رئیس ستاد انتخابات از هماهنگی با شورای نگهبان برای احراز الکترونیکی هویت شرکت کنندگان در شعب اخذ رای در انتخابات اسفند خبر داد.
وی گفت: دستگاههای الکترونیک مربوط به احراز هویت رای دهندگان با کمک یکی از شرکتهای وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در حال تولید است که امیدواریم ۵۰ تا ۶۰ هزار دستگاه برای این کار آماده و ارائه شود.
آقای عرف افزود: با این اقدام دیگر موضوع سوء استفاده از شناسنامه متوفیان و افراد فاقد اعتبار مطرح نیست و از طریق کد ملی رای دهندگان مشخص میشود کسانی که یکبار رای داده باشند، رای دادن مجدد برای آنان ممکن نیست به نحوی که شماره ملی رای دهندگان پس از رای دادن در سامانه، قرمز میشود.
رئیس ستاد انتخابات گفت: گام دیگر در موضوع انتخابات الکترونیک مربوط به اخذ رای است که برای تحقق آن در پی استفاده از صندوقهای الکترونیک بودیم صندوقهایی که در مقطعی از انتخابات مجلس و نیز انتخابات شوراها در گذشته از آن استفاده شده بود، اما برای این دوره از انتخابات تاکنون با شورای نگهبان به جمع بندی نرسیده ایم و مسئولان این نهاد پرسشهایی در باره نرم افزارها و سخت افزارهای الکترونیک اخذ رای دارند که ما باید به آن پاسخ دهیم.
وی افزود: مرحله دیگر از انتخابات الکترونیک مربوط به شمارش آراست که در این مرحله نیز میشود از سامانههای الکترونیک استفاده کرد.
آقای عرف گفت: طبق سیاستهای کلی انتخابات که رهبر معظم انقلاب ابلاغ فرمودند و نیز طبق قانون، سه مرحله احراز هویت رای دهندگان، اخذ رای و شمارش آرا باید الکترونیک باشد که تا یکی دو ماه آینده مشخص میشود که آیا از نظر فنی میتوانیم برای مرحله اخذ الکترونیک آرا نیز با شورای نگهبان به جمع بندی برسیم.
رئیس ستاد انتخابات همچنین در پاسخ به پرسشی درباره آمار حوزههای انتخابیه افزود: یازدهمین دوره انتخابات مجلس در ۲۰۸ حوزه انتخابیه برای انتخاب ۲۹۰ نماینده برگزار میشود که در برخی از این حوزههای انتخابیه، یک نماینده و در حوزههایی مانند شهر تهران ۳۰ نماینده انتخاب خواهند شد.
وی همچنین درباره زمان تبلیغات انتخاباتی گفت: طبق قانون، نامزدهای انتخابات، هشت روز قبل از روز رای گیری و تا روز سکوت یعنی ۲۴ ساعت قبل از روز اخذ رای میتوانند فعالیتهای تبلیغاتی داشته باشند و قبل و پس از این مهلت قانونی هر کاری که جنبه تبلیغاتی تلقی شود تخلف محسوب میشود و فعالیتهای تبلیغاتی نامزدها را هم ما رصد میکنیم و هم مجموعه پیشگیری در قوه قضاییه.
آقای عرف افزود: از فردا که زمان آغاز نام نویسی داوطلبان است تا روز برگزاری انتخابات ۸۳ روز باقی است که فرایند انتخابات طبق جدول زمانبندی در این مدت انجام میشود.
معاون سیاسی وزیر کشور همچنین درباره روند تحقیقات وزارت کشور و شورای نگهبان درباره صلاحیت داوطلبان انتخابات به ویژه میزان قانونی بودن تحقیقات میدانی گفت: آنچه به هیاتهای اجرایی مربوط میشود و مبنای کار ماست استعلام از مراجع چهارگانه است و اگر مورد خاص و ضروری مطرح باشد از طریق معتمدان هیاتهای اجرایی در قالب پرسشهای محدود میدانی کسب اطلاع خواهد شد.
وی افزود: با این حال از نظر ما، تحقیقات میدانی درباره همه کسانی که از مرحله نام نویسی عبور کنند و داوطلب تلقی شوند ممکن نیست.
آقای عرف تاکید کرد: اما اینکه اصل تحقیقات میدانی صحیح است یا نه؛ این در مرجع دیگری که این کار را لازم بداند مربوط میشود که طبق ماده ۵۰ قانون انتخابات این اجازه داده شده است.
