طرح محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با عنوان «توسعه یک نرم افزار برای پیش بینی ناحیه بریده شده لولههای حفاری در حفاری چاههای نفت و گاز» در سومین جشنواره دانشمندان و اندیشمندان جوان برگزیده شد.
تیم تحقیقاتی پتروپلی تکنیک ۲ دانشگاه صنعتی امیرکبیر متشکل از ارسلان رفیعی سرپرست تیم، افشین بحری آنالیز داده، مهرداد قاسمی متخصص هوش مصنوعی با راهنمایی و هدایت احسان خامه چی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، روابط و نمودارهایی را گسترش دادند که میتواند نزدیک شدن به ناحیه بحرانی بریده شدن لولههای حفاری که تحت تنش و کرنشهای گوناگونی در چاههای نفت و گاز است پیش بینی و هشدار دهد.
این تیم با استفاده از هوش مصنوعی و شبکههای عصبی برای پیش بینی برخی شاخصها و استفاده از دادههای چاههایی که در قبل مشکل twist_off داشته، توانسته اند مدلی را طراحی و ارائه کنند که در همه دکلهای حفاری بدون نیاز به انجام دادن هزینههای اضافی، ناحیههای بحرانی حفاری را برای رشته حفاری مشخص و برطرف کند.
همچنین به گفته سرپرست تیم برنامههای داده شده فراتر از آکادمیک بودن طرح است و در تمام دکلهای حفاری قابلیت اجرا دارد که باتوجه به شرایط و زمان تحریم، درحال حاضر هیچ کدام از دستگاههای حفاری در کشور، روشی برای پیش بینی twist_off لوله حفاری به کار نمیگیرند.
یکی از پرهزینهترین بخشهای صنعت نفت و گاز در شاخه بالادستی، بخش حفاری به شمار میرود و در مهندسی حفاری هزینه روزانه دکلها بسیار بالاست.
بریده شدن یا twist_off رشته حفاری یکی از مشکلاتی است که در حفاری چاههای نفت و گاز در ایران و جهان به وفور دیده میشود که برای برطرف کردن این مشکل هزینههای بسیار زیادی به شرکتهای صاحب دکل حفاری تحمیل میشود بنابراین برای پیش بینی و پیشگیری از این مشکل، میتوان با استفاده از مدل تیم پتروپلی تکنیک ۲، نزدیک شدن به ناحیه بحرانی twist_off را مشخص کرد.