طرح پهپاد دریاپایه «پلیکان ۲» امروز با حضور فرمانده نیروی دریایی ارتش و معاون اجرایی ارتش رونمایی شد.
عملکرد بی بدیل این سامانه بدون سرنشین در انجام عملیات خودکار و در شرایط نامتعارفی که پرندههای با سرنشین قادر به انجام ماموریت نباشند و نیز بی نیازی آن به تاسیسات و زیرساختهای گسترده و پرهزینه جهت بهره برداری، نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران را بر آن داشت تا از این پرنده در ماموریتهای محوله خود در یگانهای شناور و آبهای دوردست تحت کنترل عملیاتی خود استفاده کند.
به دلیل پیچیدگیهای استفاده از تجهیزات مختلف در عرصه دریا و نبودن فضای کافی جهت فراهم کردن شرایط نشست و برخاست این پرنده از قبیل رول و پیچ یگان شناور و در حال حرکت بودن آن در هنگام دریانوری، کارشناسان و متخصصان متعهد و خبره سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نداجا با ارائه طرحی نو و خلاقانه برای اولین بار در کشور موفق به طراحی پهپاد دریاپایه پلیکان در سال گذشته در قالب طرح مدل، پس از آن با اعمال تصحیحها و تغییرهای متعدد مورد نیاز ساخت پلیکان دریاپایه ۲ در سال جاری شدند.
پهپاد حاضر نمونه عملیاتی این پهپاد است که آزمایشهای میدان HAT و SAT خود را با موفقیت به پایان رسانده است و سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نداجا افتخار دارد با تولید انبوه این پهپاد نیاز عملیاتی یگانهای شناور خود را در بهره برداری از این پهپاد در دریا بدون نیاز به تاسیسات و پشتیبانی خاصی جهت انجام ماموریتهای گشت، شناسایی و پایش برخط منطقه ماموریت بسیار دورتر از محل حضور خود برطرف کرده است.
پهپاد دریاپایه پلیکان ۲ با توانایی نفوذ در عمق منطقه ماموریت توانایی گشت و شناسایی را دارد.
پهپاد دریاپایه پلیکان با استفاده از چهار موتور عمود پرواز و یک موتور پیشران پرقدرت توانایی نشست و برخاست عمودی از روی شناور در حال حرکت را دارد.
این پرنده در ابتدا با استفاده از چهار موتور همزمان شده خود به صورت عمود پرواز از سطح شناور جدا میشود و پس از آن با استفاده از الگوی خودکار طراحی شده در سامانه پرواز خودکار خود در طی فرآیند محاسبه شده بدون برهم خوردن تعادل و سقوط ناگهانی پرنده وارد مرحله کروز یا حرکت افقی میشود.
این فرآیند در هنگام برگشت پهپاد از ماموریت شناسایی خود و نشستن بر روی کشتی و بالعکس اجرا میشود.
یکی دیگر از وجوه تمایز این پهپاد، شناوری مثبت و مقاومت آن در برابر نفوذپذیری در هنگام فرود بر سطح آب است که به پرنده این امکان را میدهد که در شرایط اضطراری بدون آسیب بر روی آب فرود آید و بازیافت شود.
رونمایی طرح " سورن" ، سامانه های کمک ناوبری در سلاح و تجهیزات نظامی
طرح " سورن" ، سامانه های کمک ناوبری در سلاح و تجهیزات نظامی ؛ امروز در نمایشگاه دستاوردهای جهاد خودکفایی نداجا، رونمایی شد.
سامانه های کمک ناوبری در سلاح و تجهیزات نظامی روز دنیا امری غیر قابل انکار بوده و با گذشت زمان با توجه به ابعاد کوچک و کارایی بالای آنها، وابستگی و نیاز به این سامانه ها در حال افزایش است.
در حال حاضر تمامی سامانه های موقعیت یاب زمینی و دریایی به منظور تعیین مختصات دقیق خود نیازمند استفاده از ماهواره ها هستند که در فضای بالای جو زمین استقرار دارند. برای تعیین موقعیت شناورهایی که در زیر دریا حرکت می کنند ، استفاده از این سیستم ها با توجه به اینکه امواج الکترومغناطیس توانایی نفوذ در عمق دریا را ندارند، در عمل غیرممکن خواهد بود.
INS یک سامانه کمک ناوبری است که وظیفه موقعیت یابی لحظه ای زیردریایی را برعهده دارد. این واحدها داده های مورد نیاز جهت تعیین موقعیت، زوایا و همچنین سرعت ها را در سه محور از سنسورهای اینرسی نصب شده در داخل خود جمع آوری می کند و با تجزیه و تحلیل این داده ها، موقعیت های لحظه ای، وضع تعادل و راه یگان را در هر زمان به دست می آورد.
طرح "سورن" با موضوع طراحی و ساخت واحد INS است که با فناوری روز دنیا ساخته شده است و بدون نیاز به GPS موقعیت زیردریایی به همراه راه و وضعیت تعادل آن را با خطای کم ارائه می کند.
این سیستم به علت قیمت و فناوری بسیار بالای آن، فقط در کشور بسیار محدود تولید می شود و قبلا بر روی هیچ یک از یگان های نداجا نصب نبوده است.
از این رو با توجه به نیاز نیرو به یک سامانه تعیین موقعیت دقیق و همچنین طراحی و ساخت سامانه های پیشرفته بر روی یگان های زیر سطحی و نیاز این سیستم ها به اطلاعات دیجیتال و دقیق یگان خودی، موضوع را طی یک طرح تحقیقاتی به انجام رسیده است. این پروژه پس از نصب بر روی یگان زیرسطحی این قابلیت را خواهد داشت ( زمانی که زیردریایی در عمق قرار گرفته و هیچگونه ارتباطی با فضای آزاد ندارد):
- راه یگان را به طور دقیق ارائه کند.
-موقعیت زیر دریایی را در زیر آب تعیین کند.
- ROLL.PITCH.YAW زیر دریایی را زیر آب تعیین کند.
- اطلاعات مورد نیاز را برای سامانه سلاح ارسال کند.
عملیات ساخت ناو «لقمان» آغاز شد
با دستور فرمانده نیروی دریایی ارتش، عملیات ساخت ناو آموزشی لقمان آغاز شد.
در مراسم رونمایی از دستاوردهای جهاد خودکفایی نداجا، صبح امروز طرح ساخت ناو آموزشی «لقمان» با حضور دریادار «حسین خانزادی» فرمانده نیروی دریایی ارتش و امیر «محمودی» معاون اجرایی ارتش به صورت ویدئوکنفرانس در کارخانههای نیروی دریایی ارتش در بندر عباس آغاز شد.
ناو آموزشی خلیج فارس نیز تحت همین پروژه در حال ساخت است.
به گفته فرمانده نیروی دریایی ارتش، ناو آموزشی خلیج فارس قابلیت اجرای ماموریتهای مختلف را دارد.