14 درصد از نیاز کشور را در این زمینه بر عهده دارد.
براین اساس انتظار می رود تا با افزایش کمی و کیفی ماشین آلات کشاورزی در مازندران و استفاده بیشتر کشاورزان از این ادوات، هم کار کشاورزی تبدیل به کاری مفرح و آسان شود و تولید محصولات کشاورزی از نظر کمی و کیفی افزایش یابد که این مساله خود منجر به افزایش درآمد کشاورزان سختکوش مازندرانی خواهد شد.