شیوع کبد چرب در جامعه ما همچون سایر کشورهای جهان در حال افزایش است. بیماری که هیچ راهی برای درمان آن جز اصلاح سبک زندگی وجود ندارد. شیوع کبد چرب در جامعه از مرز ۳۰ درصد عبور کرده است و اکنون به یکی از بحرانهای سلامت کشور تبدیل شده، عارضهای که راه درمان آن در پیشگیری از آن نهفته است.
دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در این خصوص میگوید: در حال حاضر شیوع کبد چرب در اکثر استانها بین ۲۷ تا ۳۰ درصد است و متاسفانه این بیماری به علت کم تحرکی در جامعه و افزایش چاقی شدت بیشتری یافته است.
ملک زاده با بیان اینکه ۸۰ درصد جامعه از اضافه وزن و ۵۰ درصد از چاقی رنج میبرند ادامه داد: شکم یکی از نشانههای ابتلا به کبد چرب است و هرچه شکم فرد بزرگتر باشد احتمال بروز این بیماری نیز بیشتر است.
کبد به عنوان تصفیه کننده خون عمل میکند و هر وقت که میزان انرژی (چربی) دریافتی بدن بیش از سوخت و ساز بدن باشد سلولهای کبدی (هپاتو سیت ها) بوسیله چربی اشغال میشوند و این همان زمان آسیب دیدن کبد به حساب میآید.
نکته مهم در این باره اینکه کبد چرب بیماری خاموش و بدون علامت است که فرد بیمار تا زمانی که سلولهای کبدی اش از بین نرود از آن مطلع نمیشود.
معاون تحقیقات، فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه چاقی، کم تحرکی، تغذیه غلط و عوامل ژنتیکی در بروز این بیماری موثر هستند ادامه داد: ۱۰ درصد بیمارانی که مبتلا به کبد چرب هستند در نهایت به پیوند کبد نیاز پیدا میکنند بنابراین شناسایی عواملی که در بروز این بیماری نقش دارند در بیماران بسیار اهمیت دارد.
آقای غیاثی بیمار مبتلا به کبد چرب سطح ۲ است که براثر یک خستگی مفرط و بی دلیل به پزشک مراجعه کرده است. او میگوید: باوجود اینکه من آزمایش خون دورهای را انجام میدهم، اما در آزمایش خون مشخص نشد به کبد چرب سطح (۲) مبتلا هستم.
وی میافزاید: من خود از خستگی و بی حالی که داشتم تعجب کردم که پس از مراجعه به پزشک به من گفتند نتیجه آزمایش خون در تشخیص کبد چرب ارزش تشخیصی ندارد.
دکتر علی هاشمی کنی متخصص تغذیه و رژیم درمانی در این باره میگوید: متاسفانه عدهای از همکاران به اشتباه برای بیمار درخواست آزمایش خون میدهند در حالیکه آزمایش خون در این بیماری نتایج قابل استنادی ندارد و انجام دادن سونوگرافی برای شناسایی کبد چرب بسیار مستندتر است.
وی ادامه میدهد: این بیماری در ۹۰ درصد موارد خاموش است، اما در مواردی نیز با علائمی، چون خستگی، بی حالی، درد در ناحیه راست فوقانی شکم همراه است.
مهمترین راه درمان و پیشگیری از کبدچرب تغییر سبک زندگی است به این معنی که فرد هر آنچه را که تحت عنوان عادات غلط در زندگی دارد تغییر دهد که این روش توانسته است بسیاری از بیماران را از کبد چرب نجات دهد.
هاشمی کنی میگوید: پیاده روی روزانه بیش از ۵۰ دقیقه، پرهیز از مصرف غذاهای آماده و چربی، استفاده بیشتر از سبزیها و میوهها و انجام دادن سونوگرافی دورهای، بسته درمانی و پیشگیری از کبد چرب است.
کبد یکی از ۵ عضو حیاتی بدن است که عملکرد آن قابل اصلاح و بهبودی است و ترک عادتهای غلط میتواند سلامت این عضو حیاتی را تصمین کند.