رئیس ستاد انتخابات همچنین درباره علت تغییر نکردن رویه نام نویسی از داوطلبان و دریافت حجم زیادی از مدارک کاغذی از آنان و اسراف در این زمینه گفت: اگر در آینده به این سمت برویم که افراد در خانه هایشان با استفاده از ظرفیتهای دولت الکترونیک نام نویسی کنند افق روشن مد نظر شما تحقق مییابد و طبعا مدارک کاغذی را کنار میگذاریم، اما اکنون قانون این اجازه را به ما نمیدهد و مراجعه حضوری افراد به فرمانداریها و ارائه مدارک، الزامی است.
وی تحقق این هدف را مستلزم تغییر قانون دانست و با بیان این که نمیتواند شخصاَ در این باره اجتهاد کند ابراز امیدواری کرد با اصلاح قانون به این هدف برسیم.
آقای عرف همچنین درباره تفاوت احراز صلاحیت داوطلبان در دو نهاد اجرایی و نظارتی گفت: مبنای کار نهاد اجرایی استعلام از مراجع چهارگانه است و شورای نگهبان نیز از طریق هیاتهای نظارتی این کار را میکند که ساز و کار خود را دارد.
معاون سیاسی وزیر کشور افزود: تبعاَ در این مسئله اختلاف نظرهایی است و مسئولان شورای نگهبان دیدگاههایی دارند که تفاوتهایی را در موضوع احراز صلاحیتها ایجاد میکند، اما من در جایگاهی نیستم که درباره حوزه مسئولیت آنان صحبتی کنم.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره انتقاد اصلاح طلبان از بندهای مرتبط با شرایط داوطلبان انتخابات مجلس مانند التزام به جمهوری اسلامی و قول وزیر کشور برای پیگیری این موضوع گفت: وزارت کشور سه جلسه با سه جریان سیاسی کشور شامل اصول گرایان، اصلاح طلبان و مستقلها با محوریت انتخابات برگزار کرد و دغدغههای آنان در موضوع انتخابات مطرح و بررسی شد و بنده نیز تاکنون با سفر به ۳۰ استان در جلسه با احزاب استانی، دغدغههای آنان را بررسی کردیم.
آقای عرف افزود: در این جلسات اعلام کردیم که وزارت کشور تمام تلاش خود را میکند تا با نگاه انبساطی به موضوع احراز صلاحیت داوطلبان پرداخته شود و وزیر کشور نیز اعلام کرد همه تلاشش را در این باره به کار میگیرد.
وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم فضایی ایجاد شود تا همه کسانی که در خانواده انقلاب و جمهوری اسلامی هستند و فرصت عرضه کردن خود برای خدمت به مردم را دارند بتوانند وارد عرصه شوند و هیچ چیز نباید مانع از این هدف شود مگر قانون؛ البته کسانی که سوءسابقه دارند موضوع دیگری است، اما قانون شرایط را تعیین کرده است و مهمترین داور هم مردم هستند.
رئیس ستاد انتخابات با اشاره به برگزاری ۱۰ دوره انتخابات مجلس و ۱۲ دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ انقلاب اسلامی افزود: مردم در همه دورههای انتخابات، مسئولان را از جریانهای سیاسی مختلف برگزیدند و این همان چرخش نخبگان است که متفکران ما درباره آن سخن میگویند.
آقای عرف گفت: توصیه کارشناسی بنده این است که به مردم اعتماد شود، زیرا آنان به بلوغ سیاسی رسیده اند و خودشان انتخاب میکنند و ما صرفاَ باید بستر و فضای امن و قانونی را برای انتخاب آنان ایجاد کنیم.
آمادگی برای ثبت نام از داوطلبان انتخابات مجلس
آقای عرف با اشاره به اینکه ثبت نام از داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی از فردا (یکشنبه) آغاز میشود، افزود: آمادگیهای لازم برای ثبت نام از افرادی که خواستار داوطلبی در انتخابات یازدهمین دوره از مجلس شورای اسلامی هستند از سوی ستاد انتخابات وزارت کشور فراهم شده است.
رئیس ستاد انتخابات کشور ادامه داد: ۲ هزار فرماندار و بخشدار در سراسر کشور، آموزشهای لازم را برای برگزاری یک انتخابات پرشور، قانونمند و سالم را گذرانده اند و همه موارد حقوقی و اجرایی در قالب آموزش به آنها ارائه شده است، همچنین ابهامات و سوالاتی را که برای مجریان انتخابات وجود داشته به آنها پاسخ داده شده است.
آقای عرف همچنین گفت: همه عوامل انتخابات نیز در سراسر کشور، آموزشهای لازم را گذرانده اند و در مرحله دوم به دنبال تربیت مربی هستیم که کار در زمینه انتخابات در سطح استانها نیز به خوبی انجام شود.
