مدیرکل حمل و نقل عمومی وزارت کشور: پلیسراهور می تواند با آنلاین کردن سامانه خودروهای دیزلی به کاهش آلودگی هوا کمک کند.
وی افزود: برخورد با متخلفین و ناوگانی که معاینه فنی ندارد یا دودزاست با توجه به مکانیزه شدن سیستمها نیاز به برخورد فیزیکی نیست و در ناوگان باری نیز باید نظارت بیشتر باشد.
وی گفت: فهرست انتشار آلاینده شهر تهران نشان میدهد؛ خودروی شخصی ۱۲ درصد، کامیونها ۳۱ درصد، اتوبوسهای غیر شرکت واحد ۱۵ درصد و موتورسیکلتها ۱۹ درصد در آلودگی هوای شهر تهران سهم دارند که بر این اساس از سال ۹۳ طرحی به مجلس برده شد که با تلاشهای محیط زیست تمام کلانشهرها فهرست انتشار آلاینده دارند.
حصاری افزود: حمل و نقل عمومی به عنوان وظایف شهری تعریف شده که به دلیل مشکلات مالی نتیجه بخش نبوده است. عدد پیش بینی شده با توجه به فرسوده بودن ۸۰ درصد ناوگان عمومی محقق نشده است.
وی گفت: دولت با پیش بینی منابع پایدار مترو را افزایش داده قرارداد واگن انجام داده، اما تا سطح ۷۵ درصد پیش بینی شده در قوانین هنوز فاصله زیادی داریم. منابع اعتباری هم به حدی نیست که بتوان تمام ناوگان عمومی را نو کرد.
حصاری گفت: اجرای پروژه پیمایش نیز با شناسایی ۲۸۰ هزار خودروهای دیزلی انجام شد، اما تا وقتی که جریمههای اجباری و برخورد برای خودروهای دیزلی اجرا نشود این کار عملی نخواهد بود.
وی افزود: با توجه به زیرساختهای موجود که کامل شده است، برای این کار احتیاج به کمک پلیس راهور و کنترل دقیق معاینه فنی و آنلاین شدن خودروهای دیزلی با کددار کردن دوربین هاست.
محمدمهدی میرزایی قمی رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست هم گفت: وسایل نقلیه متحرک با محوریت دیزل و فرسوده جز آلایندههای اصلی هوای شهر هستند که پلیس میتواند با جلوگیری از تردد و صدور معاینه فنی برای خودروهای فرسوده تا حدی از آلودگی هوا جلوگیری کند، چون خودروهای فرسوده ۱۲ تا ۱۵ برابر بیشتر از خودروهای معمولی آلودگی تولید میکند و مصرف سوخت این خودروها نیز یک و نیم تا دو برابر دیگر خودروهاست.
میرزایی گفت: پلیس راهور باید علاوه بر شهر تهران برای هفت کلانشهر دیگر نیز کد جریمه برای دوربینها درنظر بگیرد و با همکاری شهرداری درکاهش آلودگی کمک کند و اعمال قانون شود.
وی افزود: براساس آمار ۲۹ نوامبر (روز جمعه) تهران چهارمین شهرآلوده جهان بعد از بیشکک، داکا، بمبئی قرار گرفت.
میرزایی گفت: برج سازیها و بلندمرتبه سازی تاثیر زیادی در کاهش وزش باد دارد. منطقه ۲۲ به سمت باد است، اما برج سازیها یکی از علتهای آلودگی شدید در این منطقه میتواند باشد.
سرهنگ سیدابوالفضل موسویپور جانشین رئیس پلیس راهور تهران بزرگ با بیان اینکه بخشی از الودگی هوا مربوط به خودروهای دیزلی است، گفت: خودروهایی که فاقد معاینه فنی هستند از طریق دوربین کنترل میشود.
وی افزود: براساس اعلام بخشنامه کمیته اضطرار آلودگی هوا تردد خودروهای دیزلی ممنوعت اعلام شد. در ۵۰ نقطه پلیس راهور تردد خودروهای سنگین را و ورود به سطح شهر را کنترل کردند همچنین در ۳۰ نقطه از شهر تهران نیز با خودروهای دیزلی که توانستند وارد شهر شوند برخورد و اعمال قانون شد.
موسویپور گفت: خودروهایی که در زمان ممنوعیت وارد شهر شوند فک پلاک و برای معاینه فنی به مراکز معاینه فنی معرفی میشوند.
سرهنگ موسوی پور گفت: ۸۴۵ دستگاه خودروی دود زا در این چند روز در تهران فک پلاک شده اند. پلیس با موتورسیکلتها و خودروهای دودزا به صورت قانونی برخورد میکند.
وی افزود: افزایش دوربینها و کمک شهرداری برای تجهیز کمربندیها به دوربین، هوشمندسازی شهر میتواند به کاهش آلودگی کمک کرد.
حسین شهید زاده مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در ارتباط تلفنی گفت: تا ساعتی قبل شاخص کیفیت هوای تهران با توجه به وزش باد به ۷۰ رسیده است. طبق پیش بینیها و وزش باد شاخص کیفیت هوا برای روز شنبه به زیر صد پیش بینی شده بود که امروز به ۷۰ رسید. با توجه به پیاده سازی طرحها در چندسال گذشته، ظرفیت تاب آوری تهران افزایش یافته که در یک روز از زیر صد به اعداد بالا نخواهیم رسید، اما حداکثر تا ۱۲۰ و ۱۳۰ خواهیم رسید.
شهیدزاده گفت: سال گذشته از نظر بارندگی و وزش باد به مراتب از سالهای دیگر و امسال بیشتر بوده است.
کرامت ویس کرمی مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش در ارتباط تلفنی گفت: براساس دستورالعمل موظفیم بنزین و نفت گاز یورو ۴ در هشت کلانشهر تهران، کرج، مشهد، اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز و اراک توزیع کنیم که این کار به صورت مستمر و روزانه در جایگاههای شهر تهران و این کلانشهرها برای خودروهای سواری و دیزلی بنزین و نفت گاز یورو ۴ توزیع و رصد میشود.