رئیس ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه کارهای اجرایی انتخابات به روز در حال انجام است، افزود: وزیر کشور به پنج استان که انتخابات خبرگان همزمان با مجلس برگزار میشود، برگزاری انتخابات خبرگان رهبری را ابلاغ کرده است، انتخابات میان دورهای خبرگان در ۵ استان برگزار میشود تا هفت نفر انتخاب شوند.
وی گفت: فردا (یکشنبه) دستور ثبت نام از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ابلاغ خواهد شد.
آقای عرف افزود: پنج شنبه گذشته نیز مانور اجرایی به شکل برخط برگزار شد و در ارتباطی ویدئویی با همه فرمانداران، همه گزارشات لازم برای ثبت نام و برگزاری یک انتخابات اخذ و مشکلات آنها نیز رفع شد.
وی گفت: همه مجریان انتخابات، آمادگی کامل را دارند تا انتخاباتی پرشور، قانونمند و سالم در فضایی امن برگزار شود و معتقدم اگر همه مجریان و ناظران قانون را مبنا قرار دهند و در این چارچوب گام بردارند، انتخاباتی باشکوه را همچون سالهای گذشته خواهیم داشت.
آقای عرف در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره خلاء قانونی ثبت نام از افرادی که شرایط اولیه نام نویسی ندارند و برای ثبت نام مراجعه و در نهایت هزینههایی را برای ستاد انتخابات و شورای نگهبان تحمیل میکنند و اینکه چرا قانون اصلاح انتخابات به سرانجام نرسید، افزود: آنچه که امروز به اجرای آن موظفیم، قانون موجود است که در سال ۹۵ برای انتخابات اصلاحات لازم روی آن انجام گرفته است و ما نیز براساس آن عمل میکنیم.
وی گفت: در ستاد انتخابات وزارت کشور نیز مراحلی برای دریافت مدارک از داوطلبان پیش بینی شده است به طور مثال اینکه باید حداقلها یعنی اصل مدرک فوق لیسانس را همراه داشته باشند و در صورت کامل بودن مدارک ثبت نام انجام میشود.
رئیس ستاد انتخابات کشور با اشاره به اینکه قانون اصلاح انتخابات که دو تا سه سال کارهای کارشناسی بر روی این لایحه جامع انجام شد و در نهایت رئیس جمهور در هشتم بهمن سال قبل آن را به امضاء رساند، افزود: همزمان با این لایحه، طرح اصلاح قانون انتخابات را نیز نمایندگان در مجلس دنبال کردند.
آقای عرف ادامه داد: سخنگوی شورای نگهبان آقای کدخدایی نیز اعلام کردند که قانون اصلاح انتخابات به این دوره نمیرسد، اما طرح مجلس هم فعلا مانده است و این طرح به انتخابات امسال نمیرسد.
وی همچنین گفت: اگر مجلس لایحه را در دستور کار میگذاشت، شاید بخشی از مشکلات فعلی اجرای انتخابات برطرف میشد، اما اکنون باید قانون فعلی را اجرا کنیم.
آقای عرف درباره هماهنگیهای میان وزارت کشور و شورای نگهبان افزود: با شورای نگهبان جلسات مختلفی داریم، وزیر کشور و دبیر شورای نگهبان و معاونان دو دستگاه جلسات مختلفی برگزار کرده اند، همه ملزم هستیم قانون را رعایت کنیم، پیشنهاد ما این است که نگاه انبساطی به تائید صلاحیتها وجود داشته باشد، چهار مرجع مصرح در قانون انتخابات، باید مبنای بررسی صلاحیت افراد قرار گیرد و مرجع دیگری اظهارنظر نکند.
رئیس ستاد انتخابات کشور درباره روند ثبت نام از داوطلبان انتخابات مجلس، گفت: در دوره قبل، مدارک افراد کامل نبود یا افراد در آخرین لحظات برای ثبت نام اقدام میکردند و این اقدامات وقت گیر بود، کسانی که معیارهای اولیه برای ثبت نام ندارند؛ مثل سن یا مدرک تحصیلی، برای ثبت نام رجوع نکنند، اما توصیه میکنیم کسانی که شرایط ماهوی را داشته و میتوانند به کشور خدمت کنند، در انتخابات ثبت نام کنند.
آقای عرف افزود: تا پایان آبان، براساس برآوردها حدود ۷ هزار نفر در سراسر کشور برای حضور در انتخابات شناسایی شده اند، ۲۶ درصد آن افراد اصلاح طلب، ۳۴ درصد اصولگرا و ۴۰ درصد هم مستقل هستند.